Felhívás!

Röviden

Tusa nyert

Óriási érdeklődés övezte vasárnap az RMDSZ szentkatolnai előválasztását. Már délután 4 órakor magasabb volt a részvétel (1295), mint a 2016-os helyhatósági választásokkor (906), 19 óráig 1544-en szavaztak – ennél többen (1712) csak a 2012-es helyhatósági választásokkor járultak az urnákhoz; azt követően még hét választás zajlott a községben. Mint megírtuk, Borcsa Géza mezőgazdász és a 16 éve regnáló Tusa Levente „csapott össze” azért, hogy eldőljön, júniusban ki lesz a szövetség polgármesterjelöltje. Végül Tusa győzedelmeskedett, akinek a szavazatok több mint 62 százalékát (950) sikerült megszereznie, Borcsa Gézára 572-en szavaztak.

Több pénz az egyházaknak

Sepsiszentgyörgy önkormányzata 365 ezer lejjel támogatja az egyházakat, illetve plébániákat, hogy a templomaikat tatarozhassák, felújíthassák, gondozhassák. A pénzalap 76 ezer lejjel meghaladja a tavalyi hasonló támogatást. A háromszéki város közvetlen területén lévő templomoknak, illetve plébániáknak átlagban egyenként 25 ezer lej jut (a tavalyi 20 ezer lejjel szemben), a közigazgatásilag szintén a városhoz tartozó Szotyor, Kilyén és Szépmező templomainak, plébániáinak egyenként 2000 lejt irányoztak (tavaly 1500 lej). A 365 ezer lejes támogatás Sepsiszentgyörgyön öt római katolikus, négy református, három ortodox, valamint egy-egy unitárius és evangélikus-lutheránus templomot és plébániát érint, Kilyénben egy-egy római katolikust, reformátust, unitáriust és ortodoxot, Szotyorban egy-egy római katolikust és reformátust, Szépmezőben egy római katolikust. (bl)

Razzia a háromszéki közutakon

Az elmúlt napokban a 12-es országúton, illetve az 578-as európai úton a Kovászna és Hargita megyei közlekedési rendőrök több helyszínen ellenőrizték azt, hogy a gépkocsivezetők betartják-e az előírt sebességkorlátozásokat. Összesen 29 szabálysértést észleltek, ebből 24 volt gyorshajtás, illetve a megengedett sebesség túllépése. A kiszabott pénzbírságok elérik a 7350 lejt. Az előző héten 27 háromszéki rendőr 7 radarkészüléket használva ellenőrizte a forgalmat, számos gépkocsivezetőt „szondáztattak”, összesen 179 szabálysértést észleltek, ebből 118 volt gyorshajtás és a megengedett sebesség túllépése, 61 pedig másfajta törvénysértés. A rendőrök bevontak, felfüggesztettek 20 hajtási jogosítványt.

Rossz helyen kelt át

Február 27-én 20 óra körül a sepsiszentgyörgyi Szabadság utcában történt közúti balesethez riasztották a rendőrséget és a mentőszolgálatot. A helyszínelés jegyzőkönyve szerint egy 60 éves férfi tiltott helyen akart átmenni az úton, amikor egy szabályosan közlekedő személyautó elsodorta. A gyalogos megúszta könnyebb sérülésekkel. Sem a 60 éves gyalogos, sem a 29 éves autóvezető nem volt szeszes italok hatása alatt. (bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.