Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Röviden

Sok a súlyos, koronavírusos beteg

Egyre nő a koronavírussal bennfekvő páciensek száma a megyei sürgősségi kórházban, és 9 haláleset is történt egy hét alatt. A legfrissebb tájékoztatás szerint hat fertőzésgyanús és 63, Covid19 diagnózissal kezelt beteg fekszik a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban. A Covid-fertőzőn 54 esetet ápolnak, gyerek nincs köztük. A kórházban fekvő koronavírusos betegek közül 11 kapta meg a Covid19 elleni védőoltást. A betegek állapota közepesen súlyos és súlyos. A Covid-sebészeten három személy van jelenleg: egy a gyereksebészeten, egy személy az fül-orr-gégészeten és egy nő a szülészet-nőgyógyászaton. Intenzív terápiás ellátásra 6 Covid19 diagnózissal kezelt beteg szorul, akiknek az állapota kritikus, közülük egy páciens van intubálva. Az intenzív terápián kezelt páciensek közül egy személy kapta meg a Covid19 elleni védőoltást. Az elmúlt héten 30 páciens hagyta el a kórházat, akit Covid19 diagnózissal kezeltek. Ugyancsak ebben az időszakban 9 haláleset történt a kórházban, amely összeköthető az új koronavírussal való fertőzéssel. Az elhunyt személyek életkora 52 és 86 év között volt. (bús) <<

Indulnak a nyelvórák

Indulnak a román, angol és német nyelvórák a Corepeta Nyelviskolában Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen is. A legkeresettebb a románóra volt, ahová már óvodáskortól be lehet íratni a gyerekeket. Az órák alatt nem használnak tankönyvet, munkafüzetet, a fő cél az, hogy megértsék a hallott szöveget és megtanuljanak beszélni. Mindamellett, hogy a későbbiekben bátran, probléma nélkül használják a nyelvet a hétköznapokban, cél az is, hogy megkönnyítsék az iskolai tanulást. Idéntől, a végzős 8.-osok mellett a hetedik osztályosoknak is indul külön tanfolyam, melynek a célja a 8. osztályos képességvizsgára való felkészülés. Ezen a tanfolyamon hangsúlyt kap az olvasás- és az írásbeli készség fejlesztése is, illetve a nyelvhelyesség kérdéseinek tisztázása. Jelentkezni a www.corepeta.ro oldalon lehet. (bi) 

Visszaeső betörőt fogtak

Szeptember 29-én értesítették a sepsiszentgyörgyi rendőrséget, hogy 27-ről 28-ra virradó éjszaka egy ismeretlen személy az ablakon keresztül behatolt a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házba, ahonnan elvitte a kávéautomatában található pénzt. A rendőrség nyomozásba kezdett a tettes felkutatására, október 12-én azonban újabb bejelentést kaptak, hogy ismét betörés történt az említett helyen. A rendőrök még aznap azonosították az elkövetőt egy 43 éves férfi személyében, akiről azt gyanítják, hogy 2020 decemberében, szeptember 25-én és október 5-én is ellopott javakat a művelődési ház épületéből. A férfit 24 órára őrizetbe vették, folytatólagosan elkövetett, minősített lopás vádjával indult eljárás ellene. (fá) 

Nyilvántartásba veszik a mezőket

Nemsokára elindul az ingyenes telekkönyvezés folyamata Barátos községben, a szerződést már megkötötték a kivitelező cégekkel. Az elnyert pályázat során nagyjából 1200 parcellát rendeznek ezúttal a községben, Tánczos Szabolcs polgármester szerint, még két ilyen pályázati kiírással nyilvántartásba lehetne venni a község minden mezőgazdasági parcelláját. „Jövő év végéig be kellene fejezni ezt a munkálatot. Kitettük a hirdető­táb­lákra az erről szóló hirdetéseket, nemsokára kifüggesztjük a parcellák listáját is, és akkor kérjük a tulajdonosokat, esetleges örökösöket, hogy segítsenek, ugyanis be kell majd hozniuk néhány aktát a polgármesteri hivatalba, amellyel bizonyítják, hogy az ő telkükről van szó” – magyarázta ez elöljáró, hozzátéve, hogy ez egy újdonság a község életé­ben, és mindenképpen nagyon fontos. (bb) 

Élménypedagógia konferencia

Élménypedagógia konferenciát szervez tanároknak, de nem csak, a magyarországi Katalizátor Pedagógusképző Központ. Az eseményre október 15-én, pénteken kerül sor Sepsiszentgyörgyön, a részvétel zöld igazolványhoz kötött. A konferencián a trénerek olyan játékokat, gyakorlatokat tanítanak a pedagógusoknak, amelyeket a mindennapi életben, a különböző tanórákon tudnak majd alkalmazni. Bemutatják az élménypedagógia alapjait, izgalmas játékvezetői bemutatót tartanak, és ismertetik az élménypedagógia szerepét óvodától egészen a végzős osztályokig.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük