Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Szemelvények a történetből

Szemelvények a történetből Kovászna megye

Vasárnap délelőtt Oroszfalu lakói hármas esemény: könyvbemutató, szentmise és emlékplakett-avatás tanúi lehettek a helyi templom, illetve a kultúrotthon udvarán.

Hirdetés
Hirdetés

Az oroszfalvi templom udvarán Gál Klára nyugalmazott óvónő köszöntötte a helyieket és a jelenlévő elöljárókat, majd Tamás Sándor megyetanácselnök ezúttal szerzőként mutatta be a Kovászna Megyei Művelődési Központ kiadásában megjelent, Oroszfalu változó társadalma című kötetet. „A januári kultúrotthon-átadón tartott helytörténeti előadásom sikerén felbuzdulva döntöttük el szerzőtársaimmal, hogy összeszedjük és kötetbe foglaljuk az Oroszfaluról fellelhető adatokat”, számolt be a kiadvány megszületésének ötletéről. Hozzátette, a Bokor Tibor polgármester előszavával ellátott, fotókkal és térképekkel gazdagon illusztrált kötet nem egy klasszikus falumonográfia, inkább szemelvényeket tartalmaz a település történetéből.

A folytatásban az 1540. július 16-án kelt írásos említés nyomán Orozfalw című fejezetet jegyző megyetanácselnök szerzőtársai munkáját méltatta: Dimény Attila múzeumigazgató a kötet címét adó Oroszalu változó társadalma, Jancsó Katalin a Kelet felé végső protestáns templom, míg Csáki Árpád történész, egyben a kötet szerkesztője az Oroszfalu 18. századi rendtartásai című tanulmányt jegyzi.

A Farkas Alajos kantai segédlelkész által celebrált szentmisét követően minden család megkapta a korábban bemutatott könyv egy példányát, majd a társaság a kultúrotthon szomszédságában található emlékparkba vonult az egyházi méltóságok emlékplakettjének avató ünnepségére. Az ötletgazda Rancz Pál után Bokor Tibor polgármester szólt a jelenlévőkhöz. „Itt állunk egy márványtábla előtt, amelyen három felbecsülhetetlen értéket képviselő kézdivásárhelyi személy neve áll: Kovács Gergely érsek, Kerekes László püspök és Marosi Balázs pap igazi példaképek. A legjobb az, hogy a szívük ugyanakkorát dobban a Kézdivásárhely szó hallatán, mint a miénk!”, hangzott el az elöljáró beszédében a Kiss László színművész szavalatával színesített eseményen.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük