Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sürgősségi labirintus

Sürgősségi labirintus Kovászna megye

Az elmúlt napokban rengeteg sürgősségi kormányrendelettel, tervezettel találhattuk magunkat szembe, és nem csoda, ha elvesztünk közöttük. Csép Andrea Maros megyei parlamenti képviselő (képünkön) magyarázta el elsősorban a szülők jogait a jelenlegi helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

A szülők abban az esetben kérhetnek gyermekfelügyeleti szabadságot, ha gyermekük nem nagyobb, mint tizenkét éves – fogyatékkal élők esetében 18 év a korhatár. Fontos, hogy csak az egyik szülő igényelheti, a társának pedig saját felelősségvállalással írt nyilatkozattal kell bizonyítania, hogy ő nem kérte eme szabadságot. Ezt és a gyermek keresztlevelét csatolva kell egy kérvényt leadni a munkaadónál.

– Vannak területek, ahol dolgozó szülők csak a munkaadó beleegyezésével tudnak élni ezzel a 19-es törvény által adott jogokkal. Ilyen például: egészségügyben, gyógyszertárakban és egészségügyi cikkek gyártásával, forgalmazásával foglalkozó cégeknél dolgozók, továbbá szociális munkakörben, állami rádiónál és televíziónál, energiaellátásban, nukleáris erőműveknél alkalmazásban állók, benzinkutak munkatársai, közszállítással, köztisztítással, vasúti szállítással foglalkozók – hangsúlyozta Csép.

Ebben a periódusban a szabadságát kérvényező szülő a szabadnapokra a napra visszaosztott nettó jövedelmének 75 százalékát kapja meg, amely azonban nem lehet több, mint az országos átlagbér 75 százaléka. Ezt az összeget a munkaadó fizeti, amelyet év végéig visszaigényelhet a központi költségvetésből.

– Fontos tudni, hogy ez mind magán, mind állami szférában dolgozók esetében érvényes, de csak akkor, ha nem lehetséges a távmunka-végzés, tehát a szülő nem tud otthonról dolgozni – tette hozzá a képviselő.

Eddig több mint 250 ezer technikai munkanélküliséget (kényszerszabadságot) jelentettek be, fontos tehát ebben a periódusban azon cégek támogatása is, amelyek a sürgősségi kormányrendeletek miatt szüneteltetni kényszerülnek munkájukat. Az eddigi technikai munkanélküli segélyt kibővítették, a munkanélküli segélyalapból most már folyósít az állam azoknak a cégeknek is, amelyeknek a katonai rendelet miatt be kellett felfüggeszteniük tevékenységüket. Ilyenek a vendéglők, kávézók, szépségszalonok, SPA-k stb.

– Ennek értelmében tehát a cégeknek nem kell elbocsátani alkalmazottjaikat, ha csökken a munkavolumen. A szükségállapotot igazoló bizonyítvánnyal igényelhetik a kifizetett összegek visszatérítését az államtól – mondta el Csép.

Hozzátette, jelen helyzetben azon dolgoznak még, hogy a szociális szolgáltatások minél hamarabb átkerüljenek online felületre.

– Ha gyermeknevelési szabadságra megy egy anyuka, ha munkanélküli segélyt kérvényez valaki, akkor a szükséges papírokat online is le kell hogy tudja tenni. A nyugdíjpénztáraknál is át kell gondolniuk a rendszert, milyen formában tudják megoldani, hogy minél kevesebb személy érintkezzen velük fizikailag – hangsúlyozta.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük