Hirdetés
Hirdetés

Szeptembertől szakképző iskola indul a minorita rendházban

Szeptembertől szakképző iskola indul a minorita rendházban Kovászna megye

Most már biztos, hogy a kézdivásárhelyi minorita rendházban szeptembertől magyar állami támogatással beindítják a szakképző iskolát, hangzott el csütörtökön a közelmúltban felújított épületben Csák János, Magyarország kultúráért és innovációért felelős minisztere részvételével rendezett sajtótájékoztatón.

 

Csák János elöljáróban megjegyezte, nagy öröm számára Háromszéken lenni, főként, hogy többről van szó baráti látogatásnál. „A magyar, a román, de az egész közép-európai gazdaság egyik kulcskérdése, hogy lesz-e elég jól képzett szakemberünk, akik képesek folyamatosan, akár a változó technológiák használatával is gazdasági növekedést eben a régióban. Ez a szakképzési centrum, amit a veszprémi és mátészalkai kollégáink segítenek fölállítani, azt szolgálja, hogy itt, a Székelyföldön azokban a szakmákban, ahol megvannak a hagyományok, a kompetencia és a vállalkozások, próbáljunk meg minél több tizenéves fiatalembert bevonzani a szakképzésbe” – hangsúlyozta a miniszter.

A csütörtöki sajtótájékoztató felszólalói (Fotó: Iochom István)

Hozzátette, az elmúlt tíz évben Magyarországon nemzetközi szinten is élen járó megoldások alakultak ki, amelyeket ide is elhoznak és itt jóval többről van szó, mint a fiatalok képzéséről. „Nem állunk meg itt, nem elég az, hogy csak a fiatalokat hozzuk be a képzésbe. Jól tudjuk, hogy nagyon sok változás van a különöző technológiákban, ezért nekünk, felnőtteknek is folyamatosan képződnünk kell.”

Figyelembe veszik a helyi igényeket

Hangsúlyozta, nem arról van szó, hogy van egy klisé, amit idehoznak, hanem figyelembe veszik a helyi igényeket. „Azt nézzük meg, hogy mire van itt szükség, ezért kezdünk a turisztikával, amelyre ez a csodálatos táj Háromszéket, egész Székelyföldet predesztinálja, de nem állunk meg. Azt kértem kollégáimtól és a helyi kapcsolataimtól, hogy töltsék meg ezt a házat zajjal, fiatal emberekkel, akik tudással felvértezve elre tudják mozdítani ennek a régiónak a gazdasági növekedését” – fejtette ki.

A Nagy Mózes iskolaalapító által létesített épület a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítvány ügykezelésébe tartozik. „Hét évvel ezelőtt leültünk és nézegettük ezt az akkor az összedőlés szélén álló épületet, azon töprengve, hogy mi legyen benne? Úgy éreztük akkor, hogy szükség lenne jó szakemberekre, hiszen Kézdivásárhelyt a neve is predesztinálja erre a célra. Megfogalmaztunk egy szép álmot, leírtuk, pályázat lett belőle. Évekbe telt, míg az épület elkészült, és hálás vagyok, amiért mniszter úr eljött és ezt a hétéves álmot megkoronázza azzal, hogy zöld fényt biztosított nekönk ahhoz, hogy szeptembertől négy évfolyamon is elindulhat a felnőttképzés” – hangsúlyozta.

Fotó: Dénes Botond

Pezsgőbb lesz az élet

Bokor Tibor, a céhes város polgármestere megjegyezte, most már ő is hiszi, hogy ősztől beindul az oktatás a központban. „Most már látom és is a zöld fényt. Amikor elkezdtünk itt építkezni, a célunk az volt, hogy ezt a csodálatos épületet megmentsük. És már akkor arról beszéltünk, hogy nem elég megmenteni, hanem élettel kell megtölteni. A legfontosab az, hogy fiatalokat hozunk ide, tanáremberként is ennek örülök a legjobban. Egyrészt olyan szakmában képezünk a jövőben szakembereket, ahol óriási a hiány, másrészt sokkal több fiatal lesz a városban, tehát az élet is pezsgőbb lesz. Hiszem azt, hogy szeptemberben majd itt megnyitjuk a tanévet” – fejezte ki reményét, a helyi önkormányzat támogatásáról biztosítva a jelenlévőket.

Fotó: Dénes Botond

 

Fejér Lászó Ödön szenátor megjegyezte, a lelke megbékélt. „Tíz év után végre megértem, hogy sikerül az iskolát megnyitni”, mondta, köszönetet mondva Csák János miniszternek és Magyarország Kormányának a támogatásért, mely lehetővé tette a Böjte Csabával közös álmuk megvalósítását.

Senkit nem küldenek el

Pölöskei Anna szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár kérdésre válaszolva elmondta, a minisztérium koordinálja azokat a centrumokat, amelyek felvállalják részben az oktatók kiválasztását, részben azok képzését. „Emellett koordinálja azt, hogy milyen képzések legyenek itt, hiszen ezeket az információkat be kell gyűjteni a polgármesterektől, vállalkozóktól. Hiszen csak olyan képzéseket érdemes indítani, amire helyi szinten szükség van” – hangsúlyozta. Hozzátette, négy osztályt rendeznének be az épületben. „Ez lehet túlságosan nagy álom az elején, de majd meglátjuk. Elsősorban vendéglátás, panzió, turizmus, egyáltalán minden a turizmussal összefüggő dolgot szeretnénk először. Az egyébhez, mint a szakács-, illetve cukrász-képzés, fontos, hogy duális partnerek legyenek, mindaddig, amíg nincs tankonyha” – fejtette ki. Hozzátette, a tankonyha létesítése után is szükség lesz duális partnerekre. „Hiszen a vállalkozásoknak készül ez az egész.”

Fotó: Dénes Botond

Csák János hangsúlyozta, aki tanulni akar és itt bekopogtat, az nem lesz elküldve, hozzátéve, bár kezdetben a veszprémi és mátészalkai központok támogatásával indul el a képzés, néhány éven belül a kapuit szeptemberben megnyitó intézménynek a saját lábára kell állni. „Nem inkubátor-szerűen, hanem a helyi erők, oktatók vállalkozók által kell működnie.”

Elhangzott még, hogy a tervezés a helyi önkormányzatnak és a vállakozóknak köszönhetően valósult meg, míg az épület felújításához szükséges 3,2 millió euróra rugó összeget a magyar kormány finanszírozta. „Az egész Európai Uniónak az az értelme, hogy az áruk, szolgáltatások, emberek és tőke szabadon áramolhasson. Tehát akkor, amikor a magyar kormány egy ilyen szakképzési központot létrehoz, ezzel a nagy európai gazdasági fejlődéshez járul hozzá. Nem azt akarjuk, hogy azok, akik itt kiképződnek magar szállodákban és vendéglőkben dolgozzanak, hanem itt, Székelyföldön olyan értéket képviseljenek, hogy ez a régió eltartsa magát, itt jó legyen élni, az emberek akarjanak gyerekeket és az a csodálatos Tünkérkert, ami itt van, az fönnmaradjon magától. A magyar államnak ezért fontos szándéka, hogy a határon kívüli területeken is segítsen” – hangsúlyozta Csák János. Hozzátette, ez együtműködésben valósul meg a román és a szlovák államokkal, hiszen ez azok számára olyan, mint egy külföldi tőkebefektetés. „Magyaroszágon az elmúlt 30 évben a gazdasági működés egyk motorja pontosan a külföldi tőkebefektetés volt. Ma már Magyarország eljutott oda, hogy kifektető is tud lenni” – tette hozzá.

Fotó: Dénes Botond

Várják a jelentkezőket

Befejezésül Böjte Csaba összegzésként elmondta, cél, hogy a szakképző központban tanuló fiatalokat felkészítsék arra, hogy akár négy- vagy ötcsillagos szállodákban is megállják a helyüket és becsületes munkából meg tudjanak élni. „Legfontosabb most talán az, hogy lehet jelentkezni a tizenkét osztályt, vagy akár szakiskolát végzett fiataloknak, de a szakmában dolgozó felnőtteket is várjuk az iskolába, akik úgy érzik, jó lenne egy kis tudás, meg egy jó oklevél” – fejtette ki. Érdeklődni, iratkozni a kezdiszakkepzes@gmail.com e-mail-címen lehet.

Kiemelt fotó: Dénes Botond

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. május 5., 15:44
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Errol a fenykeprol egy Jogos Onvedelem dal refrenje jut az eszembe. Igy szol: “Cionista inkvizitorok, minel tobbet haracsoltok, annal jobban no orrorok.”

 • User
  Dátum: 2023. május 5., 21:17
  ÉRTÉKELÉS: 5

  S akkor a gazdi és a csavar suli bezár? Mert ezekutan minek? Lassan minden 20 gyerekre jut egy “minőségi oktatast” nyújtó intézmény. És a végzősök közül 3 sikeresen érettségizik vagy szakvizsgát tesz a többi ég megy epretszedni.

 • User
  Dátum: 2023. május 6., 8:26
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Az elképzelés jó, de hogy sikeres legyen az elképzelés, a kivitelezés, a helyi vállalkozóknak is kell tegyenek egy-kèt lépést az új munkaerő foglalkoztatása és helybenmaradása érdekében. Itt haromszeken nagyon szeretik az embereket alulfizetni, kizsákmányolni és akkor a cégvezetők, tulajdonosok sírnak, hogy nem találnak megfelelő munkaerőt. Hát majd a 4-5 csillagos szállodákban, a jól képzett munkaerő nem fog aprópénzért dolgozni, inkább a diplomával a zsebében elvándorol és itthon minden marad a régi.

 • User
  Dátum: 2023. május 6., 18:10
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A szakiskolák elnéptelenedtek, fiataljaink napszámos munkára külföldre menekültek, de politikusaink újra feltalálták a spanyol viaszt, a másik két szaklíceum rovására 1 újabb szaklíceumot hoztak létre, hogy megmentsék a Kantában a vallás osztályt! Lassan bekopog a Képző és a Refi is?!😅
  Amig pár nap alatt, távoktatással nehézgépkezelő, méhész, fodrász,stb lehetek, nem kell erőltetnia minorita isit!