Felhívás!

Röviden

Máris 6,4 ezer lejre bírság
Március 5–19. között a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság munkatársai specifikus ellenőrzéseket végeztek: közel száz egységet ellenőriztek, 5 alaklommal összesen 6,4 ezer lejre bírságoltak, továbbá 40 kilogramm élelmiszert elkoboztak (ebből 18 kg húst, 3 kg tejterméket), és 530 kilogrammot visszavontak a forgalomból. A legfőbb kihágásokként a szakemberek a piszkot, a hiányos címkézést, a helytelen tárolást, a lejárt szavatosságot és a nem megfelelő hőmérsékleten való tárolást említették. 

Román tiltakozás a városháza előtt
A sepsiszentgyörgyi román közösség képviselői két napig sztrájkőrséget állnak a polgármesteri hivatal előtt, mert elégedetlenek a helyi hatóságok azon döntésével, amelynek értelmében nem engednek fellépni román népdalénekest a Szent György Napok Főszínpadán. A tiltakozást Maria Creţu-Graur, az Astra Hargita és Kovászna megyei fiókszervezetének elnöke kezdeményezte, aki azt nyilatkozta, az elégedetlenségüket az váltotta ki, hogy a városnapok szervezői úgy döntöttek, hogy a Közösségi színpadot a Szent György térről az „egy iskola udvarára” költöztetik.
„Csütörtökön és pénteken 15 óra 30 perctől 16 óra 30 percig sztrájkőrséget állunk a polgármesteri hivatal előtt, és benyújtunk egy petíciót, amelyben kérjük, hogy a Közösségi színpad legyen a Sugás áruház mellett, mint eddig, mert úgy gondoljuk, hogy a román és magyar népviseletnek, népzenének és néptáncnak a főszínpadokon a helyük, nem udvarokra és gangok alá eldugva – nyilatkozta az elnök, aki kifejezte reményét, hogy „a józan ész legyőzi a büszkeséget”.

Matilda Pascal-Cojocăriţa népdalénekes impresszáriója elutasította, hogy az előadóművész gyerekek között lépjen fel egy iskolaudvaron.

A Szent György-napok szervezői korábban állásfoglalást adtak ki, amely szerint „a színpadok leosztása a fellépő együttesek között soha nem nyelvi, hanem műfaji sajátosságok szerint történt”. Eszerint a népdal, román és magyar egyaránt, a Kultúrkertben kapott helyet, ám ezzel az ajánlattal nem kívánt élni az Astra Egyesület.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.