Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sokan hívják felelőtlenül a gyermekbántalmazás jelentésére szolgáló 119-es segélyhívószámot

Sokan hívják felelőtlenül a gyermekbántalmazás jelentésére szolgáló 119-es segélyhívószámot Kovászna megye

A köztudatba már beépült a hívószám, de a tavaly év elején bevezetett segélyhívási lehetőséggel jól élni még kevésbé tud a lakosság, sőt, van, hogy a maguk szórakoztatására jelentenek eseteket.

Szász Melinda Katalin, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Hivatal megbízott vezérigazgatója érdeklődésünkre elmondta, egy nagyobb informáló kampány indítását tervezik a 119-es hívószámmal kapcsolatosan, mert azt tapasztalják, hogy sokan csak szórakozásból hívják azt. Állítólag még a közösségi médiában (a TikTokon) is terjed egy buta kihívás, amely visszaélésre buzdít a 119-es hívószámmal. Ha nem is kifejezett rossz szándékkal, de mások is rosszul használják a vonalat: olyan dolgokat szeretnének a gyermekvédelmi hivataltól megérdeklődni, amelyek más osztályokra tartoznak, csakhogy könnyebb a 119-et hívni, mint kikeresni a titkárság számát és az illetékeseket kérni.

Olyan is előfordul, hogy a hívók nem tudják jól felmérni a helyzet súlyosságát. Mindkét esetben kellemetlen, ha fölöslegesen riasztják a helyszínre a szakembereket, hiszen egy bizottság kell megállapítsa a valós tényállást és meghozza a szükséges intézkedéseket: ki kell vonulnia a gyermekvédelmi szakembereknek, egy szociális munkásnak és egy pszichológusnak, továbbá a helyi önkormányzat munkatársának és egy rendőrnek is. Mivel a hatóságok egy telefonhívás alapján nem mindig tudják felmérni a helyzet valódi súlyosságát és nem kockáztathatják, hogy mulasztás miatt történik nagyobb baj, muszáj menniük, sokszor éjszaka, úttalan utakon, félreeső tanyákra, esztenákra is. Volt olyan eset, hogy az ittas apa fenyegette, bántalmazta az anyát, a gyermek a konfliktusban kettőjük közé szorult, de életveszélyben nem volt senki abban a helyzetben, így nem kellett volna föltétlenül éjszaka intézkedniük a hatóságoknak. A protokoll szerint azonban ha valaki úgy érezné, az élete is veszélyben van, a 112-t kell hívnia.

Hirdetés
Hirdetés

Idén a 119-es számon 217 hívást jegyeztek a megyében, 31 esetben tudott a gyermekvédelem információval segíteni, vagy nyilvántartásba vették az esetet. A tavalyi 331 hívásból 54 volt érdemleges – tájékoztatott Szász Katalin Melinda.

A román kormány tavaly januárban üzemelte be a 119-es ingyenes segélyhívószámot, amelyen a gyermekbántalmazást, elhanyagolást, kizsákmányolást, a gyermekekkel való visszaéléseket lehet jelenteni.

Címlapfotó: Veres Nándor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük