Felhívás!

Réty a gátakon

Réty a gátakon Kovászna megye

„Már 72 órája zúgnak a szivattyúk, az emberek a gátakon vannak, iparkodnak elhárítani a bajt, megóvni a települést az áradásoktól” – tájékoztatott tegnap Dombora Lehel Lajos, Réty község polgármestere.

Komoly riadalmat okozott az áradás, főként, hogy hétfőn 12–15 centiméterrel emelkedett a víz a 13E országút hídjának gerendái fölé.

– Csak hétfőn este kezdett apadni a Feketeügy, tegnap pedig megkönnyebbülésünkre 64 centimétert csökkent a vízszint. Ugyancsak nagy riadalmat okozott a rétyi szabadidőközpontot, parkot körülvevő holtárokban felgyülemlő víz is, itt jóval a híd fölé emelkedett a víz, gyalog vagy személygépkocsival nem lehetett bejutni a szabadidőközpontba, ahol egy szivattyúpumpa volt elhelyezve, amit üzemanyaggal kellett ellátni. Végül egy nagyobb autóval sikerült megközelíteni. Itt elsőre 5, majd egy hatodik pumpát is bevetve dolgoztunk a megyei tűzoltósággal karöltve – részletezte Dombora.

A helyszínen a játszóteret, illetve veteményeseket árasztott el a víz, szerencsére ingatlanok nem károsultak, pár család ugyan jelezte, hogy pincéjébe is befolyt a víz, de nem kértek segítséget a hatóságoktól, megoldották önerőből annak kimerését.

– Kedden délben még mindig működtek a pumpák, annak ellenére, hogy kétszeri zsákolással sikerült megakadályozni a nagymértékű vízáramlást, így el tudtuk torlaszolni a hódok miatt meghibásodott lappancsot, amelyik nem zárta el a holtárkot a Feketeügytől– összegezett az elöljáró.

Tegnap délután a prefektúra közleményben jelezte, helyreállították a forgalmat a 3,5 tonna feletti járművek számára a 13E országutat átszelő hídon, Rétyen, ahol június 20-án vezettek be súlykorlátozást, miután a vízszint veszélyesen megemelkedett.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.