Hirdetés
Hirdetés

Szépkorú a Mikes

Szépkorú a Mikes Kovászna megye

Hányatott sorsú iskola a Mikes Kelemen Líceum, fennállásának 145 éve alatt a magyarság impérium- és rendszerváltásait is megélte, helyét is sokáig kereste Sepsiszentgyörgyön. De most is működik egy erős közösséggel, amelyik együtt tudja ünnepelni, hogy túlélt, nem is akárhogyan. Pénteken egész napos programmal emelték ki a közönyös időből az alapítás 145. évfordulóját.

Mikes 145 – ezt a feliratot a diákok önmagukkal írták ki az iskola udvarára egy flashmob keretében, majd egy iskolatörténeti kvíz kérdéseire válaszolván végigjárták a városban azokat az épületeket, ahol az idők folyamán székelt a tanintézmény: a város felső leánytanodájaként alakult iskola a Bazár emeletén kezdte meg működését, majd befogadta a Mikó, megépült számára a volt Kós Károly iskola épülete, 28 éve a Mihai Viteazul Líceumból költözött a jelenlegi épületegyüttesbe. A díszteremben Már István igazgató összegezte, mi tette lehetővé, hogy az iskola megérje 145. születésnapját: a Mikesnek mindig voltak olyan pedagógusai, diákjai, akik azt vallották, hogy a lehetetlen az nem tény, hanem egy vélemény. Majd Balogh Attila nyugdíjas tanár, volt igazgató három momentumról emlékezett meg az iskola történetéből: az egyéves késéssel megtartott 100. évfordulóról, a névadás körülményeiről, majd arról, hogyan vált ki a magyar tagozat az akkori 2-es számú líceumból, és költözött a jelenlegi épületbe, otthagyván az impozáns Mihai Viteazul Líceumot, ami sokak neheztelését kiváltotta.

Kiss Imre főtanfelügyelő a Mikes népszerűségének okát emelte ki: azt a közvetlen légkört, amely ott uralkodik, a tanárok diákokkal együtt rezdülését, a pedagógusok szakmai felkészültségét.
– Lehet-e példaképünk egy szabadságától megfosztott nemesember a mai fiatalok számára? – boncolgatta beszédében Mester Gizella aligazgatónő. Válasza szerint igen, hiszen Mikes Kelemen rabságában is szabad maradt, hazátlanul is hazafi.

Volt mikeses diákként ajándékot hozott az évfordulóra Fekécs Károly, a Váradi József-iskola elöljárója, aki 55 év távlatából is elismerően nyilatkozott rendkívüli tanárairól.

Hirdetés
Hirdetés

Az ünnepi műsort az iskola legény- és vegyeskórusának produkciói, diákok szavalatai színesítették, de a közönség megtekinthette a líceum imázsfilm-pályázatára beérkezett alkotásokat is.

Az intézmény erkölcsi és anyagi támogatói megkapták emlékül az iskola épületének makettjét: Kölcze Gáspár igazgatóhelyettes helyett lánya, Dali Judit, Jancsó Árpád volt igazgató helyett özvegye, Jancsó Mária. A résztvevők mindegyike megkapta a Jancsó Árpád által az iskola neves pedagógusairól Tablóképek címmel összeállított kötetet, melynek bemutatója a szerző idő előtti elhunyta miatt elmaradt.

Ez alkalommal díjazták az iskola által meghirdetett pályázatok nyerteseit is, valamint a kiváló teljesítményt felmutató diáktanácsi vezetőket.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. december 2., 9:11
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Esetleg 29 eves, mi ez az onmeghozott nev es altortenelem? Eppen ugy akkor lehetne 2-es lici is, vagy epiteszeti, faipari, stb…Eszeveszett identitaskereses. Miert nem indulnak a gyokerektol Mikes nevvel 1990-tol es epitsenek tortenelmet?

  • User
   Dátum: 2019. december 2., 23:26
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Én is ide jártam iskolába és akkor Épitészeti liceum volt a neve 1974 be akkori tanárok nincsenek megemlitve ,Vagy ök elvannak felejtve Nagyon jó tanárok voltak ?Román osztályba jártam magyarok románok együt tanultunk nagyon jol ki jöttünk egymással nem volt faj gyülület .

  • User
   Dátum: 2019. december 14., 16:33
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Ez nem ön meghozott név,hogy az ön szójárásával válaszoljak.Ezt az akkor 2 sz.Ipari Líceum néven működő-volt Leányiskola,tanári kara és diákjai -közszavazáson ,a volt Leány lici sportpályáján szavazták meg és vették fel.A 3 sz.Ipari Líceum,faipari -elnöki(Ceausecu)dekrétummal -Hivatalos Közlöny-megszűnt valamikor az év elején -áthelyezték a profilt Kovásznára mert ott jobbak voltak az oktatás gyakorlati körülményei.(előzetes szakmai felmérés nyomán)Az igazgatóság stagnált,a tanári karral együtt több mint fél évet,bár tudták,hogy az új tanévben már nincsenek működési feltételeik.Az csak hab a tortára,hogy a 89-es események nyomán lehetőség nyílt a szétválásra,román-magyar tagozatok külön-és a “volt Leánylici “nagylelkű önfeláldozása nyomán (elköltözés a saját hagyományos épületből)ma működhet egy teljesen magyar Székely Mikó,egy teljesen Magyar Mikes líceum,és kimenő rendszerrel lehetőséget kaptak a megszüntetett -3.sz.faipari Líceum osztályai,hogy elvégezzék az iskolát a két nevezett intézményben. A tanáraik választhattak és a saját választásuk szerint maradtak vagy az egyik vagy a másik iskola kötelékében.Hogy nincsen jogutódlás a Faipari Líceum után -ez a 3 Ipari líceum és annak vezetőségi gondja,nem volt aki ápolni akarta, szerette volna ezt a folytatást.A tablók meg a végzős osztályok tulajdonai-nem az intézményé és foglalkozni kell velük. Írogatni lehet is,szabad is de ettől még nem oldódnak meg a problémák!