Felhívás!

Szabálytalan hulladéktárolók

Szabálytalan hulladéktárolók Kovászna megye

A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Felügyelőség nemrég tette közzé az idei, tíz hónapra kivetített statisztikai adatait, tevékenységét, lapunk pedig ennek tükrében érdeklődött a kirívóbb esetekről, az idei legnagyobb összegű bírságról, a háromszéki szabálysértők „szokásairól”.

Lucian Cândea főfelügyelő elmondása szerint a megyénkben nincsenek elrettentő, aggasztó méretű környezetszennyezések, kérdéseinkre kifejtette, idén közel háromszáz ellenőrző akcióból csupán kettő járt kirívóbb, „emlékezetesebb” eredménnyel. Még az év elején egy veszélytelen hulladékokat gyűjtő cég fittyet hányt a működési engedélyben lefektetett szabályokra, nem tartotta be ezeket, konkrétan a megengedettnél nagyobb mennyiségű hulladékot gyűjtött össze, ennek tetejében szabálytalan helyen is tárolta ezt a mennyiséget. Az ellenőrök az észlelt kihágások miatt összesen 200 ezer lejre bírságolták, és visszavonták a cég környezetvédelmi engedélyét.

Ez volt az idei év legnagyobb összegű büntetése, mindaddig, amíg egy erdővidéki, fémhulladékokat, ócskavasat gyűjtő céget nem kaptak rajta, hogy a telepén járműveket is elbont – erre nem volt engedélyük a főfelügyelő elmondása szerint –, mi több, hulladékokat is égetett. Végül itt is 200 ezer lejre bírságoltak, és visszavonták a cég környezetvédelmi engedélyét, mindaddig, amíg nem rendezi a hiányosságokat, orvosolja az észlelt gondokat.

– A cég az ellenőrzés során észlelt szabálytalanságok tükrében kiszabott feladatoknak utólag nem tett eleget, nem „rakott rendet a portáján”, mi több, fittyet hányt arra, hogy visszavontuk az engedélyét, és engedély nélkül is tovább űzte tevékenységét, továbbra is bontotta a járgányokat, így az ügyészséget riasztottuk – tájékoztatott Cândea.

A főfelügyelő rámutatott, természtes személyeket Háromszéken általában hulladékok – főképpen műanyag – szabálytalan elégetéséért, a hulladék, szemét szabálytalan helyre való leürítéséért bírságolták idén.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.