Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

SepsiBook 2.: kevesebb pénzből, de ugyanazon a színvonalon

SepsiBook 2.: kevesebb pénzből, de ugyanazon a színvonalon Kovászna megye

Csütörtökön délben a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében a 2. SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál szervezőcsapata részéről Szonda Szabolcs, a SepsiBook programigazgatója, Hollanda Andrea, a gyerek- és ifjúsági programok felelőse és Gombos Zoltán, a SepsiBook fesztiválkoordinátora a május 25. és 28. között megrendezendő könyves nagyrendezvény programjaiból nyújtott ízelítőt.

Hirdetés
Hirdetés

Gombos Zoltán fesztiválkoordinátorként a tényekre, számokra támaszkodva mondott el néhány újdonságot. Elsőként azt, hogy a támogatói-szervezői csapat, vagyis Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Kónya Ádám Művelődési Ház kiegészült még a Bod Péter Könyvtártámogató Egyesülettel. Ugyanakkor elmondta, a rendezvény idén szerényebb költségvetéssel rendelkezik, mint tavaly, a helyi önkormányzat 500 ezer lejjel, a megyei tanács 130 ezer lejjel támogatja, de ez nem fog érződni annak színvonalán, ennek az első bizonyítéka, hogy nőtt a könyvvásár. Nem a helyszínt nőtte ki, hisz maradt a jól bevált helyén, a Sepsi Arénában, hanem a jelenlevő kiadók számát illetően nőtt, számuk meghaladja a harmincat, két román kiadó is lesz, ugyanakkor az egyik legnagyobb román könyvforgalmazó, a Cărturești is érkezik egy látványos és gazdag standdal.

December óta azon dolgozunk, hogy a tavalyi, Lapozz élményt! jelmondathoz igazodva, megadjuk azt, amit nehéz lemérni és számszerűsíteni, az élményt, hogy a SepsiBook egy jó találkozási hely minden korosztály számára, találkozás szerzőkkel, könyvekkel, kiadókkal és olvasókkal” – emelte ki Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója, a SepsiBook programfelelőse.

Míg tavaly a kisgyerekes családokra fokuszált jobban a fesztiválprogram, idén a kamaszkorban lévő gyerekeket és a tinédzsereket akarják bevonzani, hangzott el a sajtótájékoztatón. A tavaly tapasztaltakból okulva, idén nagyobbra építik a gyerekeknek szánt teret, de még ezen túl külön helyszín lesz berendezve a tinédzsereknek is.

„Izgalommal várjuk, hogy idén a kiskamaszok vagy inkább a középiskolások fogják-e birtokba venni a teret, program lesz számukra bőven” – részletezte Hollanda Andrea, hozzátéve, hogy a licistákat a kreatív tevekénységek felől próbálják bevonzani. Számukra kreatívírás műhelyt, kollázstechnikát bemutató foglalkozást is szerveztek, és számos nagy kedvencüket elhívták. Itt lesz többek között a könyvtári kölcsönzőlisták első helyét uraló Berg Judit írónő kicsiknek, kamaszoknak, de felnőtteknek szóló könyveivel egyaránt, Szabó Róbert Csaba Újratöltés című, ún. gamer-regényével, Szirmay Ágnes a Titkok árnyékában és a Szerelemre castingolva tiniregényeivel. És sok más ismert szerző, mint Kertész Erzsi, Harcos Bálint, Dóka Péter, Kiss Noémi, ki-ki az új könyvével.

„Egy kortárs irodalmi fesztivál, egy könyvvásár, nyilván nem tud lefödni mindent, amit szeretne, meghívni mindenkit, akit szeretne, de végig arra törekedtünk, hogy fontos, olvasott, kedvelt szerzőket hozzunk el a közönséghez, mert a velük való találkozás, beszélgetés hozzátesz a könyvhöz, az adja a plusz élményt” – fogalmazott Szonda Szabolcs, és a „kortárs irodalmi fesztivál” meghatározást igazolandó elmondta, két olyan képviselője jön a kortárs magyar költészetnek, akik meghatározók munkájukban nemcsak a nemzedéküknek, hanem a fiatalabbaknak is, Parti Nagy Lajos és Kemény István költőket nevesítve. A programigazgató kitért arra is, hogy gondosan figyeltek, hogy a meghívottak között arányosan legyenek magyarországiak, erdélyiek és azon belül háromszékiek.
Akiket biztosan tudunk, hogy itt lesznek: Visky András a Kitelepítés című nagysikerű regényével, 10 év után visszatér Varró Dániel is két zenés-irodalmi előadással és könyvekkel, László Noémi a Napsugár és Szivárvány folyóiratok képviseletében, de ezúttal prózaíróként is bemutatkozik a Keljfeljancsi – mesék hívőknek és hitetleneknek című könyvével egyetemben. A román szerzők nagyágyúja idén Bogdan Suceavă író lesz, aki egyenesen Amerikából érkezik.
Az erdélyi, háromszéki költők két antológiával mutatkoznak be, az egyik az Erdélyi szép szó évente megjelenő válogatás az előző év legjobb irodalmi munkáiból, ennek bemutatásakor háromszéki szerzők olvasnak fel, de ekkor dobja piacra a Tortoma Kiadó is a Háromszéki költők antológiáját, amely Egyed Emese szerkesztésében a 17. századtól a napjainkig mutatja be a háromszéki szerzőket.

„A tavalyi aggályaink, hogy vajon be tudjuk-e lakni a teret, kijönnek-e az Arénához az emberek, alkalmas-e ez a helyszín egy könyvvásárra, mind eloszlottak, bebizonyosodott, hogy a Sepsi Aréna kiváló helyszín, a könyvvásár első kiadására 130 meghívott érkezett 80 programponttal, a négy nap alatt pedig mintegy 7 ezren látogattak ki a rendezvényre” – összegzett Gombos. A programpontok, meghívottak tekintetében idén sem adták alább, sőt, és remélik, hogy a látogatók száma is nőni fog.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük