Felhívás!

Drágít a Zathureczky

Drágít a Zathureczky Kovászna megye

Tavaly februárban hasonló hírrel jelentkeztünk, most ismét drágít a befizetendő hozzájáruláson a szentgyörgyi Zathureczky Berta Idősotthon, bár az áremelés korántsem fedezi az infláció miatt megnövekedett költségeket.

A tegnap a helyi tanács elé terjesztett határozattervezet szerint egy magatehetetlen, ágyhoz kötött betegnek 3486 lej a havi befizetendő díja (286-tal több, mint 2021-ben), a járni képes, részleges ellátásra szorulóknak 3355 lej (a tavalyi 3037-hoz képest), a respiro központ szolgáltatásait napi 110 lejért lehet igénybe venni, a két év óta szünetelő nappali foglalkoztató ára viszont ugyanaz a 25 lej maradt egy napra, mint volt 2020-ban.

Nagy felújításra szorul az idősotthon – ilyen utoljára 10 éve volt –, folyamatos gond, hogy gyakorlatilag nincs az épületnek alulról vízszigetelése, így beáznak a falak, sokszor újra kell vakolni, meszelni azokat, a villanyvezetékek, csőrepedések is gyakran okoznak gondot. Ennek megoldására pályázattal készül az intézmény, jelenleg a felújítás műszaki terve készül, a fenntartó városi önkormányzat pedig folyamatosan figyeli, honnan vonható be pénz az épület rehabilitációjára. Az intézményi problémákhoz hozzátartozik az is, hogy a kormány által megadott bérpótlékot, melyet a 2020-as évben többszöri kéthetes intézményi karanténra kényszerült alkalmazottaknak ítéltek meg, másokkal ellentétben máig nem kapták kézhez a jogosultak.

Az időseknek nagyon hiányzik a társaság, a korábban a nappali foglalkoztatót igénylők közül többen a respiro programon keresztül is visszajárnak, bár ez csak meghatározott ideig működik. Az eddigiektől eltérő módon, 2021 karácsonyára és szilveszterére nagyon sok bentlakót hazavittek családjaikba a hozzátartozók. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. január 28., 9:49
  ÉRTÉKELÉS: 10

  A nappali foglalkoztato ara tovabbra is 25 lej/nap, habar 2 eve nem mukodik. hat nem logikus, ami nem mukodik, annak marad az ara. Milyen nagylelkuek.

 • User
  Dátum: 2022. január 28., 11:46
  ÉRTÉKELÉS: 33

  Azért a vezetőségnek meddig repül el a gondolata? Egy nyugdijas meg beteg személy, vajon mennyi összegű nyugdijat kap kézhez havonta? Úgy néz ki, hogy a Zathureczky központba is, csak gazdag nyugdíjasoknak van előny, a többi nyugdijas oldja meg a gondot. Szép napot!

 • User
  Dátum: 2022. január 29., 10:49
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Nem érem fel ésszel, hogy miért van csak ez a kis különbség a járni képes, és az ágyhoz kötött betegek között, mikor ott van a legtöbb pluszmunka. A méretarányos gazdaság elméletei szerint lennének a mindenkire oszló költségek (kaja, fűtés, takarítás, mosás, stb.) és a külön költségek, mint a személyzet aki mosdat, pelenkáz, meg kinek ami kell. A legkirívóbb ebben az egészben az, hogy a mostani fizetésem nem lenne elég egy idős ember fenntartásához (amikor én is fűtök, mosok, fizetem a részletet, enni is szoktunk), pedig de. Akkor mi is van ezekkel az összegekkel?

 • User
  Dátum: 2022. február 4., 20:05
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Nagyon nagy a gondozasi dij.Vajon kik engedhetik meg maguknak?Az allamtol nem kapnak semmi tamogatast vagy az onkormanyzattol.Mi lesz azzal az idos szemellyel akinek se penze se hozzatartozoja nincsen.Tehat az oregekotthonaba is csak az elokelo szemelyek juthtnak be.3500lej nalunk egy nagy fizetes,sok csaladnak meg ennyi sem jut es abbol is meg kell eljen!,s akkor egy idos embernek ilyen sok a gondozasa?,fogyasztasa?