Felhívás!

Sárkányölők ünnepe

Sárkányölők ünnepe Kovászna megye

Több mint háromhetes hajsza után, április 24-én Szent György lovag legyőzte a sárkányt a főtéren, és ezzel ismét bizonyságot szolgáltatott azon keresztény meggyőződésre, miszerint a hit megszünteti a démonok uralmát, és minden alakjában legyőzi a gonoszt. A sárkány feje trófeaként „lebegett” a főtéren, jelezve: a város biztonságban van, lehet örülni, szabad az ünnep.

A Krisztus király templomban Sebestyén Márta, Szamosi Szabolcs és a Plugor Sándor Művészeti Líceum Campanella Kórusa Bartóktól és Kodálytól, a magyar és egyetemes zeneirodalom két óriásától indította a kulturális hetet, amely kilenc nappal később Bartis Attila kortárs magyar író Romlás című drámájával zárult. Közben „elszálltak” Előd Ágnes lebegő szobrai, a Matrix részesei voltunk Sitaru Illegitimjében, ír és amerikai szteppet jártunk a debreceni Rhythm and Shoes Dance Clubbal, megküzdöttünk Székely Csaba homokszörnyével, modern operettszínházzá alakítottuk az Arénát, a három nővér három helyszínen zajlott, Udvaros Dorottya talált „majdnem valakit”, fűrésszel és hangyarágta eukaliptusz husángokkal muzsikáltak a kecskemétiek, 15. születésnapját ünnepelte a Snaps Vocal Band, részt vehettünk a népiskola balettcsoportjának időutazásán. Az irodalom szó szerint kiment az emberek közé, Cimboráék csúcsra járatták a bábszínházat, és volt a kulturális héten még vagy ötven egyéb esemény, amit felsorolni sem lehet, igaz, közben a vihar elsodorta a majálist, és erősen alámosta az Aréna mellé szervezett programokat.

Fotó: Klárik Loránd Nyitókoncert

Csütörtökön este a rétyi fúvósok beüzemelték a főszínpadot, és onnantól fogva három éjszaka és három nap állt a bál. Itt a „nagyok” (Turunen, Ricchi e Poveri, Holograf) mellett minden nap lehetőséget kaptak a helyiek is (Térerő, Teddy Queen, Luiza Zan). A Kultúrkertben a „csendes” műfajok (blues, jazz, népzene), a Közösségi Színpadon a kicsik és az outsiderek, az Ifjúsági Színpadon az új hullám, a SzimPlatzon az alternatívok muzsikáltak. Az utcákat megtöltötték a termelői és kézműves vásár résztvevői, a hangulatról az utcazenészek és az artisták gondoskodtak.
A zárókoncert után „felrobbanó” színpad és „lángoló” oszlopok mögött felhangzó sárkányüvöltés azonban jelezte: a gonosz itt van közöttünk, lehet, hogy életünkre nem, de hitünkre, nyelvünkre, identitásunkra tör, és nekünk magunknak kell megküzdenünk vele…
A továbbiakban a Szent György napos programokból kínálunk néhány mozaikkockát.

A rétyi Kováts András Ifjúsági Koncert-fúvószenekar nagysikerű hangversenye nyitotta meg a Szent György Napok hétvégi forgatagát. A sokak által várt eseményre a központban felállított Főszínpadon került sor csütörtök este. Ezzel mondhatni visszaállt a rend, hiszen az idén 28. alkalommal megszervezett városünnep rajtjának a fellépésük már kezdetektől központi eseménye volt. E nemes hagyomány azonban néhány éve megszakadt, és csak most élesztették újra.
Maksai József karnagy vezetésével az idén megalakulásának 84. (1935) és újjáalakulásának 40. (1979) évfordulóját ünneplő együttes ezúttal is bebizonyította, hogy játékával magas színvonalú élményben részesít. Ezúttal filmzene és slágerek előadásával örvendeztették meg és szórakoztatták a Szabadság-teret megtöltő hallgatóságot.

Felvonulás sárkánnyal
Péntek délben a sárkányfelvonulással nyílt meg hivatalosan is a Szent György Napok fesztiválhétvégéje, és biztossá vált, hogy a sárkány már nem bánthatja sem a résztvevőket, sem a fellépőket. Az ifjúsági udvar szervezői és a hozzájuk csatlakozott fiatalok végigvitték a városon a szörnyeteg fejét, bemutatva a közönségnek, hogy tényleg legyőzte a lovag, és kezdődhet a rendezvény bulis része. A sárkány fejét az ifjúsági udvarba vitték, majd a színpad elé helyezték, mint­egy üzenetként: így jár az, aki a városlakókat, szentgyörgynapozókat fenyegeti. A hétvégi kavalkádot, illetve az ifjúsági udvart is ezzel nyitották meg a fiatalok, ahol nem kevesebb mint ötven rendezvénnyel, találkozóval és koncerttel várták a résztvevőket. Az ifjúsági udvar egyébként idén ismét helyszínt változtatott, a polgármesteri hivatal udvarából a romkertbe költözött, mivel kinőtte már a kapualjat, rendezvény lett a rendezvényben – mondta Antal Balázs főszervező.

Környezetkímélő divatshow
A divatipar a legszennyezőbb iparágak egyike, a fast fashion termékek millió tonnáit semmisítik meg, égetik el a ruhagyártók – a természetbarát, de változatosságot kereső és divatbarát nők számára fájdalmas igazság indította arra a kézdivásárhelyi KreaKids Stúdió fiatal tervezőit, hogy alternatívát keressenek: azaz azokat az anyagokat is felhasználják, amelyek eddig hulladéknak számítottak. A Zero waste! (hulladék nélkül) szlogen jegyében alkották meg azt a 20 kreációt is, amelyet a Szimpla kifutóján mutattak be. A 8-18 éves fiatalok által tervezett, a környezettudatosság és újrahasznosítás jegyében fogant sorozatot az apró részletek, eklekticizmus és formabontás jellemzik. A hordhatóság nem elsőrendű szempont, de van, aki hordja is saját modelljeit. A kifutón felvonuló „manökenek” szintén a tervezők kortársai, barátnői voltak.

Elszédítette őket a tánc, most ők szédítenek
Sánta Máté és Barabás Bea tizedik éve táncolnak társasági táncokat a szentgyörgyi Blue Moon, vagyis Kék Hold Táncklub keretében. Különböző rendezvényeken is fellépnek, ráébresztve a közönségüket arra, hogy táncolni szép is, meg jó is, persze, ha némi energiát is belefektet az ember a tanulásba. Pénteken a Közösségi Színpadon eltérő karakterű táncokat, csacsacsát, rumbát, jive-ot és passo doble-t adtak elő. Kedves momentuma volt fellépésüknek, amikor a 17. szülinapját aznap betöltő Beát barátnői köszöntötték, a színpad előtt meglepetésszerűen felsorakozva egy nagy, BEA 17 felirattal.

Városnapi ökörsütés jóval, rosszal
Az idei városnapi ökörsütésen anyaországi politikusok, polgármesteri találkozóra hívott háromszéki elöljárók, módosabb figurák és ezek jóval ittasabb barátai jelenlétében, tömegfürdő helyett leparkolt autókkal zsúfolt téren szelte meg a ropogósra sült ökröt Antal Árpád polgármester, aki – amint azt lapunknak utólag kifejtette – már jó pár éve szónoklat nélkül tesz eleget ezen ceremoniális kötelezettségének.
– Régebb hivatalos megnyitót tartottunk, beszédekkel. Az évek során ezeket „lespóroltuk”, ha lehet ilyent mondani. Úgy gondolom, a kevés néha több. Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy a fő ökörsütő mester idén is felkért, hogy megvágjam az ökröt. Ezt az eseményt kisebb polgármesteri találkozóval szoktuk összekötni, ez idén sem volt másképpen – magyarázta lapunknak.
Idén egy Hargita megyéből származó, 350 kilogrammos ökröt sütöttek meg.

