Felhívás!

Repedezik a szövetség?

Repedezik a szövetség? Kovászna megye

Csend és béke van a nemrég a Magyar Polgári Párt (MPP) és Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) fúziójából létrejött Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) háromszéki szervezetében – mondta el Bálint József és Pethő István. Az EMSZ Kovászna megyei vezetőit azért kérdeztük, mert Maros és Kolozs megyékben „repedezni” látszik a szövetség.

– Megegyeztünk dolgokban, s mindenki aszerint cselekszik – mondta el megkeresésünkre Bálint József, az EMSZ háromszéki koordináló bizottságának elnöke. – A bizottságon belül jó a hangulat, nyoma sincs semmilyen feszültségnek, mindenki végzi a dolgát, és be fogunk tartani minden határidőt a helyhatósági választások tekintetében.

Az EMSZ vezetője úgy látja, hogy a két alakulat közül az MPP „kissé felkészületlenebb” a választásokra, mint az EMNP, de ez „érthető”, hisz „egyéb dolgokkal voltak elfoglalva”. Ennek ellenére – mondja az EMNP megyei elnöke – a munka jól halad, és legkésőbb hétfőig minden magyarlakta településen magalakul az EMSZ koordináló bizottsága, amelynek feladata lesz majd, hogy legkésőbb március 9-éig összeállítsák a helyi tanácsosok listáját, illetve nevesítsék a polgármesterjelöltjüket. Bálint szerint „fennakadás egyelőre nincs”, a két párt „jól kiegészíti egymást”, ami főleg azokon a településeken fontos, ahol egyik vagy másik „gyengébben áll”.

Bálint úgy fogalmazott, a megyei RMDSZ-elnök által naponta bejelentett „hárompárti összefogás” csak a „nép megvezetését” szolgálja.

– Már hogy beszélhetnénk „összefogásról”, ha arról az egyik fél nem is tud. Az, hogy az RMDSZ most saját listáján indítja az MPP volt polgármesterét, vagy az EMNP alpolgármesterét vagy tanácsosát, az nem jelenti azt, hogy összefogott a három párt, hanem azt, hogy egyes volt MPP- vagy EMNP-tagok most RMDSZ-listán indulnak. Ezekkel szemben minden településen EMSZ-jelöltet fogunk állítani, hogy az embereknek legyen lehetőségük választani – szögezte le Bálint József.

Pethő István, aki az MPP részéről tagja a megyei egyeztető bizottságnak, kissé óvatosabban fogalmaz. Szerinte megfontolandó lenne, hogy például Málnáson, ahol az MPP – való igaz, RMDSZ segítséggel (is) – polgármesteri címet nyert jelöltje bizonyított, érdemes-e vele szemben EMSZ-es jelöltet állítani.
A két kisebbik magyar párt összeborulását Háromszéken az EMNP szorgalmazta jobban. Az MPP vezetői, köztük Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő és Pethő István, az MPP országos választmányának tisztázatlan körülmények között leváltott elnöke nem kevés fenntartással vetette magát alá a „többségi akaratnak”, és sűrűn emlegetnek egy bizonyos „záradékot”, amelynek értelmében a helyhatósági választások után „újraértékelhető” az egyesülés.

Országos szinten sokfele „repedezik” a szervezet. Szerdán felfüggesztette tevékenységét az MPP Kolozs megyei szervezete, mert – meglátásuk szerint – Mezei János pártelnök „önkényesen fúzióra törekszik” az EMNP-vel. Korábban a Maros megyei MPP több vezetője határolódott el az országos vezetéstől, és lépett ki a pártból.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. február 21., 7:23
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Vigyáz rátok a nagyobb tesó a remedeszé! Csak úgy tartotok ki ha a másik két pártocskát végleg törlitek és a sarkatokra álltok, de ez biztos nem fog menni!😎

 • User
  Dátum: 2020. február 21., 8:34
  ÉRTÉKELÉS: 5

  “Kulcsár-Terza József nem kevés fenntartással vetette magát alá a „többségi akaratnak”, ” ezen ám nem is kellene csodálkozni mivel hogy RMDSZ listan kerűlt a parlamentbe. Még a végén lemarad a kepviselő úr a következő választási listáról.

 • User
  Dátum: 2020. február 21., 15:29
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Nem ártana ha közben Kolcza István is nyilatkoznak a fizetés érdekében, nem csak a más tollából ékeskedne, de ha nem megy kérjen meg egy alattvalót mert leírja és onnan el dadoghatja. Majd nyugodtan kirúgja.

 • User
  Dátum: 2020. február 21., 17:30
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Az, hogy Kolozs megyében repedezik az összefogás, meredek állítás. Például mi Széken nem is tudtunk a nyilatkozatról, nem is tudjuk ki írta alá. Köszönjük szépen jól vagyunk, a munka halad. Inaktív tagok sárdobálása van felfújva, a két testvérpárt legalább egyikének mindenhol van szervezete. Tisztulunk, és az jó.

 • User
  Dátum: 2020. február 21., 22:33
  ÉRTÉKELÉS: 4

  “Szerdán felfüggesztette tevékenységét az MPP Kolozs megyei szervezete” – ez nem igaz, a megyei szervezet működik. Az MPP egyes Kolozs megyei HELYI szervezeteinek képviselői (?) nyilatkozták, hogy helyi szervezeteik felfüggesztették tevékenységüket. Az Erdélyi Magyar Szövetség Kolozs megyében is jól van, készül az önkormányzati választásra.