Felhívás!

Születésnapi tárlat

Születésnapi tárlat Kovászna megye

Köztéri fotókiállítással zárul a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Háromszék Táncegyüttes születésnapi rendezvénysorozata, amely a koronavírus-járvány miatt csak a világhálón volt követhető. A megnyitóra csütörtök délután került sor a Tamási Áron Színház előtti sétányon.

Az egybegyűlteket elsőként az együttest 1990-ben megalapító és munkáját azóta igazgatóként segítő Deák Gyula Levente köszöntötte.

– Rendkívüli idők, rendkívüli tárlatmegnyitót szülnek – állapította meg a húsz kinagyított művészi alkotást méltató Ferencz Csaba, aki egykori táncházasként, fotósként és rajongóként egyaránt végig követte az együttest három évtized alatt megtett útját. Így neki jutott a novemberben Táncösvényeken címmel megjelent, az előadásaik forgatagából ízelítőt nyújtó album képanyaga szerkesztésének a nemes és megtisztelő feladata.

Ferencz Csaba bevallotta, hogy az itt és most kiállított fényképeket nézegetve, a jó szabó jutott eszébe, aki nem csak a keze alól kikerülő ruha szövetének kell az ismerője legyen, hanem az abból kiszabott darabok egységbe öltésére felhasznált fonalénak is. A megfelelő szakmai tudás ugyanis a művészi megjelenítés szükséges és elengedhetetlen részét képezi. Szerinte Ádám Gyula rendelkezik ezzel, ugyanakkor alkotói vénával is. E kettő birtokában ajándékozhatott meg olyan fotókkal, amelyek a múlónak hitt, de a rögzítése által örökkévalóvá lényegült pillanatot, valamint a benne sűrűsödő érzelmi töltetet egyaránt a szemlélőjük elé tárják. A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével, Magyar Művészetért Díjjal, Csíkszereda város Pro Urbe díjával és még számos szakmai elismeréssel kitüntetett Ádám Gyula bő öt esztendeje kapja lencsevégre és menti át a jövőnek az együttes előadásainak mozzanatait. Nyilván nem véletlenül, hiszen cselekvő részese volt az 1970-es években a Kárpát-hazában kibontakozó táncházmozgalomnak, és 2016 óta a lánya is tagja az immár három évtizedes múlttal rendelkező tánckarnak. Éppen ezért fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ő tulajdonképpen a „táncház miatt” vált fotóssá.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.