Felhívás!

Januárig ellenőriznek

Mint minden évben, a téli ünnepek alatt, az ilyenkor időszerű disznóvágások tükrében idén is ellenőrzéseket végeznek az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági felügyelők Háromszéken.

Dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos érdeklődésünkre elmondta, Háromszéken az évek során nem történt kirívó törvénysértés az élelmiszerbiztonság terén, a legtöbb rendellenességet eddig leginkább a kisebb vidéki boltoknál észlelték.

– A kis boltok árukészletének feltöltését általában egy személygépkocsival látják el a vállalkozók, így előfordulhat, hogy nem megfelelőképpen szállítják az élelmiszert: a hústermék a nyers krumplival keveredik és hasonlók. De itt a raktározás terén is akadnak hiányosságok: a téli ünnepek alatt a kereskedők felhalmozzák az élelmiszert, annak ellenére, hogy nem megfelelőek a tárolási körülmények – részletezte dr. Sikó.

Kifejtette, hogy a saját fogyasztásra levágott disznók esetében engedékenyebbek a szabályok, ám ami eladásra kerül, azt csak engedélyezett vágóhidakon lehet leölni, itt szigorú ellenőrzések zajlanak.

– Kollegáim a rendőrséggel közösen jelen lesznek a közutakon, személygépkocsikat is megállítanak, így próbálják visszaszorítani a feketézést. Természetesen, ha valaki egyetlen levágott disznót szállít saját fogyasztásra, mondjuk falun levágta, és viszi haza a tömbházba, azzal elnézőbbek lesznek az illetékesek, de az már gyanús, ha egy csomagtartóban 2–3 levágott állat van – magyarázta.

A szakember a trichinella-vizsgálatok fontosságára is rámutatott, elismerve, hogy a háromszéki polgárok ilyen téren jól tájékozottak, lelkiismeretesen elvégeztetik azt, így megyénkben tavaly sem je­gyeztek fertőzést az illetékesek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások