Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sertéspestis Kisborosnyón

Sertéspestis Kisborosnyón Kovászna megye

Újra felütötte fejét Háromszéken az afrikai sertéspestis, egy kisborosnyói gazdaságban hullt el jelentős számú sertés, az illetékesek azonnal elkezdték a kivizsgálást, a laborvizsgálat után pedig azonosították a halálos betegséget okozó kórt.

Egy kisborosnyói magángazdaságban pár napja hullt el közel 10 disznó, a szakemberek azonnal kivizsgálást indítottak, és kiderült, hogy sertéspestis-fertőzés okozza az elhullást.

Hirdetés
Hirdetés

Dr. Örsi Csaba, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője érdeklődésünkre kifejtette, hogy egy faluvégi, erdőhöz közel lévő gazdaságról van szó. A járványtani kivizsgálás után pedig úgy véli, hogy minden bizonnyal a gazdaság végében található kukoricást megdézsmáló vaddisznók okozták a fertőzést. A beteg vaddisznók miatt fertőződött a kukoricaföld, a termés, a gazda pedig a föld megmunkálása, a kukorica betakarítása közben vihette be gazdaságába az elhullást okozó kórt.

– Összesen 20 disznót tartottak a gazdaságban, a tulajdonos és ennek testvérének a családja részére. Ezekből 9 hullt el, és 11 sertést le kellett ölni. Az utólagos ellenőrzésnél, az állatmozgással akadtak gondok: nem találtak a kivezetések, az életkor a fülszámmal, hogy csak egy pár rendellenességet említsek. Ugyan a gazda még nem igényelt támogatást, de nagy valószínűséggel nem is kaphatna ezen szabálytalanságok miatt – avatott be a megyei főállatorvos.

Rámutatott, hogy jelen esetben öt falu esik a védelmi zónába, a megfigyelési zónát pedig 18 településre terjesztették ki.

– Munkatársaim jelenleg is vizsgálják a disznóállományt az érintett zónákban, ha nem azonosítunk újabb megbetegedéseket, akkor 1 hónap elteltével felszusszanhatunk, és kijelenthetjük hivatalosan is, hogy a kór nem terjedt tovább – összegezte, abbéli reményét fejezve ki, hogy időben sikerült megfékezni a betegséget az állomány leölésével.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük