Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Románia legmodernebb kulturális és ifjúsági központját készülnek felépíteni Sepsiszentgyörgyön

Románia legmodernebb kulturális és ifjúsági központját készülnek felépíteni Sepsiszentgyörgyön Kovászna megye

Románia legmodernebb kulturális és ifjúsági központját szeretné felépíteni Sepsiszentgyörgyön a város önkormányzata a Kovászna megyei önkormányzattal és a Sapientia Alapítvánnyal társulva. Erről a három intézmény vezetői számoltak be pénteken Sepsiszentgyörgyön egy közös sajtótájékoztatón.

Hirdetés
Hirdetés

Amint Antal Árpád polgármester elmondta: az épületegyüttest a város központjában építik fel egy budapesti tervezőiroda koncepciója alapján. Ebben helyet kap az Erdélyi Művészeti Központ, a Bod Péter megyei könyvtár, a Tamási Áron Színház, a Cimborák Bábszínház, az M Stúdió mozgásszínház és egy ezután létrehozandó zenei intézmény is.

A polgármester szerint a kulturális és ifjúsági központ 2024-re épülhet meg. Első lépésként az önkormányzat elkészíti a terület rendezési tervét, és a városi, a megyei önkormányzat, valamint a Sapientia Alapítvány aláírja a központ megépítésére irányuló társulási szerződést. Antal Árpád szerint a központban épül meg Románia legjobb akusztikájú hangversenyterme. Hozzátette: erre az ad lehetőséget, hogy a hangversenyterem elkészítését a Sapientia Alapítvány fogja finanszírozni, rá pedig nem vonatkoznak azok a közbeszerzési előírások, amelyek a hasonló projekteknél az olcsó és nem minőségi megoldásokra kényszerítik az önkormányzatokat.

Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke arról beszélt, hogy Sepsiszentgyörgy és Kovászna megye évek óta többletfeladatokat vállal az egész erdélyi magyarság kulturális és sportélete érdekében. Ezért hozták itt létre korábban az Erdélyi Művészeti Központot (Eműk), ezért indították el a szórványban élő magyar közösségek támogatását célzó programokat is.

Kató Béla református püspök, a Sapientia Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy a történelmi magyar egyházak nyolc püspöke által létrehozott Sapientia Alapítvány az erdélyi magyarság egyik legnagyobb legitimitással bíró intézménye, és úgy döntöttek, hogy a magyar kormány által finanszírozott erdélyi magyar egyetemek működtetése mellett ebben a projektben is szerepet vállalnak.

A püspök arról is beszámolt, hogy Sepsiszentgyörgy lesz a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) negyedik központja. A már jelenleg is itt működő agronómia szak mellett ősztől itt indul az erdészmérnöki szak, és itt készítik elő a testnevelés szak indítását is. Elmondta, a városban megvásároltak egy 12 hektáros területet, oda fogják felépíteni a Sapientia sepsiszentgyörgyi campusát.

Kijelentette: sok szó esik manapság a fiatalság elvándorlásáról, de nem is lehet elvárni, hogy a fiatalok ne menjenek el, vagy hogy ha már elmentek, jöjjenek haza, ha nem ajánlanak számukra vonzó körülményeket a szülőföldjükön. Hozzátette: a Sepsiszentgyörgyre tervezett létesítmények a fiatalok helyben tartását célozzák.

(MTI, fotó: Facebook)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. február 15., 12:05
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Tistelt úraim, az ötlet az dicséretes ,mindig jól jön egy ésszerű fejlesztés .Amit személy szerint kifogásolok a helyszín .Már azért is mert a város ezt a romhalmazt egy nem elhanyagolható vagyonért vásárolt meg ,az adofizetök pénzén ! A városban érvényben van egy törvény ,amely magassab és még magasaab adót ró ki az elhanyagolt épület tulajdonosokra . Kérdésem miért ,kinek a felelöségére vásárolták meg azt az épületet ? Miért nem hagyták a régi tulajdonos tulajdonába ? Ennyi év után amiota ott áll kihasználatlan a kirot többletadó bevételéböl ingyen a város tulajdonába kerülhetett volna . Na de ne okoskodjak annyit, ez a vásárlás biztos valakiknek hasznot is hozott ! Nem a városnak de ez mellékes .

 • User
  Dátum: 2020. február 15., 19:06
  ÉRTÉKELÉS: 6

  12 ha terület,campus èpìtèsre?! Nem rossz,de szüksèges?! Jó lenne ha ifjusàg is lenne akik betöltik! 30 èv elèg volt ahhoz,h 1 halom fiatalt elveszìtsen Erdèly! Mèg pàr èv 1 megyèsìtès/règiósítàs ès lőttek az etnikai arànyoknak! Akkor mivè alakìtjàk?! Kèzdire is èpítettek krampuszt 1 hanyatló luci udvaràra,azóta kong az üressègtől!

 • User
  Dátum: 2020. február 16., 18:28
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Azt szeretnem latni, hogy ugyanennyi erofeszitest, szorgalmat forditottanak a tisztelt eloljaroink a koznep eletszinvola felemeles erdekeben is, a valos ertekek nepszerusites teren is, ellenben Románia legmodernebb kulturális és ifjúsági központja mind a migransoknak fog maradni, mert az oslakosok elvandorolnak.
  Amig a tanitas/neveles, egeszsegugy, ivoviz/szennyviz, a gazdasag, vasarloero teren joval az atlag teljesitunk, szerintem nincs semmi ertelme ilyen nagy befektetesre, mert gazdasagilag nem birjuk majd mukodtetni.
  A lakok nagy reszenek a NETO jovedelme 1500-2000 RON, mig az orszag atlagos jovedelm 3xxx RON, az eretsegin a diakok az atlag alatt teljesitettek, a roman nyelvtanitas sajnos az utolso 30 evben egyre silanyabb, a 10 eves lanyom roman nyelvtudasa egy nagy 0, hogy hol fog majd elhelyezkedni, azt nem tudom, esetleg o is part katona lessz vagy RMSZ politikus, a korhazban a szaktudas/felszereltseg atlag alatti – egyetlen egy RMN van az egesz megyeben.
  A rongyrazason kivul mar semmi sem mukodik, a politikusokot az emberek azert valasztottak, hogy az erdekeiket kepviseljek egy jobb elet remenyeben, ami az utolso 30 evben sehogy sem jott ossze.