Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Startra készen a tanügy

Startra készen a tanügy Kovászna megye

Kissé okosabbak lettünk az iskolakezdést illetően azon a sajtótájékoztatón, amit Kiss Imre főtanfelügyelő tartott csütörtök délután, hogy tisztázhassa az iskolakezdéssel kapcsolatban felmerülő kérdéseket. Már amennyire megtehette, mert az egészségügyi és oktatási minisztérium se vergődött még zöldágra a mindent részletet pontosító közös rendelettel, ennek a tervezetével, és az őszi tapasztalat alapján dolgoznak a tanfelügyelőségek.

A lényeg, hogy a 32 ezer, oktatási intézménybe járó gyermekből hétfőn több mint 6000 óvodás, közel 11.000 elemi osztályos, 1800 nyolcadikos, 1700 végzős (elméleti és szakközépiskolás), 6700 gimnazista és más középiskolai osztályba járó diák, valamint 2500 pedagógus iskolába megy.

Némileg zavaró, hogy kétféle besorolás létezik, egy a településeknek, és más az iskoláknak, mert előbbiek (a közigazgatási egységek) 0-tól 1-ig terjedő fertőzési mutató esetén zöldek, az oktatási intézmények 1-esnél nagyobb rátánál (3-ig) már sárga forgatókönyvre váltanak. 3-tól 6-ig terjedő eset szám vörös besorolást jelent, 6-osnál nagyobb mutató esetén karanténba kerül az egész település.

Hirdetés
Hirdetés

Ahogy az már ősszel is megszokott volt, minden héten a csütörtöki – tehát a tegnapi – fertőzési ráta a mérvadó akkor, mikor a következő hétre megállapítják, hogy az iskolák milyen rendszerben oktatnak. A procedúra ugyanaz, a közegészségügyi igazgatóság lejelenti a rátát a tanfelügyelőségnek, az az iskoláknak, amelyek eldöntik a forgatókönyvet, a vészhelyzeti bizottság pedig határozatot ad ki arra vonatkozóan.

A tegnapi jelentés szerint a megyében tíz településre (annak oktatási intézményeire) érvényes a sárga forgatókönyv (Sepsiszentgyörgy, Polyán, Árkos, Csernáton, Kökös, Dálnok, Lemhény, Torja, Kőröspatak, Dobolló), a többi 35 város és község zöld.

Mint már írtuk, online oktatást vagy tanítást választhatnak a krónikus betegségekkel (cukorbetegséggel, jelentős túlsúllyal stb.) küszködő tanárok és diákok. 18 iskolából 36 tanuló van ebben a helyzetben az előzetes felmérés szerint, ők majd élő közvetítésben virtuálisan vesznek részt az órán. Ha már korábban (ősszel) is volt orvosi igazolásuk, mely jogosulttá tette őket az otthonmaradásra, akkor az most is érvényes, nem kell újat kérniük – tudtuk meg. Hét különböző iskolából hét pedagógus is élne ezzel a lehetőséggel, ha szükséges, az ő esetükben helyetteseket keresnek, Kiss Imre elmondása szerint általában az iskolák megoldják ezeket a szórványos helyzeteket.

Minden iskola fel van készülve a járványhelyzetben való jelenléti oktatásra, raktárkészletük van a maszkokból (megyeszinten ez 350 ezer darabot jelent), fertőtlenítőszerrel is el vannak látva. Ahol felszerelték a plexi elválasztókat, azok még megmaradnak egy ideig, egyébként ketten is ülhetnek egy padban.
A hétfőn túli történésekre rákérdezve megtudtuk, tantárgy­olimpiák idén nem lesznek, de lassan már készülhetnek az iskolák a márciusra tervezett próba-képességvizsgára és próbaérettségire.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. február 5., 9:54
  ÉRTÉKELÉS: 0

  És a készen akink.azt jelenti ki vannak meszelve az osztály termék,vagy óránként lesznek fertőtlenítve a kilincsek?pontosan ezt tetszet erteni

  • User
   Dátum: 2021. február 5., 19:21
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Azt értette, hogy neki is ezt mondták fentről a nagyok, ő meg kiadta a parancsot az agyonválogatott kis uderemés igazgatónak! Kilincsfertőtlenítő nem lesz gondolom!😊 az nem mesterség!