Hirdetés
Hirdetés

A nehezebb utat választották

A nehezebb utat választották Kovászna megye

Teljes bizalommal akkreditálta a Romániai Felsőoktatás Minőségét Ellenőrző Bizottság (román rövidítéssel ARACIS) a Sapientia sepsiszentgyörgyi tanulmányi központjának agrármérnöki szakát, ami egy hosszú folyamat és sok munka eredménye, valamint fontos lépés a szentgyörgyi intézmény önálló karrá válása felé. Az elismerés felelősséget és további kemény munkát jelent a végső cél érdekében, ami a romániai magyar értelmiség pótlása – mondta dr. Nyárádi Imre-István tagozatvezető a szerdán megtartott sajtótájékoztatóján, melyet dr. Bíró Enikő, dr. Bíró Boróka és dr. Csiszér Levente munkatársai társaságában tartott.

Jelentős momentumnak számít az egyetem életében egy szak akkreditációja, amelyre akkor is izgalommal készülnek, ha tudják, hogy mindenki úgy tette a dolgát, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, derült ki a Nyárádi Imre-István által elmondottakból.

Hirdetés
Hirdetés

Az agrármérnöki szak indulását 2015-ben engedélyezte az ARACIS, az egyetemnek pedig a második évfolyam végzése után kérnie kell az akkreditációt. A vonatkozó dokumentációt múlt év szeptemberében nyújtották be a szakbizottsághoz, melyben neves hazai egyetemek képviselői, valamint egy suceavai diáklány vett részt, és február 16-án és 18-án végezték el a minden részletre kiterjedő felmérést. Az eredmény egyetemen, oktatón, diákon, infrastruktúrán, a végzősök munkáltatóin egyszerre múlik, de megszületett az elvárt pozitív döntés a szak és az egyetem számára. Az időközi ellenőrzésre legközelebb öt év múlva kell sort keríteni.

Az agrármérnöki szak akkreditációja ugyanakkor egybeesett az intézmény (Sapientia EMTE) értékelésével, azon belül hét kar felülvizsgálatával. A szak értékelése, akkreditációja anyagilag is megterheli az intézményt, 28 ezer lejbe kerül, a teljes felértékelés, a hét karra felszámítva pedig több mint 100 ezer lej költség a Sapientiának.

– Amikor az akkreditáció megtörténik, a közösség bizalma is nagyobb – értékelte a tagozatvezető. – És azzal a nagy előnyel is jár, hogy az egyetem maga is megszervezheti az államvizsgát. Bár jogilag ez korábban nem lehetett volna így, hanem más, akkreditált egyetemen kellett volna vizsgázniuk a diákoknak, miután az erre felkért felsőoktatási intézmények visszautasították az együttműködést, az ARACIS és a minisztérium engedélyével ez eddig is helyben történt, neves magyarországi egyetemekről hívott vizsgáztató tanárokkal. Ezt a jó gyakorlatot megtartják, vagyis legalább egy független, külsős oktatót ezután is meghívnak – mondta Nyárádi.

A sepsiszentgyörgyi agrármérnöki karon eddig két évfolyam végzett: 2019-ben a 15 fős évfolyamból 11-en sikeresen államvizsgáztak, egy diák kiesett, hárman a következő évfolyammal vizsgáztak, 2020-ban tehát 10-en szereztek diplomát, 2021-ben pedig 9-en. Nagy a lemorzsolódás, mert az elnyert helyet megtartani nehéz: az órákat ugyanis megtartják, a hiányzásokat nem nézik el az oktatók.

– Az intézmény számára nagy elégtétel, hogy a hallgatók nagy hányada a szakmájában helyezkedett el, polgármesteri hivataloknál, állami intézményeknél lettek mezőgazdasági referensek, nagy farmokon alkalmazták őket, vagy saját vállalkozásukon belül végeznek mezőgazdasági tevékenységet. Ez az igazi visszaigazolás – értékelte a központ vezetője. E tény nyilván nem független attól, hogy az egyetemnek több tangazdaság is a rendelkezésére áll, összesen több mint 21 hektárt művel a diákok segítségével, ehhez minden felszerelés adott.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. március 3., 1:07
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ha 2019, 2020, 2021-ben is volt végzős évfolyam akkor nem értem, hogy miért csak 2 évfolyamot ír, hogy végeztek? Sehogy sem jön ki a matek!

 • User
  Dátum: 2022. március 3., 1:47
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Nem semmi lehet 21 hektárt megművelni az elméleti oktatás mellett. De legalább a hallgatók helyesen meg tudják tanulni a gépkezelést is!

 • User
  Dátum: 2022. március 3., 13:49
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Nem tudom hol tud itt elhelyezkedni ennyi vegzos, ha a mar vegzettek sem teljes letszamban, nem a szakmaban dolgoznak.
  Van ertelme tovabbi evfolyamokat kifuttatni ezek utan? Hol dolgoznak majd? A polgarmester is nemreg azt nyilatkozta, hogy a termoteruletek kicsi eltarto kepesseggel a fiatalokat nem tudjak itthon tartani. Mehetnek akkor a tobbiek diplomaval Spanyolba eperszedni.
  Maroknyian vegeznek evente, errefel 500 ferohelyes egyetemet akarnak epiteni?
  Minek?
  Ugy jar ez is, mint a Babes, az is ekkora befogadokepessegu es az epulet nagy resze mas egyetemi oktatassal nem osszefuggo intezmenynek van kiadva.
  Egy egy evfolyam egy osztalytermet nem tolt ki jelenleg ezek szerint.