Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Sztrájk a prefektúrán

Figyelmeztető sztrájkot szerveznek szerdán, béremelést követelve – jelentette be a Kovászna megyei prefektúrán dolgozókat képviselő szakszervezet. A szakszervezet szerint 10 és 12 óra között fognak tiltakozni, az ország más prefektúráiban szervezett akciókkal egy időben. A közigazgatásban dolgozó közalkalmazottakat és szerződéses munkatársakat tömörítő Egyenlőség szakszervezet vezetősége közölte, hogy országszerte 1800 alkalmazott szünteti be a munkát.

A sztrájkolók azt követelik, hogy a képviselőház sürgősen fogadja el a közigazgatási törvénykönyvről szóló 2019/57-es számú sürgősségi kormányrendeletet módosító, valamint a közpénzekből fizetett alkalmazottak fizetéséről szóló 2017/153-as számú kerettörvényt módosító, a szenátus által már elfogadott törvénytervezetet. Azzal érvelnek, hogy a prefektúrákon dolgozók fizetése meg kell egyezzen az állami köztisztviselők bérével, hiszen ők ellenőrzik a helyi közigazgatás tevékenységét, és vezetik a dekoncentrált intézményeket. Jelenleg viszont sokkal kevesebbet keresnek, mint a megyei önkormányzatok, a polgármesteri hivatalok és a dekoncentrált intézmények munkatársai. Meglátásuk szerint visszás, hogy ők készítik elő a kormányhatározat-tervezeteket, amelyek értelmében az önkormányzatok több pénzt kapnak személyzeti kiadásokra a kormány tartalékalapjából, miközben a tervezet, amely az ő bérük emelését lehetővé teszi, a képviselőház valamelyik fiókjában hever. A prefektúrákon dolgozók februárban is sztrájkoltak, eredménytelenül.

A Kovászna megyei prefektúra honlapján közzétett bérrács szerint a prefektus keres a legtöbbet, tízezer lejt, az alkalmazottak 3–5 ezer lej közötti fizetést kapnak, és mindannyian jogosultak 800–1000 lej közötti élelmiszerpótlékra. (bíró) 

Fehér lesz a karácsonyunk?

A megszokottnál enyhébb időben lesz részünk január 1-jéig – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hétfőn kiadott kéthetes előrejelzéséből, amit az Agerpres hírügynökség szemléz. Ezen a héten fokozatos felmelegedésre lehet számítani, a nappali csúcsértékek átlaga 0 és 8 Celsius-fok között alakul, jövő héten azonban lehűl az idő, legtöbb 3 fokos maximumok várhatók. Az éjszakák december 23-áig fagyosak lesznek, azt követően mínusz 4 és 2 fok közötti minimumokra számíthatunk. December 24-éig csapadék egyáltalán nem várható, és az azt követő napokban is csak elszórtan fordul majd elő.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük