Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szellemet építőket díjaztak

Szellemet építőket díjaztak Kovászna megye

Ebben az évben kevesebb jelölés érkezett a Civilek Háromszékért Szövetség (CIVEK) pályázati felhívására, melyben az (tavalyi) év legjobb programot kivitelező civil szervezetét és az év önkéntesét keresték, de a jelölések telitalálatok voltak – hangzott el tegnap a sepsiszentgyörgyi Zamat kávézóban tartott sajtótájékoztatón, illetve díjkiosztó ünnepségen.

– Ez a díjkiosztó alkalom arra, hogy a civil felelősségvállalásból, szervezésből példaértékű teljesítményt felmutató egyéneket és szervezeteket díjazzuk – mondta bevezetésképpen Bereczki Kinga CIVEK-elnök. – Mindegyik jelölés telitalálat volt, a nevezettek akkor is esélyesek lettek volna a díjra, ha százból kellett volna őket kiválasztani.

Az év önkéntesének a díjazásával kezdték, bár sajnálatos módon ez egy posztumusz kitüntetés lett. Tavaly Bokor Zoltán vállalkozó (Multi Nr. Kft) javasolta, hogy a leg­odaadóbb, legelkötelezettebb önkéntes érdemeit is el kellene ismerni egy CIVEK-díjjal. A jelölésre felhívást követően Bardócz Csaba ikafalvi református lelkész nevezte be Deák Juditot, aki Kovásznán – súlyos betegen is – szeretetszolgálatot végzett, úgy, hogy nem várt érte semmit, remény nélküli embereket istápolt, a fogyatékkal élőket közösségbe szervezte, presbiterként is fontos munkát végzett. A jelölt néhány hete elhunyt, így a díjat és a vele járó pénzjutalmat lánya vette át Bokor Zoltán díjalapítótól. Arcmása egy, az év önkénteseit megörökítő pannóra is felkerül.

Az év civil szervezete címet rendszerint egy kiváló, sokakat bevonó, sokak számára haszonnal járó, mérhető eredményeket produkáló és ismételhető eseményt szervező csapatnak ítélik, ezen szempontok szerint pontozta is a benevezett eseményeket a Toró Attilából (Digital Stúdió Kft.) és Kósa Istvánból (Sapientia EMTE) álló értékelő bizottság. A László Kálmán Gombászegyesület a minden évben más országban, de Kelet-Európában első ízben megszervezett, elismert nemzetközi szakembergárdát felvonultató Cortinarius gombászkongresszussal nevezett, amelynek fő kutatási témája a nagyon nehezen azonosítható pókhálósgombák nemzetsége. Az egyhetes kongresszusnak már az első gombásztúrája után több mint 400 gombafajt azonosítottak, a résztvevők pedig olyan jól érezték magukat, hogy kérték, a LKG vállalja be a jövőben is a szervezést, tehát turisztikai szempontból is hozadéka van az eseménynek.

Hirdetés
Hirdetés

A Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete Kovásznán működik, de Hargita, Maros megyékből is vannak tagjaik. Egy szimpatizánsuk jelölte a mindössze kétéves, de nagyon aktív, és naprakész honlapot működtető egyesületet a díjra, melyet a helyszínen Varga Szilárd alapító tag képviselt.

A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesületnek évek óta vannak nagy tömegeket mozgató sportrendezvényeik, a díjra a 24 órás futással neveztek be, amely minden korosztályt megmozgatott. A szervezet még számos más, környezettudatosságot erősítő programot is lebonyolít.

Úgy esett, hogy a kiértékelésen véletlenszerűen mindhárom szervezet ugyanazt a pontszámot érte el, így megosztva kapták Az év civil szervezete címet, annál is inkább, hogy mindegyikük a maga területén a legjobbat nyújtja: egyikük (LKG) a szellemet, másik (Zöld Nap) sportprogramjai által a testet, a harmadik pedig (a Tündérvár Egyesület) a lelket ápolja. Mindegyikük 500 lejes pénzjutalmat kapott, logójuk egy évig szerepelni fog a CIVEK weboldalának címlapján is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük