Felhívás!

Próbálnak segíteni, de…

Próbálnak segíteni, de… Kovászna megye

Három minisztérium közös pályázat által hívott le uniós pénzeket arra, hogy azonosítsák a krízishelyzetben levő, mélyszegénységben élő hátrányos helyzetűek problémáit, és azt a megfelelő intézményeknek jelezzék, illetve csökkentsék a szegénységet. Háromszéken Ozsdola és Zágon vállalkozott arra, hogy belép a projektbe, ezzel felvállal bizonyos kötelezettségeket, de a járvány miatt amúgy is nehézkes lebonyolítás egyik településen jobban, másikban kevésbé működik. A Kovászna Megyei Erőforrás és Nevelési Tanácsadó Központ (KMENTK, románul: CJRAE) igazgatója, Szőcs Levente beszélt a részletekről.

Az oktatási, munkaügyi és egészségügyi minisztérium közös pályázatáról van szó, amelyben több megyei intézmény (többek között a szociális ellátási és gyermekjogvédelmi vezérigazgatóság, a szociális kifizetési ügynökség, közegészségügyi igazgatóság) is részt vesz, és amelynek kivitelezésére felkérték a megyei erőforrás központok vezetőit, vállalják el a koordinátori–szakértői szerepet. Történt ez két héttel a járványügyi szigorítások, azaz a márciusi szükségállapot kihirdetése előtt.

Az elvárások szerint a településeken fel kell állítani egy integrált helyi csapatot, amelyben részt kell vennie egy egészségügyi asszisztensnek, a szociális referensnek, egy iskolai tanácsadónak (általában pszichológus) és egy iskolai mediátornak.

– Próbáljuk észrevenni, hol tudunk segíteni, illetve különböző eszközöket kidolgozni, amelyekkel segítünk a hátrányos helyzetű családoknak, gyerekeknek. Tulajdonképpen stratégiákat dolgozunk ki, van annyi szabadsága egy csapatnak, hogy megválogassa, hol lép közbe, mert felsőbb utasításra inkább szociális felméréseket kell készíteni, eljárási módokat, procedúrákat próbálnak letesztelni – magyarázta Szőcs Levente.

Ozsdolán konkrétan két problémát ajánlottak figyelmükbe: egy utcácskában nincs vezetékes víz, ezért nem lehet tisztálkodni, megtetvesednek a gyermekek, emiatt kimaradnak az iskolából. Másik jelenség, hogy a fiatalok körében elterjedtek bizonyos nemi betegségek, ezért az iskolapszichológussal, az iskolai mediátorral és az asszisztenssel szexuális felvilágosító kampányt szerveztek, főleg a fiatal lányoknak. Ehhez azonban pénzalapot nemigen biztosít a projekt, ahogy más, gyakorlati tevékenységekhez sem.

Ilyen körülmények között teszi meg az erőforrás központ, ami rajta múlik, például saját szakterületén belül maradva, azonosítja a speciális nevelési igényű gyerme­ke­ket, összeállítja a besoroláshoz szükséges dokumentációt, amit az írástudatlan szülők nem tudnak elintézni. A tanárokat is segítik tanácsokkal, hogyan kell bánni ezekkel a gyerekekkel.

Zágonban az integrált helyi csoport lényegében egy iskolai tanács­adóból áll. Bár a helyi tanács határozatban döntött arról, hogy belép a pályázatba, utólag visszalépett. Olyan kötelezettségnek kellene eleget tennie, hogy 5 évre szerződtet egy szociális referenst, a referenseknek viszont szociális munkás egyetemi végzettséget írnak elő, viszont ez egy hiányszakma, és falura még kevésbé lehet megfelelő személyt találni. Ozsdolán szerencsére éppen egy ezen a szakon mesterizett hölgy dolgozik a területen, és rendkívül értékelik hivatásszerűen végzett munkáját, de nem lehet alkalmazni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. december 11., 8:47
  ÉRTÉKELÉS: 4

  nem vagyok rasszista (annyira), de itt nincs megnevezve kikrol lenne szo de ki lehet talalni, hogy itt is a cigany (roma) integraciorol van szo. Ok mit tesznek a kozossegert? Lopnak, hazudnak, fenyegetik az embereket. Nem csak Ozsdolan hanem mindenhol. Sok olyan haztartas van, roman es magyar ahol lenne szukseg nagyobb segitsegre, de persze a ciganyokat kell integralni. Szegyen.

  • User
   Dátum: 2020. december 11., 13:02
   ÉRTÉKELÉS: -5

   Kedves névtelen hozá szóloò csak annyit hogy ön ne filozofáljon mert most már nics cigány a projekt identitástól függetlenül próbál segíteni de őn hogy látom nics tiszába ön magával mivel nem tudja saját identitásat és ne ítélkezem hogy ozsdolán milyennek az éberek ha nem ismeri mert minden etnikai nemzedékben van jó van rossz előb gondokodjuk utána alisunk véleményt

  • User
   Dátum: 2020. december 11., 14:06
   ÉRTÉKELÉS: -4

   Kedves névtelen hozzászóló!
   A pályázat nemzeti identitástól függetlenül segít mindenkin, de ahogy látom Ön nincs tisztában a saját identitásával! Mielőtt ítélkezik, ismerje meg először az ozsdolai embereket, úgy a romákat, mint a magyarokat, románokat. Minden nemzetiségben vannak jó emberek és rosszak is. A lopás, csalás nem húzható rá csak a romákra!!! Úgy gondolom tiszteletben kellene tartanunk egymást és úgy alkossunk véleményt, hogy ne törjünk pálcát mások felett, főleg ha egy nemzetről van szó. A megbélyegzés örök életre nyomot tud hagyni az embereken. Nem elegáns dolog, hogy az ozsdolai romákat ennyire lenézően bíráljuk!

  • User
   Dátum: 2020. december 11., 15:03
   ÉRTÉKELÉS: -1

   Felháborító, hogy még ma is ennyire keményen helyet adunk a rasszizmusnak. Az, hogy a projekt magyarokon segít-e, romákon, vagy románokon, úgy gondolom egyáltalán nem lényeges. A fő az, hogy segítenek! Ami nem mondható el sokunkról, sajnos. Ezúton is szeretnék gratulálni a projekt részvevőinek, a Jóisten segítse őket nemes munkájukban. Ugyanakkor üzenném azon hozzászólóknak, akik a roma nemzetiségű embereket hazugnak, tolvajnak vagy csalónak sztereotipizálják, nézzenek elsősorban magukba. Közhelyessé vált már ugyan, de valóban igaz az a gondolat, hogy minden nemzetiségben lehetnek jó és rossz emberek. A kérdés az, hogy ki-ki melyik utat válassza magának, megengedi-e azt, hogy eljusson abba a végletbe, hogy ítélkezzen mások fölött. Szoruljon belénk annyi emberség, hogy ne csak feketében lássuk a világot, az embereket és ne tegyük tönkre mások életét, azáltal, hogy beskatulyázva megbélyegezzük!!!

 • User
  Dátum: 2020. december 11., 22:40
  ÉRTÉKELÉS: 10

  A helyzet, hogy ezek legyen fehér, legyen fekete nem akar dolgozni!!!90 óta ezek mind a markukat tartják!
  Én mindenért megszenvedtem amim van! Iskolába jártam, majd munkába, házat építettünk, minimális szülői segítséggel! Amig én dolgoztam a barnábbak heverésztek a patak partján, hol sört ittak, hol denét, lovakat próbáltak, hangoskodtak,verekedtek,loptak,stb!!!!
  7-800 lejért fúrnak kutat, manuális pumpával, ha mosakodni támad kedve, de nem, inkább 10en évesen büdösen összebújnak!!!
  Az uniós pénz a munkásembertől származik, nem terem nyugaton a fán! A pénzek irányításánál ezt vegyék figyelembe! Aki nem dolgozik, ne egyék!!! Semmit ingyen, szaporítsuk a mi pénzünkre, hogy később ártsanak nekünk!!!!!😎

 • User
  Dátum: 2020. december 12., 16:15
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Nem kell itélkezni 1 nemzet felett…., de
  A cigányok 1% ának van rendes munkahelye, azok sokan magyarnak, románnak vallják magukat, elköltöztek az illegálisan épített cigánytelepekről! A maradék 99% ból még páran lopnak, csalnak, koldulnak, “bizniszelnek” külföldön és belföldön, nagy üzletemberek kétes származású vagyonokkal, akár politikusaink! Az összes többi genetikai hulladék!!!!! Még melyik nép akad a világon amelyik rájuk hasonlít?!🦅

 • User
  Dátum: 2020. december 12., 18:42
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Van egy mondas, hogy ha az ehezo emberen segiteni akarsz, akkor ne halat adjal, hanem tanitsd meg halaszni. Ezen el lehet gondolkozni, sot ezen kene gondolkozni.

   • User
    Dátum: 2020. december 14., 14:12
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Szerintem arra ertette, hogy tanitsanak nekik meg egy szakmat, hogy megeljenek a sajat labukon segitseg nelkul. Regen sem volt vezetekes viz, de azert az emberek tisztalkodtak es nem tetvesedtek meg mind.
    Hogy ha lessz vezetekes viz (hideg ivoviz) azt is meg kell fizetni, elmeletileg meg kell melegiteni tuzifaval, tehat a vezetekes viz nem egy gtarancia, sot a melyszegenysegben elo embereknek meg egy megterhelo koltseg. Az udvari kut es egy “nagy kemey mosdotal” (dezsa) + szapan es mosopor szerintem nagyobb segitseg az ilyen kulonleges esetekben.