Felhívás!

Sakál jár Szentkatolnán?

Sakál jár Szentkatolnán? Kovászna megye

Vad pusztít(ott) Szentkatolnán, és még nem került puskavégre, igaz, a vadászok azon vannak, hogy megoldják a gondot, ami elég komoly: szombatra virradóra 16 ezer lejes kárt okozott az egyik állatkereskedőnek, hétfőn pedig egy másik gazdaságban garázdálkodott. A vadászok szerint medve és farkas kizárva. A helyiek sakálra gyanakodnak.

A szentkatolnai Héjja Csaba 12 éve foglalkozik állatkereskedéssel, de azt mondja, ilyen pusztítást még nem látott.
– Szombaton reggel értesített a gondozó, hogy a vasút közelében levő farmon, ahol közel 250 juhot tartok, óriási mészárlás történt, és több juhot is megölt valami – vágott a közepébe Héjja.
Elmondta: amikor kiment a helyszínre, megdöbbentő kép fogadta: 42 birkája feküdt holtan, vérében. Többségüknek harapásnyom volt a nyakán, illetve a lábán, más egyedek pedig megfulladtak – a gazda szerint attól, hogy ijedtükben összetömörültek, amíg a vad végzett társaikkal.

– A kutyám sokat nem segíthetett a vad elűzésében, mert meg volt kötve, de a szomszédos gazda elmondta: az éjjel igen fogtak az ő kutyái is, így feltehetőleg azok miatt ment el a vad – részletezte Héjja, hozzátéve, értesítette a hatóságokat, megtörtént a kárfelmérés, ahol kiderült: hozzávetőleg 16 ezer lejjel károsult.
– Azt mondják, sakál volt, mert állítólag láttak belőle párat a vidéken. Nem tudom, de remélem, megkapom a kárterítést. Öröm az ürömben, hogy a többi juh megmaradt. Igaz, azóta elköltöztettem őket máshova, nehogy újra visszatérjen a vad – mondta Héjja.

Hétfőre virradóra a falu másik részén, Görög István gazdánál gyilkoltak. Szerencsére nála csak két juhot ölt meg az állat, de 28-at megmarcangolt.
– Amiket megölt, azoknak a hátsó combját és a belső részét rágta meg, de amelyiket megharapott, azok közül is kettő sántít, egynek pedig a hasába harapott bele. Nem volt, mit csináljak, a kutyák meg voltak kötve, nem gondoltam volna, hogy ilyesmi megtörténhet – mondta Görög, aki a vad mihamarabbi likvidálását reméli.

Vadászatilag Szentkatolna a Natura Sălbatică (Vad Természet) vadászegyesülethez tartozik. A mészárlás nyomait Selariu Gyula, az egyesület elnöke is megvizsgálta. Medve, farkas vagy kutya jó eséllyel kizárva” – mondta, egyben elismerve, hogy talán adni kell a szóbeszédre, és valóban sakál lehet a tettes, mert az elmúlt időszakban több pletyka is szárnyra kapott a vadászok körében, miszerint sakált láttak Felsőháromszéken, állítólag valakik egyet el is ütöttek autóval.
– Magyarországon, illetve a Duna-deltában vadásztam sakálra, de nem gondoltam volna, hogy mifelénk is feltűnik. Sajnos, mivel ritka, nincs a kilövésre engedélyezett állatok közt. Természetesen mi azon vagyunk, hogy megoldjuk a problémát, és speciális engedélyt kértünk a hatóságoktól – mondta Selariu, hozzátéve, azóta folyamatosan figyelik a területet

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások