Hirdetés
Hirdetés

Sírrongálás Kézdiszentléleken

Sírrongálás Kézdiszentléleken Kovászna megye

Megbolydult Kézdiszentlélek és környéke: emberek tucatjai keresték fel a temetőt terepszemlét tartani, hogy hozzátartozójuk sírja nem esett-e vandalizmus áldozatául, miután több tucatnyit megrongáltak belőlük a Perkő alatt. A sajnálatos esemény okozója egy helybéli, elmeállapota alapján nem beszámítható férfi.

Hirdetés
Hirdetés

A kézdiszentléleki temetőben példátlan rongálás történt: egy 53 éves, nem beszámítható férfi több tucatnyi sírt tett teljesen vagy részben tönkre. Az eset csütörtök estefelé történt, a helybéliek, akikkel szóba álltunk, úgy tudták, a közösségi házban levő nyugdíjasok lettek figyelmesek arra, hogy nincs minden rendben a temetőben. Mint kiderült, egy évek óta labilisként számon tartott férfi tört-zúzott a templomkertben és a temető több pontján.

Pénteken a templomkertben négy sírt találtunk megrongálva, kettőnek a fedőlapja is összezúzódott, amikor a kereszt, illetve a súlyos obeliszk rázuhant. A toronyhoz közeli bejáratnál újabb ledöntött keresztekre bukkantunk, a temetőben tébláboló, bánatos emberek pedig jelezték a „forró” pontokat, ahol további sírok voltak megrongálva. „Nem értem, mi történhetett vele. Egy kicsit elszállt volt, volt már a „híd alatt is”. Velem egyidős, de jó gyerek, még most is félig-meddig barátomnak tartom. Baj van vele, de nem ivott, nem volt erőszakos, nem verekedett, mint más, aki kikapcsol. És tessék: tönkretette a sírunkat, igaz, a rokonáét is” – panaszolta egy kárt szemlélő férfi.

Egy idősebb hölgy az ismerőse sírját mutogatta. „Szegény most csináltatta meg a keresztet, háromezer lejébe került. Most miből lesz kijavítva?” – tette fel a kérdést.

A temetőben mintegy negyven sír van többé-kevésbé megrongálva, az illető állapotát tekintve ugyanis nem beszélhetünk tudatosan elkövetett sírgyalázásról. Legtöbbjük a templomhoz közel található, az esetek zömében a keresztet döntötte le az iszonyatos erőt produkáló férfi, hiszen többmázsás márvány és kőelemeket kellett a talapzatról lelökni. Volt, amelyik összetörött, a többit egy jó kőműves helyre tudja állítani. Egy kereszt derékban kettétört, vélhetően meg volt már repedve. Rongálásra utaló nyomokat találtunk a másik bejárattal szemben levő kripta környékén is, az ösvényt ott is kidöntött fejfák szegélyezték.

Az eset kapcsán honlapunk Véleményfalára írt a férfi egy hozzátartozója is: „Kedves mindenki, a nagybátyám a tettes. (…) Mi próbáltunk tenni ellene, azelőtt egy nappal nálunk volt, kihívtuk a mentősöket, mivel tudtuk, ha abban a pillanatban nem viszik el, nagybátyám nem áll meg. Mégis, amikor kijöttek a mentősök, nagybátyám el akart futni, és ők engedték, nem akarták elvinni Szentgyörgyre, mert állítólag nem szabad. Nem mellesleg 2 órát kellett várni rájuk, és úgy beszéltek velem és édesanyámmal, mintha az utolsó kutyájuk lennénk. Szóval megkérek mindenkit, hogy kicsit gondoljanak bele a férfi, családja helyzetébe. Beteg, olyan szobába tették be, ahol egy ablak sincsen. Nagyon hívő, kántor, minden vasárnap a templomba járt… Nem volt alkohol, drog hatása alatt, szóval ezzel sem lehet támadni…” – írta a hozzászóló, aki a bejegyzés alapján a rongáló unokaöccse vagy -húga.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. november 18., 20:35
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Katolikus egyház mondja más vallásokra, hogy bálvány imádók! Hol ott bele tesznek az emberek egy olyan dologba csomó pénzt aminek semmi értelme 1000-5000 euros sirok s nézik s ápolják mindtha bármit is érne. Nem vagyok kár örvendő de az emberek sem Normálisak. Sírnak h nincsen pénz s kicsi nyugdijból, 10 évig sporolnak, hogy a sírt megcsináltassák.

  • User
   Dátum: 2019. november 19., 8:12
   ÉRTÉKELÉS: 7

   Ha a szeretteid emlekenek apolasanak “nincs semmi ertelme” akkor minek van ertelme szerinted? Annak,hogy megtomd a beledet,egyel igyal es a FB-n mutogasd magadat 15-20 eves nyugati roncsokkal ?

 • User
  Dátum: 2019. november 22., 14:20
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Nagyon szomoru esett ,sajnálom azokat akik érintettek ebben az esteben ,nagyon sokba kerul egy sír javítása és megcsináltattása is ,és en ebben tényleg fuggetlen vagyok nem állok senki pártján sem ,visszont beteg ápolloként dolgozom és nap mint nap látom akik elme zavarral kuszkodnek ,hogy milyen egy kemény betegség és tapasztalat alapján irom hogy ezek a betegek gyogyszert kapnak minden egyes nap és nemi s kevesett és még akkor is nehéz veluk bánni ,sokszor nem is hinnénk hogy a tudatt alattink mire képes ! Sajnos otthon Romániaban olyan intézmények vannak amik a beteget nem meg gyogyítsák hanem még rosszabb lessz ,nem is beszélve arról ahogy a betegeket kezelik Sepsiszentgyorgyon ,sokszor a doktorok bolondabbak mint a betegek tisztelett a kivétel és a pénz nem is kérdés.Amúgy egy beteg aki magán kivul van nem is egyezne belle hogy elvigyék ,ebben az esetben a hatoságokank kéne intézdenki mivel kozveszélyes a pollgárokra és saját magára is persze nekuk mindeg van valami ki fogás ! A sepsiszentgyorgyi ellme intézetet azért hoztam fel mert család tagom is sajnos kezelve volt ott és 4 alkalommal kotott ki ugyan ott mivel egy hét után haza engedték és vissza esett ! Azt is tudni kell hogy ezek a gyogyszerek nem egy hét alatt hatnak kb 3 hét és igy tovább ,és nem minden betegnek hat ugyanaz a gyogyszer visszont otthon legtobb beteget egy fajta gyogyszerrel kezelnek holott európába tobb fajta gyogyszer létezik amivel lehetne kezelni a beteget ! Tudom kicsit hosszúra sikeredett a hozászolássom de ezen csak az egészségugy tudna változtatni de sajnos amig egy olyan országba élnek a szereteink és ti testvéreink ahol a pénz a korupció ,és a magyarelleneség mukodik sajnáltaos modon nem fog változni !Remélem találnak valami megoldást a kárba ment sírok helyre hozássának ,visszont az -az ember aki tette segítségre szorúl és nem szabad elitélni mert ,ez a falyta betegség ami láthatlanak tunnik elsore bárkit utól érhet ebbe a a világba .További szép napot mindenkinek

 • User
  Dátum: 2019. november 23., 8:07
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Az mar biztos, hogy nagyon szomoru eset, de az is biztos, hogy te Rejto Jeno- Fulig Jimmi naploja-bol tanultal meg irni magyarul, kedves “apollo”.