Végre kibontakozhatott a retromobil-parádé
Új helyszínen, az Aréna mellett kapott helyett az oldtimerek tavaszi parádéja, a retromobil-kiállítás. A helyszín bejáratásához kell még egy kis idő meg lacikonyha és buszjárat, de azért bőven akadtak szemlélődők a 68 kiállított négykerekű, és 18 kétkerekű járgány körül. Többek között ’87-’88-as évjáratú, kétütemű keletnémet, illetve a hatvanas években gyártott, saját kerekükön ideguruló, csónakos MZ és Simpson motorok is szerepeltek, a legnagyobb sztár viszont az 1938-as Plymouth volt, amelyről tulajdonosa, a brassói Farkas Lázár elmondta, korábban a szinajai Mefin gyár igazgatójának tulajdonát képezte, ő pedig a sofőrjétől vásárolta meg. Igaz, három évig kellett várnia erre a vételre, a 80 éves bácsi csak közvetlenül halála előtt volt hajlandó megválni az autótól, amellyel ma is 80-90-nel lehet tekerni az utakon.

Gyermekszínjátszók
Családias hangulatúra sikeredett a 13. Gyermekszínjátszó Találkozó országos szakasza, melynek idén is a Váradi József Általános Iskola adott otthont. A tavaszi vakáció miatt több tanintézmény is lemondta részvételét, így mindössze hét csoport, zömmel elemi osztályosok léptek fel, összesen 180-an. A megyeszékhelyi, kézdivásárhelyi, csernátoni, baróti és felsőrákosi gyerekek mellett csíkszentdomokosiak és kőrispatakiak mutatkoztak be. Itt volt velünk a fájós fogú oroszlán, a varjúkirály, de a pletykás asszonyok is tiszteletüket tették, s bizony most is széttáncolta cipellőjét a királylány, mint ahogy Nemecsek és csapata is újra harcba szállt a vörösingesekkel a grundért. A díjazásról a Cseperedőben olvashatnak beszámolót.

Boldogok a hittel rendelkezők
Közösségünkért, városunkért, a békéért, a szeretetért, az egységért fohászkodtak és daloltak a Bajcsi Tibor vezette Élet a lélekben imacsoport tagjai, valamint a hozzájuk csatlakozók szombat reggel, az ökumenikus áhítaton. Ne a széthúzás, ne az egymás ellen való fellépés, hanem a szeretet jellemezzen minket; városunk minden egyes hivatala, intézménye és iskolája szeretetközösséggé váljék – hangzott el többek között a lélekmelengető eseménynek helyszínt biztosító Közösségi Színpadon. És mi, akik azt körülálltuk, ezúttal is megtapasztalhattuk, hogy boldogok a hittel rendelkezők, hiszen egyre sűrűsödő megpróbáltatásaink idején van, amibe kapaszkodnunk. Ugyanakkor érezhettük, hogy a bennünk lakozó lelki béke a környezetünkre is kisugárzik.

Lépésről lépésre a tánc világában
A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola tanulói is bekapcsolódtak a Szent György Napok hétvégéjének kulturális előadásaiba, a különböző színpadi fellépések mellett a Tamási Áron Színház nagytermét is megtöltötték nézőkkel. Tüzes Csilla balettesei az Időutazás tánclépésekben című darabot mutatták be. A táncos időutazás a klasszikus balett világától a musical világáig terjedt, ezt elevenítették meg a balerinák, kifejezve azt is, hogy az ember táncolhat örömében, bánatában, egyedül vagy csoportosan, közönségnek vagy csupán önmagának.
Az előadás első részében a 19. század romantikus zeneirodalmának híres műveire készült koreográfiákat láthatott a közönség: Leo Delibes, Johann Strauss, Frédéric Chopin darabjait és az általuk is leggyakrabban használt keringőt, polkát. A második rész a mesére épült, a gyerekek musicalre táncolták el az olyan híres rajzfilmek zenebetétjeit, mint Herkules, Jégvarázs, Kis hableány, Oroszlánkirály, Tarzan, Anasztázia.

A múzeumkert-pártiak idén sem csalódtak
Két esztendeje változatlan a Kultúrkert költségvetése, a szervezőknek mégis sikerült a két év alatt feltornászni az előadók, az ételkülönlegességeket kínáló árusok számát, és ami még örvendetesebb, hogy mindez nem ment a minőség rovására. Lázár-Prezsmer Endre programszervező kifejtette, idén premierként – az utolsó pillanatban – kórusok is bekérezkedtek a Kultúrkertbe, és nagyon jó hangulatú, sikeres koncerteket adtak.
Ez érdekes színfolt volt a már megszokott műfajok, a jazz, blues, népzene, világzene, illetve a néptánc mellett, ugyanakkor sor került mozgássérült, fogyatékkal élő személyek előadásaira is. „Többnyire romániai, illetve magyarországi művészek, előadók mutatkoztak meg. Mindig hangsúlyt fektetünk arra, hogy a helyiek is kellőképpen megmutatkozhassanak: például pénteken az est fénypontját egy sepsiszentgyörgyi zenekar képezte, koncertjükön az esős idő ellenére is nagyon jó hangulat alakult ki, többször visszatapsolták őket. Idén olyan előadók, művészek is helyet kaptak, akik, habár jelenleg máshol élnek, de Sepsiszentgyörgyön rajtolt a pályafutásuk” – vázolta dióhéjban Lázár-Prezsmer.

Jólesik a városnapi vásárban jelen lenni
Évről évre kevesebb a bóvli, ezt értékelte az egyik hazalátogató szentgyörgyi, és bár egyik árus szerint a pénteki nap ment jobban az üzlet, a másik szerint szombaton, a rendezvény színvonalával, a szervezéssel és az érdeklődőkkel, de a vásárlókkal is meg voltak elégedve az árusok, annak ellenére, hogy többen jöttek hasonló termékskálával. De lehet, hogy ez csak látszat, a natúrkozmetikumok egyik gyártója szerint nem konkurenciái egymásnak, mert egyikük csak szappanokra, másikuk csak arcápolásra vagy gyógyító jellegű készítményekre specializálta magát, ő maga csak egy-egy kis extrát, kényeztetést csomagolt a dobozkákba. A népies ruhákat kínálók sátrában mindig volt valaki, aki próbált. A székelyudvarhelyi Erzsónál elmondták, minden korosztály vásárol, inkább a modern szabásvonalú, anyagú, mértékkel sujtásos, zsinórozott ruhák a menők. Kerámiából viszont a hagyományos szín és motívumvilágra szavaznak a vevők, illetve a kedves, rajzolt figurákkal díszített, nem hagyományos mázas bögréket, tányérokat is vitték, mint a cukrot. És hát a gyereknek mindig kedvüket keresik a szülők, így a szép színes foltvarrott takarók, hálózsákok, a fajátékok is kelendőnek bizonyultak.

Táncosok Lécfalváról
Első alkalommal lépett fel a Szent György Napokon a lécfalvi Nemere Tánccsoport. A Plugor Sándor Művészeti Líceum udvarán felállított Közösségi Színpadon két generáció mutatkozott be, az óvodások és kisiskolások felvidéki táncokkal, a középiskolások mezőségi összeállítással léptek fel. Pörögtek a szoknyák, dobbantottak a lábak, messze szállt az ének, a jó muzsika betöltötte a teret. Jókedvében még a Nap is elmosolyodott. A lécfalvi Leza Egyesület kezdeményezésére 2012-ben alakult meg a Nemere együttes Oláh Mihály koreográfus vezetésével. 2018-ban a tánccsoport vezetését Kocsis Hunor Tibor vette át. A táncoktató elmondta, a cél a hagyományőrzés és közösségépítés.

