Hirdetés
Hirdetés

Sok hátrány van még, amit be kell hozni

Sok hátrány van még, amit be kell hozni Kovászna megye

Nem sokkal, de a tavalyihoz képest gyengébbek lettek az idei képességfelmérő-próbavizsga eredményei Háromszéken, vélhetően ebben az is közrejátszik, hogy az idén vizsgázó nyolcadikosok másfél évig előre kiszámíthatatlan váltásokban online, hibrid és jelenléti oktatásban tanultak.

Hirdetés
Hirdetés

Az átmenési arány, vagyis azoknak a vizsgázóknak a hányada, akik legalább ötös vagy annál nagyobb értékelést érték el,  magyar nyelv és irodalom próbavizsgán volt a legmagasabb, vagyis 79,41 százalék (tavaly 79.62% ). A román nyelv és irodalom próbavizsgán 50,55 százalékos (tavaly 50.53%)  volt az átmenési arány, a matematikán pedig 51,07 százalék (55.22%).

A tanfelügyelőség készített egy összesítést arról, hogy a három tantárgyból a diákok milyen arányban értek el ötös vagy annál nagyobb átlagot, ez 56,62 százalék, ami  a tavalyi  59.79%-hoz képest visszaesés. Kiss Imre főtanfelügyelő. úgy véli, az átmenési arány szempontjából nem releváns adat, hiszen egy ötösnél kisebb – tehát egy sikertelen vizsgajegy – és két magasabb értékelés is eredményezhet ötösnél nagyobb átlagot.

A vizsgaeredmények kisebbek az országos átlagnál, ez általában így szokott lenni. Főleg a románból nagy az eltérés. Nyilván sok hátrány van még, amit be kell hozni. Azt kell tudnia minden tanárnak és diáknak, hogy nem a középszerűséget támogatjuk. Oda kell tegyék magukat a diákok és tanulniuk kell, mert vannak hiányosságok” – fogalmazott a főtanfelügyelő, de emlékeztetett azokra a nehéz oktatási körülményekre is, amelyekben jócskán volt része az idei vizsgázóknak.

Ez a generáció az, amely ötödik osztályban online kezdte tavasszal a tanulást, és csak a tavalyi év volt az, amikor már normálisabbak voltak a körülmények – idézte fel a járvány által az oktatásban okozott problémákat. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ha az előző évek próbavizsga-eredményeivel veti össze az ideit, akkor az is látható, hogy a járvány időszaka sem volt eredménytelen, illetve sikerült behozni a lemaradás egy részét is, hiszen nincsenek nagy különbségek az előző évek és az idei próbavizsga-eredmények között.

Kiss Imre bízik abban , hogy a nyári vizsgán jobbak lesznek az eredmények – főként matematikából –, ami meglátása szerint azért is megalapozott remény, mert a tanulók körében az az általános vélekedés, hogy a próbavizsgáknak nincs tétje, hiszen az azon kapott jegyet is csak kérésre írják be a naplóba. A lemaradást azonban csak akkor lehet pótolni, ha abból a diákok, tanáraik és a szülők egyaránt kiveszik a részüket – mondta. 

 Széchely István

 Fotó: Veres Nándor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. március 31., 10:57
  ÉRTÉKELÉS: 17

  Biztos haladas a mar joforman megvalosult analfabetizmus fele. Csak kivancsisagbol kerdezem, mi az oka, hogy 90%-a a mai fiatal es kozeposztalynak nem tud helyesen irni? Mit csinaltak a tanitonenik az 1-4 osztalyban, hogy ennyire lesullyedtunk? Ez kulonosen ervenyes a Szekelyfoldre, mert a magyarorszagi fiatalok sokkal helyesebben irnak, ez siman kovetketo az ilyen -olyan kommentekbol. Ha netan valaki megemliti a helyesirast, azonnal ki van tamadva, hogy nem magyaroran vagyunk 🙂

  • User
   Dátum: 2023. március 31., 12:18
   ÉRTÉKELÉS: 12

   1. Elsősorban, mert nem olvasnak. Szép- és szakirodalmat, újságot, tankönyvet, leckét, bármit. 2. Igénytelenség. 3. Egyszerűen restség. (Bocsásson meg, de ide tartozik az is, hogy egyesek nem használnak ékezeteket, arra hivatkozva, hogy a telefonjukkal vagy akármijükkel nem lehet ékezetekkel írni. Lehet. Egyszerű beállítás kérdése az egész).

 • User
  Dátum: 2023. március 31., 17:49
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Az 56 százalék az 56 százalék. A más megyebelieknek is volt Covid. A matek az miért nem megy a magyaroknak. Biztos a szorzó jel romanul van….. A gyári munkás ha a norma felét teljesíti fél pénzt kap. A matektanár ugye az is felét a fizujának bennhagyja ha a tanítványai csak 50 százalékot teljesítenek? Vagy tévedek. És gondolom ha egyáltalán létezik értékelő rendszer a tanügyben minden tanár kitűnőt kap . Egy szégyen az egész rendszer.

 • User
  Dátum: 2023. március 31., 20:24
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Tanítottam olyan hatodik osztályban, falun, román vidéken, ahol a legjobb, legszorgalmasabb kislány fájdalmasan gyengén olvasott. Ezek alapján a tanító nulla fizetést kellett volna kapjon. De nem kellett Lombrosonak lennem, elég volt ránézni sok gyerekre, hogy megértsem: ennyire képesek. A rendszer ott hibázik, hogy olyan szintű matematikát követel, amelyet a diákok jó egyharmada abszolút képtelen megérteni. Mi a csodának nyomják a másodfokú egyenletet minden gyerkőc fejébe? Meg a sinus- cosinust. Küldhetnek oxfordi professzort ……….(ide gondoljanak néhány Kovászna megyei falusi iskolát), úgyis kínszenvedés lesz megtanítani sokakat ujjaikon számolni harmincig.

 • User
  Dátum: 2023. április 1., 11:16
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Miert nem vilagos , hogy nem a tanarral vagy a gyerekekkel van a gond hanem a tulzsufolt tantervvel ??Miert kell felso tagozaton olyan szintu mateket tanitani amit , valamikor , az egyetemen tanitottak? At kell esni mindenen mert be kell tartani a tantervet a tanaroknak. Nincs ido eleg gyakorlasra. Igy , csak nehany kivalo kepessegu tanulo tud haladni.Na , tobbek kozt , ezert is kene tuntessenek a tanarok . Jo eredmenyekkel a fizetesemelesek is jogosak lennenek.

 • User
  Dátum: 2023. április 1., 14:51
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A probavizsga es a diakok evi altalanosok kozti kulombseget, hogy lehet megmagyarazni? Az eredmenyek alapjan a diakok majdnem 50% osztalyismetlo kellene legyen. A kerdes, hogy hanyan ismetelnek valoban osztalyt?

 • User
  Dátum: 2023. április 1., 18:40
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Dehogy ismételnek. Három és fél évtizeden át láttam, hogy júniusban, az utolsó héten, a tanárok megtömik a félanalfabéták katalógusát nyolcasokkal, kilencesekkel, ha kell, tizesekkel: szabaduljunk meg tőlük! Vagy az egyik tanci rászól a másikra: te nem voltál képes megtanítani írni Gazsit meg Sárit, és most nekem hagyod őket? Vidd csak tovább! És ne feledjük el, a statisztikákban csak azok a diákok szerepelnek, akik megjelentek a próbavizsgán. Sokan otthon maradtak, mert nem érdekli őket az iskola, vagy mert a tanárok megkérték őket, üljenek otthon, ne rontsák a statisztikát. Mindenki tudja, senki nem meri kimondani a fájó igazságokat. De hát olyan diákoktól, akiknek fogalmuk sincs, mikor születtek (a szüleik sem tudják), megköveteljük, tudják, mikor volt az amerikai függetlenségi háború?

 • User
  Dátum: 2023. április 2., 9:07
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Amíg itt habzik a szájatok a kölyök tovább nyomkodja a mobilját. Nem baj, ha nem tanul. Majd anya és apa kiordítja helyette, hogy a tanár a hibás, mert nem tanul a gyermek helyett. Lehet anno apu és anyu is halvány őszi rózsa volt… Ezek a leghangosabbak. Pedig benne van a vizsga nevében :KÉPESSÉGvizsga!

 • User
  Dátum: 2023. április 4., 9:50
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Kerdem, hogy vegye ki a szulo megfelelo keppen a reszet pont matematikabol,amit esetleg 30-40 evvel ezelott tanlult es nem is ilyen magas szinten ahogy a mai “modern” rendszer keri?

 • User
  Dátum: 2023. április 4., 13:07
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Semmi pánik, a facebook szerint egy ujabb tanársereg száguld Olaszország déli részét megtekinteni Erasmuson keresztül természetesen….:) Kellemes pihenést és jó szórakozást kívánunk mindannyiuknak !