Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Saját teszttel dolgoznak

Saját teszttel dolgoznak Kovászna megye

A koronavírus-járvány elmúlt két és fél éve sok szempontból megváltoztatta a világot, valamint az orvostudományt és a kutatást is. Míg az elején még a szakemberek sem tudták, mivel néznek szembe, ma már egyre több tudományos publikáció és eredmény születik a témában. Ezek között van a sepsiszentgyörgyi Pro Vitam klinika laboratóriumának saját fejlesztésű tesztje, illetve a védőoltás utáni immunválasz tanulmányozásának eredménye.

Hirdetés
Hirdetés

Dr. Fejér Szilárd sepsiszentgyörgyi kutató elmondta: most érett be a több hónapos, éves munkájuk eredménye több szempontból is, hiszen az egy éven át tartó, Covid19 elleni védőoltás utáni immunválasz tanulmányozása most már végleges tudományos cikk formájában is megjelent a Vaccine folyóiratban, ami nagyon sokat jelent számára és munkatársai számára is. Mint fogalmazott, sajnos a Covid19-cel kapcsolatos országos kommunikáció nem volt megfelelő, és emiatt a lakosság még a mai napig azt hiszi, az oltás nem jó, nem véd meg minket az újrafertőződéstől. Éppen ezért, ezeket a tévhiteket szeretnék eloszlatni valamilyen formában. A kutatócsoport egyébként saját tesztet használ az esetek felderítésére, amit még 2020 április–augusztus között fejlesztettek ki és validálták, majd ugyanazon év októberében kapta meg a CE IVD regisztrációt, tehát hivatalosan lehet laboratóriumokban diagnosztikára használni.

Ez az egyetlen romániai antitestteszt, ami kereskedelmi forgalomba került.

– Nem azért csináltuk, hogy gyártósort kelljen rá építeni, hanem főleg azért, hogy a laborunkban tudjunk vele kutatgatni. Maga a teszt egy bevált laboratóriumi módszeren alapul, tehát semmi különleges nincs benne, csak annyi, hogy rengeteget kellett kísérletezni, amíg a receptet tökéletesítettük, hogy megfelelő legyen az érzékenysége és a specificitása (ne adjon se fals negatívat, se fals pozitívat) – mondta a kutató.
Azt is hozzátette: a teszteket számos laboratórium használta az országban, főleg 2021 őszén, amikor mindenki antitesttesztet akart csináltatni, mert azt várta, hogy jön a kötelező oltás, és a nagy gyártók kifogytak a készletekből. Mintegy 15 laborból kaptak visszajelzést, sehol nem panaszkodtak a teszt minőségére.

Ugyanezzel a teszttel terveznek őszre egy többé-kevésbé reprezentatív, nagyobb vizsgálatot arról, hogy Kovászna megye hogyan áll a populáció szintű immunitással a különböző korcsoportokban, ez az immunitás milyen arányban köszönhető az Omikron variánsnak, és milyen arányban a nagyon alacsony átoltottsági aránynak és az áttöréses fertőzéseknek. Erre a vizsgálatok során derül fény, viszont azt már tudni, hogy a lakosság nagy részének már van antitestje a koronavírus ellen, de arra is kíváncsiak, hogy a lakosság hány százaléka úszta meg a fertőzést eddig. 

Fotó: depositphotos.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.