Felhívás!

Jócselekedetekből nem elég

Jócselekedetekből nem elég Kovászna megye

Néhány lelkes háromszéki önkéntes alkotja az ÉKKŐ egyesület kemény magját. A név beszédes, a jótékonyság ékkőként ragyoghat, de tulajdonképpen az Éltető Kapcsolatok Közösségének a rövidítéséről van szó. Emberek vagyunk, és szükségünk van egymásra, mint a mindennapi kenyérre. Az egyik alapító taggal, Tamás Tündével beszélgettünk a szervezet célkitűzéseiről.

Tulajdonképpen egy Kárpát-medencét beterítő másik szociális hálóból nőtt ki az ÉKKŐ, történt ugyanis, hogy tavaly a magyarországi Otthon Segítünk Alapítvány kiképezett két háromszéki önkéntest, akik válsághelyzetben levő kisgyermekes családoknak segítettek volna meghatározott ideig. A járvány közbeszólt, tőből metszette el az alakuló, gyarapodó karitatív egyesület lendületét, illetve ellehetetlenítette a cél teljesítését. Idővel egyes csoporttagok úgy gondolták, rugalmasabbnak kell lenniük, több irányba indultak el, sokféleképpen tehetnek a közösségért, így alakult meg az anyaországban – Miskolcon – bejegyzett, de ugyancsak Kárpát-medencét lefedő ÉKKŐ Egyesület, melynek munkacsoportjai vannak már Felvidéken, a Partiumban és Erdélyben is. Következik, hogy ezek a munkacsoportok fiókegyesületekké alakuljanak, és tagságukat bővítsék a jó szándékú segítőkkel.

Mint Tamás Tünde mondja, addig is, míg a formális keretek alakulnak, az önkéntesek cselekednek: saját erőforrásokból, csekély költségvetéssel indították el a Szívpárna-programot, amelynek keretében mellműtött nőknek ajándékoznak egy bőrbarát anyagból készült, formatervezett párnácskát. Ennek használata segít a mellműtötteknél jellemző tünetnek mondható nyirokpangást megelőzni. Óriási a lelkesedés és az igény a program iránt, így már 12 fiókszervezetben fogtak neki az önkéntesek a szívpárnák varrásának. Jó volna ezekkel már a kórház onkológia-részlegén megkeresni a nőket, ott segíteni mindenkinek, akinek szüksége van rá. Kapcsolatépítés közben a Baróton működő, mellrákosok támogató csoportjával és kézdivásárhelyi Együtt a Rák Ellen a Jövőért Egyesülettel is kialakítottak együttműködést, párnákat adományoztak, beszéltek a programról, a leendő egyesületről.

Az ÉKKŐ-n belül műhelymunkákra, képzésekre is sor kerül majd, mivel régóta a segítő szakmákban dolgozó szakemberek tagjai az egyesületnek, most zajlik például a leendő anyósok „nevelése”.

A szentgyörgyi, kálnoki, főállásban alkalmazottként is dolgozó önkéntesek további terveiben szerepel az önkéntesség népszerűsítése, a természet adta harmónia újrafelfedeztetése a családokkal egy lelassított túra keretében, a nemzedékek közelítése.

Az ÉKKŐ Egyesület sepsiszentgyörgyi csoportjának kapcsolattartója Kovács Zsuzsanna, aki csatlakozni szeretne az önkéntesekhez, vagy szívpárnát igényelne, bizalommal fordulhat hozzá. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. június 23., 8:56
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Dicseret az onkenteseknek, ezek a kis parnak valoban hasznosak meg honapokkal mutet utan is. Csaladom egyik notagja a mutet napjan az onkologian kapta ajandekba es sok mindenre fel tudta hasznalni. A karjat emelte meg vele, autoban a biztonsagi ovet a parnacskara helyezte es minden olyan helyzetben hasznosnak bizonyult, mikor ovnia kellett a mellkasat. Meg kapott egy elolgombolos melltartot is ajandekba beillesztheto kis parnakkal, amit mutet utan hasznalhatott. Az onkentesek munkaja felbecsulhetetlen, kis dolognak tunik egy parnacska, vagy melltarto, de a betegnek valosagos kincs, segit megtenni az elso lepeseket a gyogyulas fele.