Felhívás!

Szűk két év alatt több mint hétezer látogató

Szűk két év alatt több mint hétezer látogató Kovászna megye

A miklósvári Kálnoky-kastélyban a Kálnoky Alapítvány 2018. december 31-én véglegesítette az általa működtetett Erdélyi Élet Múzeuma látogatási rendszerének fejlesztését egy, a Bethlen Gábor Alaphoz tavaly benyújtott, nyertesnek bizonyuló pályázat hozadékaként.

A pályázat általános célkitűzése a miklósvári Kálnoky-kastélyban működő Erdélyi Élet Múzeuma látogatási élményének fejlesztése volt fejhallgatós (vezeték nélküli) tárlatvezetői rendszer beüzemelése révén. Kivitelezése során 10 darab fejhallgatós készüléket sikerült megvásárolni, amely lehetővé teszi, hogy a látogatók többnyelvű – magyar, angol, román tárlatvezetésen vegyenek úgy részt, hogy a saját látogatási ritmusukban ismerkedhetnek meg az Erdélyi Élet Múzeumával.

„A Bethlen Gábor Alap által nyújtott támogatás értéke 500 ezer forint, a pályázat kivitelezési időtartama hét hónap volt. Az Erdélyi Élet Múzeuma 2017 májusától működik a felújított miklósvári Kálnoky-kastélyban, azt az elmúlt 20 hónapban több mint 7000 látogató kereste fel” – áll az alapítvány közleményében.

Mint ismeretes, a miklósvári Kálnoky-kastélyt, két évig tartó felújítási munkálatok után, 2017 tavaszán nyitották meg a nagyközönség előtt, a benne berendezett múzeum mellett a látványos kastélyudvar is számos érdeklődőt csalogat, Erdővidék turisztikai palettáját bővítve. A kapun belépve évszázados fák által övezett sétányon jutunk a kastélyhoz, ám még mielőtt abba belépnénk, megragadja a figyelmünket az épület mellett található halastó, közepén egy filagóriával, melyeket úgyszintén korabeli feljegyzések alapján építettek újjá, emelve általuk is a kastélyudvar látványosságát. A tavat muszáj körbesétálni, hangulata a letűnt századokat idézi!

A kastély legimpozánsabb belső terme a Nagypalota, mely valamikor ebédlőként és díszteremként szolgált, ma korhűen berendezve várja a vendégeket, akárcsak az Asszony házának nevezett terem is. Az Erdélyi Élet Múzeumát látogatóknak részletes magyarázattal szolgál a tárlatvezető, akitől a régi főúri élet használati tárgyairól is sok érdekességet meg lehet tudni. Érdemes tehát felkeresni a miklósvári Kálnoky-kastélyt és a benne található múzeumot, mert olyan szellemi értékekkel gazdagodunk, melyekkel máshol aligha találkoznánk.

Erdővidékért tett munkássága elismeréseképpen Kálnoky Tibor grófot, a Kálnoky Alapítvány létrehozóját már 2017 őszén az Erdővidék Kultúrájáért-díjjal tüntette ki a baróti Gaál Mózes Közművelődési Egyesület, a látogatók érdekében tett újabb fejlesztés pedig bizonyítja, hogy az alapítvány Erdővidékért, értékeinkért dolgozik azóta is.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.