Felhívás!

Színtízes jegyek is vannak

Színtízes jegyek is vannak Kovászna megye

Hétfőn, az érettségi első napján kihirdették a nyolcadikosok képességvizsgáinak előzetes eredményét is. Az országos átlagtól (76,1%) 2,76%-kal elmaradva teljesítettek 5-ös felett a Kovászna megyei diákok.

Megyénkben az 1865 (közülük 1335 magyar tagozatos) vizsgára iratkozott diákból 1778 jelent meg minden próbán. A ranglistán a Székely Mikó Kollégium diákja lett a magyar tagozatosok legjobbja, ő a hatodik helyen szerepel 9.66-os vizsgajegy-átlaggal (egy román tagozatos diák színtízessel abszolút első). Az újabb személyiségi jogvédelmi előírások miatt a nevek nem publikusak, a diákok egyéni azonosító kódjuk alapján tudhatják meg az eredményeiket. A tízes toplistába még egyetlen magyar nyolcadikos fért be, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes-líceum tanulója 9,63-mal. A másik végleten három, egyes átlagot „elért” tanuló áll, egyikük (a szentgyörgyi Ady Endre-iskolából) hivatalból, csalási kísérlet miatt kapott minden dolgozatára egyest. A háromszéki nyolcadikosok 73,34%-a ért el 5-ös vagy annál nagyobb átlagot, de színtízes jegyek is születtek: románból 6, matematikából 9, magyarból 4.

A kisebbségi oktatásért felelős államtitkárság adatai szerint országos szinten a magyar diákok között nincs olyan, aki színtízes átlagot ért volna el. A tendenciákat nézve magyarból kicsit gyengébben teljesítettek, románból viszont 10%-kal többen (61,10%) érték el az ötös médiát, ez javuló nyelvtudást feltételez. Matematikából még nagyobb arányban ugrották meg az akadályt.

Az utóbbi évek statisztikáit átnézve kitűnik, hogy nő a magyar nyolcadikosok sikerrátája, 2018-ban 67,33, 2019-ben 70,71, idén 73,67 százalék a képességvizsgát 5-össel zárók aránya. Az eredményeket ma és holnap lehet megóvni, végleges jegyek június 27-re várhatóak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások