Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Negyvenezer lejes bírság

Munkaközvetítőket, illetve feketemunkásokat alkalmazó cégeket vett célkeresztbe a háromszéki munkaügyi felügyelőség– tudtuk meg Ördög Lajos munkaügyi főfelügyelőtől. A cégeket, amelyek külföldre visznek ki munkásokat, a 156-os törvény alapján ellenőrzik. „Megyénkben egyetlen ilyen munkaközvetítő cég működik Kézdivásárhelyen, de az ellenőrzések érintenek más megyében aktiváló cégeket is. Legutóbb egy más megyebeli cégre panaszkodott háromszéki polgár: elmondása szerint pénzt próbáltak elkérni tőle, holott a legutóbbi törvénymódosítások leszögezik, a munkaközvetítő cégek nem kérhetnek pénzt a személyektől. A pénzüket kimondottan azoktól a cégektől kell, hogy megkapják, akiknek közvetítenek. Ezzel az intézkedéssel jelentősen csökkent az átverések száma” – magyarázta.

Ördög kitért arra is, hogy Háromszéken még mindig akadnak olyan munkaadók, akik feketén dolgoztatnak, netán átverik a munkásaikat, az egyezséghez képest kevesebb munkaidővel alkalmazzák, netán „próbaidő” címszó alatt használják ki őket. „Fontos, hogy az emberek alkalmazásukkor kérjék ki a munkaszerződést, formanyomtatványokat, amiket aláírnak, és tanulmányozzák át ezeket. Sajnos alkalmazáskor többen megilletődnek, örülnek a munkának, és nem merik érvényesíteni jogaikat” – részletezte. Háromszéken az eddigi – egy munkaadóra kirótt – legnagyobb feketemunka miatti bírság összege 40 ezer lejre rúgott, a bírságok amúgy 20 ezer lejtől egészen 200 ezer lejig terjedhetnek. 

Lehet jelölni a Pro Urbe díjra

Idén is pályázatot hirdet a Pro Urbe díj odaítélésére Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa egy, a városért és a közösségért önzetlen munkát végző kiválóság számára. A 2014/106-os tanácshatározat értelmében, a kitüntető címet hetvenedik életévét betöltött, arra érdemes személy kaphatja meg, aki munkásságával öregbítette a megyeszékhely hírnevét városi, megyei, országos vagy nemzetközi téren, függetlenül állampolgárságtól, nemzetiségtől, lakóhelytől, nemtől, illetve felekezeti- és politikai hovatartozástól. A jelölések leadási határideje március 16., ezeket személyesen 16 óráig lehet benyújtani a városháza 21-es irodájában, illetve elektronikusan elküldeni 23:59-ig a zoltan.vnagy@sepsi.ro címre. Bővebb felvilágosítás a 0267 316 902-es telefonszámon vagy a zoltan.vnagy@sepsi.ro e-mail-címen kérhető. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük