Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Pro Urbe-díjra jelölték Borcsa Jánost

Pro Urbe-díjra jelölték Borcsa Jánost Kovászna megye

A jelöltállítási időszak március 18-i határidejéig egyetlen személy – dr. Borcsa János magyartanár, irodalomkritikus, történész, könyvkiadó – jelölését regisztrálták a Pro Urbe-díjra Kézdivásárhelyen.

Hirdetés
Hirdetés

A díjat Kézdivásárhely önkormányzata évente ítéli oda egy-egy olyan kézdivásárhelyi születésű vagy ott élő személynek, aki tevékenységével hozzájárult a város hírnevének öregbítéséhez. A kitüntetéseket szabályozó tanácsi határozat értelmében jelölni csak 70. életévét betöltött, ma is élő személyt lehet.

Borcsa János jelölését Dávid Sándor városi tanácsos, az RMDSZ kézdivásárhelyi szervezetének elnöke, dr. Gáspár Zsolt városi tanácsos, háziorvos, Hegedüs Ferenc vállalkozó, kultúrmecénás, Kocsis Károly szerkesztő, újságíró, lapunk munkatársa és Szöllősi Tamás megyei tanácsos, a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet elnöke terjesztette be.

A javaslattevők által megfogalmazott ajánlás szerint Borcsa János méltó jelölt a kitüntetésre, figyelembe véve sokoldalú és kiemelkedő szakmai tevékenységét, valamint hosszú évtizedeken át tartó elkötelezettségét a magyar irodalom és kultúra terjesztése és megőrzése iránt.

„Születési helyén, Kézdivásárhelyen, élete nagy részét a város és környék kulturális élete gazdagításának szentelte tanárként, kritikusként, irodalomtörténészként és könyvkiadóként. Munkássága fókuszában a kortárs romániai magyar irodalom és a határon túli magyar alkotók állnak, jelentős részt vállalva ezzel a kulturális párbeszédben és az identitás megőrzésében. A kézdivásárhelyi származású, vagy a városban alkotó művészek pályájának feltárása és támogatása különösen fontos szerepet kapott tevékenységében. Az általa alapított Ambrózia Könyvkiadó révén hozzájárult a helyi identitás erősítéséhez és a kulturális örökség ápolásához. Borcsa János számos díjat kapott a szakmában, melyek a hosszú és gazdag pályafutásának elismerései. Továbbá, aktívan részt vett Kézdivásárhely közművelődési- és kulturális életében, szervezőként és szereplőként egyaránt, elősegítve ezzel a város kulturális életének gazdagítását és színvonalának emelését” – áll a jelölési dokumentációban.

Az iktatott javaslatot az önkormányzat kommunikációs irodája ellenőrzi, majd a jelölést továbbítja a helyi tanács kulturális bizottságának, amely javaslatot tesz a Pro Urbe díjas személyre. A döntést tanácsülésen erősítik meg, a díjat Kézdivásárhely polgármestere adja át a jelöltnek a város napján (június 28.) tartandó rendkívüli tanácsülésen.

Kézdivásárhelyen eddig Kalith Attila atlétikaedző (1997), özv. Vikol Kálmánné (szül. Poller Erzsébet) pedagógus (1998), Incze László történész (1998), dr. Szőcs Géza pedagógus, helytörténész, kultúraszervező (2018), dr. Vitális Sándor nyugalmazott főorvos (2019), Deme László nyugalmazott tanár, a Nagy Mózes Főgimnázium volt igazgatója (2019), Vetró András szobrászművész (2019), dr. Biró Gábor ideggyógyász (2021), dr. Erdélyi Csaba belgyógyász főorvos (2022), dr. Kelemen András szülész-nőgyógyász főorvos (2022), Józsa Irén pedagógus (2022), illetve Baka Mátyás nyugalmazott tanár és iskolaigazgató (2023) munkásságát ismerték el Pro Urbe-díjjal.

Fotó: Vigadó Művelődési Központ/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük