Felhívás!

45 nap áll rendelkezésre a hiteltörlesztések felfüggesztéséről szóló kérések benyújtására

45 nap áll rendelkezésre a hiteltörlesztések felfüggesztéséről szóló kérések benyújtására Gazdaság

A kiterjesztették a határidőt és a vonatkozó rendelet megjelenésétől kezdve 45 nap áll rendelkezésre a banki hiteltörlesztések felfüggesztéséről szóló kérések benyújtására – közölte a hétfői kormányülés elején Florin Cîţu pénzügyminiszter.

Eredetileg a szükségállapot végét jelölték meg határidőnek.

Ezzel kapcsolatban Ludovic Orban miniszterelnök azt mondta: a jelzáloghitelek esetében nem tőkésítik a kamatot, és azok, akik fizetési halasztást kérnek és fizetési hátralékuk van, lehetőséget kapnak kifizetni a tartozásaikat a felfüggesztés igénylésének dátumáig.

A pénzügyminiszter szerint mindennek az a feltétele, hogy a kérés beadásának pillanatában napirenden legyenek a törlesztéssel.

A banki hiteltörlesztések felfüggesztéséről szóló sürgősségi rendeletet múlt csütörtökön fogadta el a kormány. A jogszabály szerint a természetes és jogi személyek egyaránt kérelmezhetik a hiteltörlesztés felfüggesztését, egytől kilenc hónapig terjedő időszakra, de legfeljebb 2020. december 31-éig.

A munkáltatók keddtől nyújthatják be kéréseiket a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak juttatásának támogatására

A munkáltatók keddtől nyújthatják be kéréseiket a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak juttatásának támogatására – jelentette be a hétfői kormányülést követően Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője.

Dancă elmondta: a vonatkozó rendelet értelmében a vállalkozóknak a kérés mellé csak egy egyszerű nyilatkozatot kell mellékelniük.

Hozzátette: miután a rendelet megjelenik a Hivatalos Közlönyben, más alkalmazási formában (egyéni vállalkozók, szabadfoglalkozásúak, más szakemberek) dolgozó munkavállalók ugyancsak igényelhetnek juttatást, amelynek értéke nem haladhatja meg az országos bruttó átlagbér 75%-át.

További információkat kedden tesznek közzé a munkaügyi minisztérium honlapján.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.