Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Októberben gálán ünnepelik meg a jól teljesítő Kovászna megyei cégeket

Októberben gálán ünnepelik meg a jól teljesítő Kovászna megyei cégeket Kovászna megye

Idén is megszervezi a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Vezető cégek gáláját, amelynek a Bertis cégcsoporthoz tartozó Panoráma Boutique Hotel ad otthont október 5-én – Edler András kamaraelnök szerdán sajtótájékoztatón beszélt a részletekről és az idei rangsorolás „meglepetéseiről”.

A gála helyszíne a Panorama Boutique Hotel (Fotó: Kristó Gothárd Hunor)

A vezető vállalkozásokat országos módszertan és a tavalyi statisztikák alapján rangsorolja a kereskedelmi kamara. A megyében összesen 7542 cég szerepel a nyilvántartásban, ezek közül 5444 tette le a zárómérlegét a 2022-es évre, a rangsorolásba 917 cég került bele. A többi cég vagy nem tette le idejében a mérleget, vagy azóta megszűntek. Ám, amint arról a kamaraelnök beszámolt, azzal a gonddal szembesültek, hogy a digitális világban sem tudtak sokakat e-mailen értesíteni, mert a 900 cég egyharmadának nincs meg az emailcíme, ezzel kapcsolatban pedig nekik is gondjaik lehetnek, hiszen más érdekeltek sem találják meg őket. A kereskedelmi kamara munkatársai ebben a periódusban telefonon is megkeresik a cégeket, hogy az adatbázisukban ellenőrizzék, ha kell frissítsék azok adatait.

Edler András kamaraelnök a tavalyi díjátadón (Fotó: Kristó Gothárd Hunor)

A vezető cégek gálájának a díjátadót megelőzően hagyomány szerint van egy műsoros része is: idén Krisár Ildikó hárfaművész játékának és az M Studió Fire flow előadásának is örvendhetnek a résztvevők, illetve meghallgathatnak egy baristát is, aki a kávékészítésről beszél és megkóstolhatják a térség legjobb fagyiját, amelyet az Emma Dolce készít. Megismerhetik a Kovászna Megyei Cukorbeteg Gyerekek és Fiatalok Egyesületét, illetve egy célzottan a vállalkozóknak szóló témát hoz a Pro Vitam magánklinika, amelynek képvielője, dr.Fejér Szilárd a cégvezető és a stressz kapcsolatátról beszél. Ha valaki kíváncsi lesz rá, a helyszínen majd különböző mérésekkel azt is bizonyítják, milyen hatása van az emberre egy pohár bornak. Mert a helyi termelőknek is mindig kiemelt helyük van a gála műsorában, most a Bertis mutatja be a különleges húskészítményeit, felvágottait. Végül György Attila, a pénzügyminisztérium államtitkára meghívottként arról fog beszélni, milyen tendenciák várhatók a gazdaságban a kormány frissen hozott, nagyobb állami bevételt célzó intézkedései nyomán.

(Fotó: Kristó Gothárd Hunor)

Ami a rangsorolt vállalkozásokat illeti, a több éves, évtizedes múlttal rendelkező nagy cégek általában stabilan birtokolják helyeiket a toplista élén, viszont nagy változást hozott a megyei statisztikákban a HS Timber jelenléte (volt Schweighofer fafeldolgozó), amely 2021 év végén helyezte át székhelyét Kovászna megyébe. A HS Timber forgalma a Kovászna megyei cégek összesített forgalmának kb.10 %-át teszi ki, a nyereségnek pedig 6 %-át – közölte érdeklődésünkre Edler András. Továbbá a Covalact tejfeldolgozó, amely egy nagy cég, a 2021-es kimutatásban nem szerepelt, mert későn tette le a mérlegét, a tavalyiban viszont igen, ez is nagyban befolyásolta a rangsort. A Baróton bejegyezett Brassói tejgyár (Fabrica de0 lapte Brasov) tavalyi nyereségét megkilencszerezte, sorolta a lista „meglepetéseit” a kamaraelnök. Összesítve a cégek forgalma 38 %-kal, nyeresége pedig 45 %-kal nőtt az előző évhez képest, ami a normális 7-14 %-tól igen messze van. Ám további tényezők is nagy változást gerjesztettek: az infláció, amely a hivatalosan elismertnél nyilván sokkal nagyobb volt, és amely begyűrűzött az árakba. De az is oka lehet a rendkívüli növekedésnek, hogy sok cégnek sikerült a korábban alacsony áron beszerzett árukészleteiket az új, magasabb árakon értékesíteni.

Címlapfotó: Kristó Gothárd Hunor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások