Felhívás!

Számvetés farsangkor

Számvetés farsangkor Kovászna megye

Idén is megtartotta farsangi ünnepléssel egybekötött nyílt napját a baróti régi árvaház épületében működő Nappali Központ, mely a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság felügyelete alatt végzi tevékenységét immár tizenegyedik éve. A tizenegy itt ellátott gyermek alkalmi műsorral szerepelt, az eseményre szüleik is hivatalosak voltak.
A pénteki rendezvényt Demeter Mária szociális szakértő, a központ alkalmazottja vezette be, elmondva, hogy a farsangi rendezvény fontos esemény éle­tükben: szokás szerint ilyenkor nemcsak felszabadulnak egy kicsit a napi teendők rutinja alól, de egyben számot is vetnek az elmúlt évről, értékelnek, terveznek. Így, miután a jelenlevők megtapsolták a farsangi jelmezben kivonuló és az ünnepségre vidám mondókákkal készült gyermekeket, megtekintették a központ életében tavaly lezajlott események képes beszámolóját. A fotókat olykor nevetés, kuncogás kísérte a háttérben – jelezve, hogy a gyermekekben az élmények még elevenen élnek, és azok felidézése még több hónap múltán is örömöt okoz.
Rendre sorolták: húsvétkor szüleikkel közösen tojásokat írtak, a gyermeknapot már a központ udvarán ünnepelték arcfestéssel, néptánc-tanulással. Kiránduláson is részt vettek: meglátogatták a csernátoni Haszmann Pál Múzeumot, majd a Besenyői tavat, a Mikulás csomagokkal lepte meg őket, karácsonyi meghívottjuk, Kolumbán Sanyika ezúttal is szép dalokkal kedveskedett nekik.
Az ellátásban részesülő gyermekek kora változó: a legkisebb előkészítős, a legnagyobb hetedik osztályos. Rendszerint hátrányos helyzetű családokból származnak – miután délben végeznek az iskolával, a napot a központban folytatják, ebédelnek, majd tanulnak, illetve más közös tevékenységekkel töltik el az időt, mielőtt hazatérnének este otthonukba. De a velük való, a teljes délutánt kitöltő mindennapos foglalkozás korántsem zökkenőmentes. „Az sok türelmet, figyelmet, odaadást igényel a három nevelő részéről” – hangzott el, ezért Lázár Enikő, Pakocs Aida és Farkas Gizella idén is emléklapban részesültek mintegy elismerésképpen egész évben kifejtett munkájukért.
Munkájuk során az ellátott gyermeket nemcsak tanítják, nevelik, de még egészségügyi problémáikra is gondot fordítanak. Tavaly például, mint Demeter Mária említette, elvitték őket szemvizsgálatra, és kiderült, a tizenegyből hatnak szemüvegre van szüksége. Most azon vannak, hogy megvásárolhassák valahogyan nekik a szemüvegeket, hiszen a szűkös anyagi körülmények között élő családjaikra ezt a terhet nem róhatják.
A jó hangulatú délutánon a központ ellátottjai süteményekkel, üdítőkkel kínálták vendégeiket, köztük az ugyancsak a gyermekvédelmi igazgatóság által Baróton működtetett családi háztól farsangi jelmezben érkezett gyermekeket is, akikkel a közös szórakozásra, beszélgetésre is maradt még idő. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.