Felhívás!

Sokkal több koronavírus tesztet végeznek ezután

Sokkal több koronavírus tesztet végeznek ezután Kovászna megye

Jó hírt közölt a Hivatalos Közlöny ma reggel, ugyanis egy egészségügyi miniszteri rendelet megengedi, hogy a megyei kórház és a megyei közegészségügy COVID-19 teszteket végeztessen a Pro Vitam magánlaborral. A jó hírt Tamás Sándor a megyei tanács elnöke és Fejér Szilárd, a klinika kutatója osztotta meg egy videokonferencián. 

A két közintézmény megköti a szolgáltatási szerződést a klinikával és elkezdődhet a tesztelés – mondták a szakemberek.  A cég eddig is végzett teszteket, most egységesen megszabott áron a közintézményekkel is tudnak szerződést kötni, ami nagyon fontos jelen helyzetben. 

A közegészségügynek 1000 tesztre adtak keretet és a kórház esetében is szintén 1000 tesztre van pénzügyi keret, de a tanács tovább tudja finanszírozni. A legfontosabb, hogy a kórházi személyzetet szűrni tudják, hiszen az egy góc, ahol a fertőzöttségi szintet alacsonyan kell tartani. Eddig két hét alatt 300 tesztet sikerült elvégezni, ezeket is megyén kívül, mostantól naponta akár 80-at is lehet eredményesen végezni, itthon.

Fejér Szilárd, a Pro Vitam kutatója elmondta:  öt hete készülnek arra, hogy a kapacitásukat a tesztelésre fordítsák.

– A laboratóriumban PCR gép már 8 éve van, kutatásra használtuk eddig, és amikor láttuk, hogy elkerülhetetlen a járvány, elkezdtünk utána nézni, hogy miként tudunk teszteket szerezni. Először Kínából rendeltünk 50-et, csillagászati áron. Ezeket használtuk, majd egyhetes szünet után, mivel nem volt jogi formája a tesztelésnek, újra elkezdtük a tesztek elvégzését, és bekerültünk a nemzeti programba, amellyel koordináltan zajlik a tesztelés, országszerte több mint 20 helyen – mondta a kutató. 

Hozzátette: a kollégái készen állnak arra, hogy  éjjel-nappal dolgozzanak, remélhetőleg tudják tartani a maximális tesztmennyiséget, ami azt jelenti, hogy 80 tesztet végeznek naponta jelenleg, de ez 120-150 tesztig is elmegy majd. Azt, hogy a két intézményből milyen sorrendben és kiket tesztelnek, a kórház és a közegészségügy vezetősége dönti el.  Ugyanakkor, azt is elmondta: magánszemélyeket is tesztelnek, viszont csak és kizárólag a veszélyeztetett személyeket. Az online kérdőív kitöltése alapján felveszik a kapcsolatot a pácienssel, és ha úgy ítélik meg, hogy veszélyeztetett a fertőzés szempontjából, vagy szüksége van rá például határátlépéshez, csak akkor csinálják kérésre – mondta Fejér Szilárd. 

Tamás Sándor még azt is elmondta: nincs új pozitív teszteredmény, lokalizálták, illetve elszigetelték azokat az osztályokat, ahol gond volt. 

Arra a kérdésre, hogy mikorra készül el a megyei tesztlaboratórium, egy hónapos határidőt adtak, amennyiben a dolgok a terveknek megfelelően működnek. Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke elmondta: egyelőre megtörtént egy teljes tesztlabornak a leszerződése, de nem tudja egyértelműen kijelenteni, hogy mikor és hogyan érkezik a gép. A kórház vezetőségével tegnap megtekintettek egy helyszínt, amely megfelelő a laborhoz, a következő napokban pedig szabványszerűen alakítják ki ezt az épületegyüttest, ahová a gépet szállítani lehet. Az, hogy a gép mikor érkezik és mikor lehet használni, azt egyelőre nem tudni, ugyanis, miután megérkezett és beüzemelték, további különböző jóváhagyásokat kell beszerezni a működéshez. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2020. március 31., 17:56
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Beteg vagy? Úgy gondolod elkaphattad valakitől, mert fertőzöttel találkoztál? Ha nem akkor miért kéne kérjed a tesztet? Csak akkor lenne értelme, ha a teszt levétele után rögtön bezárkóznál a járvány végéig és senkivel nem találkozol, aki a lakásból kintről jön. Különben egy negatív teszt semmit nem jelent.
   Esetleg még akkor van értelme, ha mondjuk idős szülőkhöz szeretnél menni, de félsz, hogy megfertőzöd őket. De akkor is van esély, hogy a mintavétel és a találkozó közben felszeded a vírust.
   Ahol fontos (és ezért is jó, ha csak úgy nem csinálnak tesztet), az a betegellátók – beleértve az önkénteseket -, az emberek dolgozók, pl. a bolti kiszolgálók, sofőrök, stb. rendszeres, és ez fontos, rendszeres, tesztelése.
   Hagyjuk most a teszteket ezekre az esetekre, majd ha lesz elég tesztgép és teszt is, akkor aztán mindenki mehet vizsgálatra, ha bírja a pénztárcája.

 • User
  Dátum: 2020. március 31., 18:21
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Bajuszka meg annyit kenne nyilvanosagra hozon hogy a Megyei Surgossegi Korhazban hanyan nincsenek letesztelve es koronavirus gyanusak – ezeket mikor fogjak tesztelni akkor amikor mar az egesz megye teljesen megfertozodott?
  Miert hivtak visza az ATI-s szemelyzetet is amelyek 14 napos otthoni elkulonitesbe voltak amikor ezek esete sincs meg tisztazva?
  Miert nem irjak ki hogy Kovaszna megyenek hany valos esete van es kik ezek?
  A DSP alkalmazotai akik eddig papirtologatasal foglalkosztak felveve a jo nagy fizeteseket miert nincsenek felkeszitve amikor az ember felhivja egy kerdesel – nem tudnak valaszolni semmire (tisztelet a kivetel) ?
  A nagy UDMR-s mellveres megvan mindig de miert nem vesznek egy tesztelo gepet hogy teszteljek a megyeben lakossagat fontosagi sorend szerint – nem ismerosok elol es aki hatul marad az vessen magara?
  Maga a kormanyhivatal es az elnoki hivatal is csak felemas inteszkedeseket tudtak hozni.
  Kar ilyen vezetokra szavazni es mi meg nem panaszkodhatunk mert meg jol allunk.