Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sérült társukért fogtak össze az egyik sepsiszentgyörgyi általános iskola diákjai és tanárai

Sérült társukért fogtak össze az egyik sepsiszentgyörgyi általános iskola diákjai és tanárai Kovászna megye

Nem kerek, de felejthetetlen 62. születésnapot ünnepelt a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola. Reggel 8-tól déli 1 óráig adománygyűjtő futással próbáltak segíteni a féloldali paralízissel hadat viselő, másodikos Orsikának. Az akció eredményes volt, hiszen nem mindennap adatik meg az a felemelő érzés a diákoknak és tanároknak, hogy egy nagy közösségben, egy nagy jótéteményben cselekvőn összefoghatnak.

Hirdetés
Hirdetés

Az iskola 62. születésnapját pénteken az iskolában is sokféle programmal ünnepelték : volt bickli-, roller- és görkorcsolyaverseny, street dance, lehetett az aszfaltra rajzolni, élő csocsót játszani, ugyanakkor vendégül látták a Tekergők együttest is.

Mindemellett diákok és pedagógusok egyaránt kötelességüknek érezték, hogy tettel – jelen esetben futással – válaszoljanak arra a felhívásra, amelyet minden Váradishoz intéztek a szervezők: reggel 8-tól déli 1 óráig szaladjanak annyi kört a stadionban, amennyit akarnak (vagy bírnak) és adakozzanak Orsika kezelésére.

Orsika és barátja, aki tíz körig nem adta fel. Fotó: Bodor Tünde

Kászoni Orsika – aki jövő héten lesz tízéves – negyedfokú agyvérzéssel és vízfejűséggel jött világra, ez a jobb kezének és lábának bénulását és epilepsziás rohamok kialakulását eredményezte.

Mint édesanyjától megtudtuk, lábfejét kétszer műtötték, egyszer Csehországban és egyszer Kisinyovban, mert izmai merevsége miatt jobb lábával lábujjhegyen járt. Egy újabb hasonló műtétre még az idei nyáron is sor kerül. Születése óta minden nap gyógytornázik – mondja anyukája – aki egyedülálló szülő, a kislánynak nagymamája a személyi gondozója.

Valaki mindig futott Orsikáért. Fotó: Bodor Tünde

Orsika egyébként osztálytársaival maga is kijött iskola után a stadionba. Csacsogott, ragyogott, anyukája szerint nagyon szeret iskolába járni. Jó közösségben van, osztálytársai rendkívül segítőkészek, segítenek neki a még gondot okozó lépcsőzésben is.

A nagy futás célja 62 km megtétele volt, ehhez képest reggeltől az akció végéig 198 kilométert szaladtak a gyerekek és a tanítók, tanárok a rekkenő hőségben, amihez Józsa Tihamér reggeli motivációs előadása is hozzájárulhatott. A pályán mindig volt mozgás, a folyamatosságot fenn kellett tartani: ha a gyerekek kidőltek, az újabbak érkezéséig valamelyik tanár vállalta a futást.

Egy kis kárpótlás az élettől: ma egy nagy szeretetcunami áradt a kislányra. És biztos ez is gyógyított. Fotó: Bodor Tünde

A végén pedig mindenki, aki ott volt, az igazgatóval együtt szaladt egy kört, Orsika pedig anyukájával és Beke Csilla iskolapszichológussal követte őket. A gyerekek bevárták, sorfalat nyitottak neki, megtapsolták és mindenki nagyon boldog volt.

A nagy futás eredményeként 12 237 lej adomány gyűlt össze. Ez nemcsak az adománygyűjtő doboz tartalma, melybe sok diák a zsebpénzéből tett – tudtuk meg Pénzes Szabolcs vallástanártól – hanem az Orsika kezelési költségeinek előteremtése céljából létrehozott egyesület számlájára is érkeztek adományok, a kollégák pedig szponzorokat is megkerestek a jó ügy érdekében.

Ennyien vettek részt a nagy futásban. Fotó: Bodor Tünde

„Nagyon elégedettek vagyunk. Örvendezünk és tele a szívünk” – mondta Szilágyi Andrea iskolai tanácsadó, a nagy futás egyik főszervezője.

Fotó: Bodor Tünde

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük