Felhívás!

„Rosszindulatról szó sincs!”

„Rosszindulatról szó sincs!” Kovászna megye

Elhanyagolt épületek címmel megjelent cikkünkre reagált egy olvasónk, aki azt kifogásolta, hogy számtalanszor próbált megvásárolni egy sepsiszentgyörgyi lerobbant házat – amelyben 33 éve lakik –, ám a hivatallal végül pereskedésre jutott, és ez az állapot azóta is tart.

A panaszos (név, telefonszám a szerkesztőségben) a cikkben is emlegetett, a Csíki és a Templom utca kereszteződésénél található, elhanyagolt sarokház emeletén lakik.

– Több mint 10 éve kérem, hogy megvásárolhassam a lakást, illetve 4 éve pereskedem: a bíróság úgy döntött, hogy jogos a kérésem, megvásárolhatom a lakást, végül a tanács fellebbezett. Megvan az újabb bírói végzés, megvásárolhatnám a lakást, de újra semmi sem történt. Jómagam hívtam topográfust, felmérettem a házat, 4 ezer lejt fizettem, de mindig volt valami, amiért nem vásárolhattam meg a lakást – panaszolta a hölgy, kifejtve, hogy kérést nyújtott be, mert a kémény omladozik, ezért nem tud tüzelni, javítani kellene. Jelenleg egy kártérítéses alapon zajló per végzését várja a panaszos, az épület mindeközben rohamosan megy tönkre, ezért szeretné mihamarabb megvásárolni, hogy feljavíthassa.

Hengán Hajnal, a polgármesteri hivatal vagyonigazgatósági vezetője kérdéseinkre kifejtette, jól ismeri a helyzetet, hiszen ez egy specifikus eset. Hangsúlyozta, nem rosszindulatból, hanem különféle hiányosságok miatt akadozik az ingatlan eladása.

– Nem volt szétválasztva a két rész, az emelet és a jelenleg is lakatlan földszint. Amikor nekifogtunk, hogy elkészítsük a hivatalos dokumentációt, és szétválasszuk az emeletet a földszinttől, hogy eladhassuk a bérlőnek a részét, kiderült, hogy a területből telekkönyvileg hiányzik. Közbeszerzéssel, ami köztudottan időigényes megrendeltünk egy munkálatot. Amikor már sínen volt minden, a bérlő perbe hívott… Mintha meg lettünk volna átkozva ezzel az épülettel, hiszen számtalan más lakást adunk el kérésre, simán mennek az ügyek, itt viszont a per utáni bírósági végzésbe is hiba csúszott, nem szerepelt a pince a hölgy által kért résznél – avatott be a részletekbe a szakember.

Telefonon egyeztettek a bérlővel, elmondták neki, hogy a végzésbe bekerült hiba miatt újra kell indítani a pert, vagy esetleg megvásárolhatja pince nélkül a részét. Végül újabb per következett.

– A bíróság kijavította a hibát, ám újra kataszteri munkát kell rendeljünk, hogy a pince minden dokumentumban visszakerüljön az emeleti részhez. Itt akadtunk el, mert erre az évre ez a munka már nem fér be, hiszen – mivel közpénzből dolgozunk – közbeszerzéssel, licittel kell megvalósítani a munkát, ez pedig jó esetben is több hónapot vesz igénybe. Ha a hölgy felvállalná, és kifizetné ezt a munkát, akkor már eladtuk volna neki a lakrészt – összegezett Hengán.

A hivatal az említett ház alsó részét a hercehurcától függetlenül felújítja, és bérbe adja, vagy eladja liciten. Erre szükség is van, hiszen ottjártunkkor is be volt törve az ajtó, tárva nyitva állt, a környéken lakók pedig attól tartanak, hogy hajléktalanok, vagy italozó vandálok ütik fel ott tanyájukat, ha senki nem lépik az ügyben.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.