Örömet fakasztottak
Egy évtized múltával ismét a sepsiszentgyörgyi evangélikus templom volt az otthona a barcasági gyülekezetek kórustalálkozójának, amely immár 18. alkalommal került megrendezésre. Aki énekel, az kétszeresen imádkozik – jegyezte meg Zelenák József evangélikus esperes a jelenlévőket köszöntő beszédében.
Az apácai, brassói, barcaújfalusi, négyfalusi és sepsiszentgyörgyi evangélikus, valamint szemerjai református kórus szereplését a sepsiszentgyörgyi Kantate evangélikus kiskórus fellépése előzte meg. Messze csengő gyermekhangon és odaadással megszólaltatott dalaikkal nem csak örömet fakasztottak, hanem a bizakodás és reménység magvait is elültették a hallgatóság szívében-lelkében.

Slam poéták versenye
Zsúfolásig telt az ifjúsági udvar rendezvénysátra szombaton a Slam Poetry verseny idejére, a fiatalok egymást buzdítva álltak ki, verseltek, szlemmeltek. A négytagú zsűri tagjai között is szerepeltek nyertes előadók, de a közönség soraiból is választottak zsűritagot.
A slam rendkívüli üdeséget hoz az irodalmi életbe, és egyre több fiatal műveli, a legtehetségesebbek Szentgyörgyről most be is mutatkoztak. A résztvevőknek nem szabtak időkorlátot, így akár hosszabb lélegzetvételű slamre is jutott idő. A versenyen többnyire a közösségi élet és média humoros történéseit adták elő, de szlemmeltek szerelemről és nőiességről, fogyókúráról és különböző társadalmi problémákról is. A Szent György Napokon szervezett slamverseny fellépői nem kerülték a trágár kifejezéseket sem, de ez a fiatalok körében nem váltott ki megrökönyödést, hanem inkább hosszas csettintgetést – mint a tetszés jelét. Az idei Slam Poetry versenyt Olosz Anikó nyerte, slammerszűzként – ahogy társai mondták –, és tervei szerint nem hagyja abba a műfajt, hanem továbbfejleszti, újabb versenyeken indul majd.

Százlábúak, Százlábacskák és Aprólábak
Néhány szakmai tanács, közös fotó, és kezdődhet a műsor. A Székely Nemzeti Múzeum kertjében felállított színpadon, az öreg platánfák alatt három generáció bizonyította újfent, hogy a múltban gyökerező néptánc a jelenben él, és a jövőben is létezni fog. Virág Endre és Imola az elmúlt 13 évben generációkkal ismertette és szerettette meg a népi kultúránk részét képező néptáncot, a hagyományokat, gyökereinket. 2006-ban 40 gyerekkel alakult meg a Százlábú Néptáncegyüttes, majd a nagy érdeklődésre való tekintettel néhány évre rá létrejött a Százlábacskák, aztán az Aprólábak. Ma már a három (16-18, 11-14 évesek és kisiskolások) táncegyüttesben 160 gyerekkel foglalkoznak. Vallják, hogy a néptáncnak közösségformáló és összetartó ereje van.

Egyedi zamat, sajátos ízvilág
Valóban borszigetet képezett a környező sörös sátrak tengerében a Mátrai Borvidék Dubicz borászatának képviselete, melynek helyét a Zenepavilonban jelölték ki. A 3 hektár szőlőssel rendelkező családi vállalkozás elsősorban könnyű fehér borok előállítására szakosodott, de kínálatukban Cabernet és rosé is megtalálható. Árfekvésük kedvező, és nem megy a minőség rovására, amint arról megkóstolásuk során mi magunk is meggyőződhettünk. Erdélyi forgalmazójuk, a székelyudvarhelyi székhelyű Teomó cég fiatal tulajdonosa, Ágoston Tamás szavaival élve egyedi zamatú nedűk, sajátos ízvilággal.
(folytatás holnapi lapszámunkban)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.