Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Székelyföld mindhárom megyéje képviselteti magát a Nemzeti Vágtán

Székelyföld mindhárom megyéje képviselteti magát a Nemzeti Vágtán Kovászna megye

Színvonalas, egyben izgalmas döntő futam ért véget vasárnap a 13. Székely Vágtán, ahol az első helyet Sepsiszentgyörgy színeiben Tamás Csaba, a másodikat Nyárádszereda képviseletében Bartha Ferenc nyerte el. Harmadikként Nagyernye lovasa, György Mátyás Zsolt futott be, őt követte Kelemen Sándor Etéd színeiben. Tamás Csaba sorozatban negyedszerre győzedelmeskedett a Nemzeti Vágta előfutamán, az októberi lovasversenyre ugyanakkor mind a négy döntős továbbjutott.

Hirdetés
Hirdetés

Lelkes közönség szurkolásától volt hangos az Óriáspince-tető vasárnap délután, a 13. Székely Vágta döntő futamai alatt. Az időjárás – amely kétes volt, mennyire kedvez a versenyeknek – végül a lovasok oldalára állt, kellemesen lehűlt a futamok idejére, az eső csak a díjátadóra eredt el. A versenyek ideje alatt a lovassportok kedvelői a kordon mögé gyűlve biztatták kedvenceiket, a dombon pihenő családok óriáskivetítőn követték végig az eseményeket.

Nem ütötték ki Tamás Csabát a nyeregből

A Nemzeti Vágta előfutamaként megszervezett Székely Vágtán idén négy kitűnő lovas mérkőzött meg egymással, Székelyföld mindhárom megyéjének képviseletében.

A hangulat a nézőtéren és a pályán is a tetőfokára hágott a start pillanatában: Nyárádszereda előre tört, de egy előzést követően az első kör végére a Sepsiszentgyörgyöt képviselő Tamás Csaba (Rover Gidran 34 Rozi) tört az élre, meg is tartva a vezetést mindvégig. A Nyárádszereda színeiben induló Bartha Ferenc (Tip-Top) így a dobogó második fokára állhatott fel, a harmadik helyen a Nagyernyét képviselő György Mátyás Zsolt (Lázár) végzett, utolsóként pedig Kelemen Sándor (Korax Forrás Szigetszépe) futott be. A döntő futam mind a négy lovasa részt vehet a 17. Nemzeti Vágtán, Szilvásváradon.

Fotó: Pinti Attila

A Góbé Futam döntője igazi meglepetést hozott, ugyanis a Kilyént képviselő Tamás Csaba és a csíkszenttamási Csók Vivien Jácinta szoros küzdelmének lehetett tanúja a nézőközönség. A néhány percen át tartó futamon végül a női lovas előzött és nyert is, sajnos azonban nem sokáig örülhetett győzelmének: a csíkszenttamási versenyzőt a célvonalon átérve baleset érte, leesett a lováról, és nekiütközött egy szénabálának. A helyszínen szolgálatot teljesítő mentők elszállították a győztest, aki ugyan nagyot zuhant, végül személyesen vette át a díjat.

Sikert arattak Farkaslaka gyermekei

A Kishuszár Vágtára idén a szokásosnál is többen jelentkeztek, így a szervezők két korosztályra bontották a futamokat.

A vasárnapi döntőn a 10-13 éves korosztályban végül két lovas állt rajthoz, de csakhamar látszott a futam végkimenetele: Ágoston Anna, Farkaslaka képviseletében pillanatok alatt lehagyta ellenfelét, a nyárádszeredai Biró Hannát. A farkaslaki tehetség a Nemzeti Vágtán képviselheti Székelyföldet.

Fotó: Pinti Attila

14–17 éves korosztályban szintén Farkaslaka színeiben szerepelt páratlanul Demény Magor, őt követte Kilyén Nóra (Harasztkerék), és Bíró Kamilla (Csíkszenttamás). Ebben a korosztályban az első két helyezett jutott tovább a szilvásváradi vágtára.

A díjátadóra már javában eleredt az eső, a közönség ugyan szétszéledt, a nyertesek azonban tovább ünnepeltek. A legeredményesebb női versenyző díját Csók Vivien Jácinta vehette át, Aranyparipa-díjat Legónak, Bihari Béla lovának és Pompásnak, Lajos Sándor lovának ítélték.

Fotó: Pinti Attila

A 13. Székely Vágta előfutamain 32 lovas állt rajthoz, az élő adásokat több ezren követték az interneten. A szervezők szerint az idei az eddigi legszínvonalasabb esemény volt a Székely Vágta történetében, tekintve, hogy a balesetek száma minimálisra csökkent, valamint a lovasok technikái is jelentősen fejlődtek.

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük