Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Száz erdélyi néptáncos szíve egy ritmusra dobbant

Száz erdélyi néptáncos szíve egy ritmusra dobbant Kovászna megye

Még a nap is kisütött Sepsiszentgyörgy főterén, ahol több mint száz erdélyi hivatásos néptáncos ropta kedd délután. A villámcsődülettel vette kezdetét a péntekig tartó vándorfesztivál, amely egyetlen szakmai fórumként öleli át az erdélyi magyar táncművészeti platformot. A találkozón, amelynek házgazdája a Háromszék Táncegyüttes, csíkszeredai, marosvásárhelyi, nagyváradi, udvarhelyi és nyárádszeredai táncosok is bemutatkoznak.

Hirdetés
Hirdetés

Ugyan félő volt, hogy az időjárás elmossa a programot, a nap éppen időben bújt elő a felhők mögül kedden délután: éppen akkor, amikor több mint száz néptáncos vonult be Sepsiszentgyörgy főterére. A résztvevők két irányból érkeztek, és a kőszínpad előtt találkoztak, ahol már várta őket a zenekar, hogy dallammal kísérje a lépéseiket.

A különleges eseményt már korábban bejelentették a szervezők, így az érdeklődők már öt óra előtt elkezdtek gyülekezni a helyszínen. Így mire a zene felcsendült, nagyjából annyi szemlélő jelent meg, ahány táncos. A színes népviseletben pergő-forgó legényeket és leányokat ámulva nézte a közönség, sokan igyekeztek megörökíteni a pillanatot.

A tánc mintegy negyedórát tartott a bevonulással együtt, de a társaság máris sietett tovább, hiszen már kedden megkezdődött az együttesek bemutatkozója. Elsőként a Háromszék Táncegyüttes lépett fel a Hazától hazáig című folklórelőadásával, őket követi a napokban a többi csoport. A programokról, érdekességekről korábban beszámoltunk, az esemény részletes ütemtervét itt olvashatják el az érdeklődők.

A 18. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója május 28–31. között, keddtől péntekig tart. A közönséget is szívesen látják a szervezők: flashmobbal indult, de színes fellépésekkel és szakmai előadásokkal folytatódik a program, amelyet gálaműsorral és táncházzal zárnak a négy nap végén.

Fotó és videó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. május 30., 2:18
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Csodálatos ötlet. Gratulálok a kezdeményezésre. Nagyon sok ilyen kellene. Minden táncosnak gratulálok és a szervezőknek is. Csodálatos és felemelő. Nagyon jó érzés ilyen rendezvényeket látni.
  Hajrá Erdély, hajrá Székelyek mindenképp meg kell maradnunk és megőrizni a kultúránkat. Kitartást, erőt, egészséget mindnyájatoknak. Isten áldjon benneteket és mindenki mást, aki segít titeket.
  Sok, sok tisztelettel és szeretettel kívánok kitartást, erőt, egészséget. HAJRÁ SZÉKELYEK!