Hirdetés
Hirdetés

Szent György Napok: mi lesz a gyermekvárosban, az ifjúság bázisán és a vásárban?

Szent György Napok: mi lesz a gyermekvárosban, az ifjúság bázisán és a vásárban? Kovászna megye

Az Ifjúsági Udvar idén bázissá alakul, a gyermekek három helyszínt is birtokba vehetnek az ünnepi díszbe öltöztetett főtéren, illetve bőséges és választékos felhozatal lesz az idei vásáron, ahová több mint 230 kézműves nevezett be Erdélyből és Magyarországról. Többek között ezekről a Szent György-napi újdonságokról számolt be kedden délelőtt Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, Czimbalmos Kozma Csaba városgondnok, valamint Dancsuj Annamária és Gáspár Anna-Mária, a gyermekváros programfelelősei. 

Hirdetés
Hirdetés

 

Új névvel, a tavalyi helyszínen és új szervezőcsapattal szervezik az idei sepsiszentgyörgyi városnapok ifjúsági programjait – mondta el Vargha Fruzsina alpolgármester.

A korábbi Ifjúsági Udvar angolos nevet ölt magára, a The Base, vagyis a fiatalok bázisa változatlanul az egykori Dohánygyár tágas udvarán lesz. 
Idén arra törekedtek, hogy a szervező fiatalok egységes csapatként tervezzenek, dolgozzanak, ezért nem a civil és ifjúsági szervezeteket szólították meg, hanem városszintű felhívást tettek közzé, hogy senki ne érezze azt, nem vehet részt benne, mert nem tartozik egyetlen ifjúsági szervezethez sem.
A bázis programját hasonlóan építették fel, mint tavaly, az irányelv: ötvözni a kellemeset a hasznossal. A szórakozás mellett kulturális jellegű programok készülnek, tanulási, fejlődési lehetőségeket is kínálnak, sporttevékenységekkel, műhelyfoglalkozással, kisebb nagyobb koncertekkel várják a Dohánygyár udvarára betérőket.
A szakmai előadások témáját is a fiatalok igényeihez igazították, olyan témákkal foglalkoznak majd, mint a cyberbullying, függőségek, önismeret, a párkapcsolatok, vagy, hogyan lehet utazni, világot látni minimális költségekkel.

Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

„Lesz egy képzőművészeti pályázat, ahol a jelentkezők festményeit, szobrait állítjuk ki, de lesz fotópályázat, amelyben a beérkezett legjobb képekből állítunk össze egy kiállítást, és lesz olyan pályázat is, ahova verseket, slam- és dalszövegeket várunk. A színpadon helyi, kezdő együttesek és lemezlovasok produkcióját követhetjük, Adj hangot tehetségednek! címszó alatt, de természetesen fellépnek már befutottnak tekinthető háromszéki és erdélyi zenekarok is
– mondta el Vargha Fruzsina, a helyi zenekarok közül az Álljunk meg zenekart, a House of Pioneers, a Teddy Queent és a Dreamflowt nevesítve. Elhangzott, hogy The Base programjai is igazodnak a városnapihoz, tehát 11-től éjfélig düböröghet a gyártelep, a környéken lakók megértését kérik erre a három napra.

A gyerekeket is visszaröpítik a múltba

„Több mint egy tucat intézmény, civil szervezet, és sok-sok önkéntes dolgozik azon, hogy a 12 évesnél kisebb gyerekeknek feledhetetlen élményben legyen részük” – fogalmazott Dáncsuj Annamária. A gyermekvárosban is, akárcsak a 30. városnapokon, a retró hangulatra játszanak rá, tehát

a gyerekeknek lehetőségük lesz kipróbálni olyan játékokat, amelyekkel a szüleik játszottak.
Gáspár Anna-Mária rámutatott, a gyermekvárost a Máltai Szeretetszolgálat és a cserkészek „működtetik” és három közeli, de némiképpen elkülönülő helyszínen épül fel.

A főtéri tó melletti zöldövezet lesz a retró piknik helyszíne, ahol állandó programok várják a gyerekeket, míg a Szent József-plébániatemplom melletti köröndön három jurtát húznak fel a Művészeti és Népiskola jóvoltából, ott beltéri tevékenységeket szerveznek, többek között kézműveskedést a Gyuzsalyas Alapítvánnyal, de lesz mesemondás, mondókázás, hangszersimogató, bábelőadás stb.

A Caritas kezdeményezésére egy, a gyermekek jogait ismertető interaktív műhelysorozatot szerveznek, míg a Máltai Szeretetszolgálat mozgássérült fiataljai az érzékenyítés szándékával akadálypályát rendeznek be.

Különleges színfoltja lesz a gyermekvárosnak a Dávid Eszter által rajzolt óriás kifestős, melyen Szent György lovagot lehet majd kifesteni.
A park fölötti felső sétány idén az ott helyet kapó programok szervezője után a Tega sétány nevet kapja, kutyasimogató lesz az örökbefogadást népszerűsítve, ezenkívül szelektív szemétgyűjtő játékra hívják a gyerekeket.

Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Czimbalmos Csaba városgondnok, a kézműves vásár szervezője elmondta: az elmúlt hétvégén lejárt a jelentkezési határidő, 239 kézműves nevezett be Erdélyből és Magyarországról, folyamatban van az elbírálás.

Közélelmezésre még mindig lehet jelentkezni, ott április 3. a határidő. A helyben készített termékeket (kürtőskalács, palacsinta, lángos, pattogatott vagy főtt kukorica, fagylalt, kávé, stb.) előállítók a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálati, tájékoztatási és iktató irodájában nyújthatják be az ajánlataikat, míg az egyéb, hagyományos módon készített, de nem helyben készült élelmiszereket termelők a Tega Rt. székhelyén jelentkezhetnek.

A kézműves vásár a Gróf Mikó Imre utcában lesz, a lacikonyhák a Lábasház és az egykori Bodok szálló elé telepednek ki, a borudvar a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán kap helyet, a street-food autók a színház előtt parkolnak majd a Szent György Napok.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. március 29., 9:26
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ahogy látom, lenyúlták a régi dolgokat a háritosoktól, de mivel újat nem tudtak kitaláni, így új neveket adtak, így már az övék.. kizárva minden egyebet belőle. Igazán szép.
  (az ifjúsági udvart több éven keresztül a hárit szervezte, és a fő programpontja a got talent volt)

 • User
  Dátum: 2023. április 1., 10:19
  ÉRTÉKELÉS: 7

  kivancsi lennek azert hogyan lehet bekerulni az ilyen jellegu helyekre mikor van a felvetel? most szervezik meg de mar valami Gaspar Annamaria egybol oda lett teve

  • User
   Dátum: 2023. április 2., 17:16
   ÉRTÉKELÉS: 6

   most ugye csak viccelsz hogy felvetelizett komoly vizsgaval? sehol nem volt meghirdetve de ha azt nezzuk hogy alpolgarmester is igy lett a Fruzsina hogy neki sem volt sem vizsgatetele sem az allasa meghirdetve de meg a vegzettsege sem tehette volna lehetove munkakorenek a betolteset. de legalabb nekik jo fizetesuk van az adofizetok penzebol

   • User
    Dátum: 2023. április 3., 16:42
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Minek is vizsgázzanak ha a vizsgát is ők szervezik a megoldásokat meg nekik simán odaadják. Kár lenne odacsődíteni a szakképzett fiatalokat a versenyvizsgával. Ha meggondolja így a legtisztességesebb fölöslegesen nem kell stresszelje senki magát😂

 • User
  Dátum: 2023. április 4., 0:33
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Lebontják a Bodok hotelt, mert kommunista feelingje van. A dohanygyarba meg a legtöbb pénzt rakják bele h komminista muzeumot csinaljanak. Ertitek ezt????🤔