Felhívás!

Rétyi tervek

Rétyi tervek Kovászna megye

Dombora Lehel Lajos, Réty elöljárója elmondta, a tavalyi év volt polgármesteri tevékenységének legnehezebb esztendeje, ugyanakkor a legeredményesebbnek is azt tartja. Megvalósításokról, idei tervekről faggattuk.

Dombora rámutatott, egyetlen évre sűrűsödött számtalan beruházás és egyéb fontos tevékenység: a legjelentősebb megvalósításnak a község teljes kataszteri felmérését tartja.
– Elsőként a megyében sikerült befejezni ezt a nem kézzel fogható, ám nagyon nagy eredménynek számító munkálatot. Településünkön legutóbb 30 évvel ezelőtt történt ilyen jellegű felmérés. Nagy erőfeszítést igényelt, de a lakosság példaértékűen viselkedett. Év végén például, a 2 hónapos kompenzációs periódus alatt közel 700 polgárt fogadtunk, egyeztettünk velük, segítettünk megfogalmazni az esetleges fellebbezéseket. Minden kül- és belterület tulajdonosa március-április folyamán bérmentve kap új telekkönyvet. Ez nagy segítség, hiszen egy egyszerű családnak, amelynek a belterülete mellett pár külterületes parcellája is van, jó pár ezer lejes költségbe kellett volna vernie magát, ha önerőből igyekszik megoldani mindezt. Emellett, a program keretében, a telekkönyv kiadása utáni 2 éves periódusban a hagyatékokat is ingyen lehet lebonyolítani – részletezte az elöljáró.

Elmondása szerint idén sem fognak unatkozni, hiszen be kell fejezniük a már folyamatában lévő nagy beruházásukat (Egerpatak és Szacsva aszfaltozását, illetve a bitai út felújítását és egy új híd építését): itt jelenleg 60%-os a megvalósítás. Ezzel párhuzamosan – saját költségvetésből – zajlik Szacsván a csatornázás, továbbá Egerpatakon és Komollón is ravatalozóházat építenek.

– Rengeteg tervünk van előkészítve, ezekkel idén pályázunk, de online programokra is letettünk pályázatokat: olyan épületeket újítanánk fel, mint az egerpataki és a szacsvai kultúrház, de Egerpatakon a volt tanácsépület, illetve Komollón a volt iskola épületének felújítását is megejtenénk, ugyanakkor a víz- és csatornahálózat bővítésére is pályáztunk. Szóval idén sem fogunk unatkozni – összegzett Dombora. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások