Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Növekszik az iskolán belüli konfliktusok, bűncselekmények száma

Növekszik az iskolán belüli konfliktusok, bűncselekmények száma Kovászna megye

A Kovászna megyei rendőrség tevékenységének jelentős részét teszik ki az iskolások, fiatalkorúak védelmét szolgáló megelőző, felvilágosító tevékenységek, ugyanis egyre inkább veszélyezteti őket a drogok terjedése, az iskolaelhagyás, az iskolai zaklatás.

Hirdetés
Hirdetés

Fontos témáról tartott sajtótájékoztatót Ivașcu Marius-Daniel, a Kovászna megyei rendőrség főfelügyelő-helyettese; a sajtóeseményen meghívottként Ráduly István prefektus is jelen volt.

A Kovászna megyei rendőrségnek hét alkalmazottal működő egyik irodája kizárólag a diákok biztonságával foglalkozik, de természetesen más intézmények is tesznek a fiatalkori bűnözés, az iskolaelhagyás, tiltott szerek (a cigarettát is beleértve), eszközök használatának, az iskolai vagy internetes zaklatás megelőzése érdekében. Mindegyik kritikus esetről tud a tanfelügyelőség, a gyermekjogvédelmi igazgatóság, a megyei erőforrás központ is.

Ivașcu felügyelő elmondta, Kovászna megye összesen 311 tanintézményét tekintve idén 37 veszélyeztetett gyereket vettek nyilvántartásba a tanév elejétől. Az iskolaelhagyás egyik ilyen veszély, amely több gyermeket fenyeget, ennek okai igen sokrétűek lehetnek: kezdve attól, hogy a szülők nem tudják biztosítani a gyermeknek az iskolába járáshoz szükséges alapfeltételeket egészen addig, hogy egy bizonyos baráti, ismeretségi kör befolyásolja rossz irányba a gyermeket. A 37 diákot tanácsadásban részesítették.

A rendőrfelügyelő jelentése szerint (melyet a prefektusi kollégiumi ülésen is bemutatott) a fiatalok antiszociális viselkedésének kedvez a rossz családi légkör, a pedagógusok és szülők közötti gyenge kommunikáció, de az is, hogy az iskolák jelentős részében (száz oktatási intézményben) még mindig nincs videokamerás megfigyelő-rendszer, és biztonsági őrt sem alkalmaztak. Az iskolák vezetőségének többféle módon is intézkedniük kellett a diákok biztonsága érdekében, mégis hiányosságként szerepel a jelentésben, hogy sok (48 vidéki és 10 városi) iskola környéke nincs megfelelően megvilágítva és 15 nincs bekerítve.
A főfelügyelő-helyettes felhatalmazás hiányában nem tájékoztatott az iskolai droghasználatról, a tiltott szerek használatának, terjesztésének kivizsgálása ugyanis kizárólag a DIICOT (Szervezett Bűnözés és Terrorizmus elleni Ügyészség) hatásköre.

Megnövekedett az esetek száma

A 2022/2023-as tanévben nyolc iskolai (a tanintézmény területén vagy szűk körzetében elkövetett) bűncselekményt tart számon a rendőrség, az éppen zajló iskolai tanévben a mai napig már tizenhét szerepel a nyilvántartásban. Legtöbb esetben spontán kirobbant konfliktusról van szó, szóváltásról, ütlegelésről, fenyegetésről, nem súlyos bűncselekményekről – de mindegyiket kivizsgálja a rendőrség.

A pedagógusok, szülők vagy iskolapszichológusok meglátása szerint hét zaklatás (angolul bullying) esetében is a rendőrség beavatkozására volt szükség. Amennyiben kiskorúakról van szó, a rendőrségi eljárásnak ilyenkor külön módszertana van. Például soha nem hallgatnak ki egy gyermeket, ha nincs jelen szülője vagy gyámja. Az esetek többsége azonban  azzal végződik, hogy a sértett visszavonja feljelentését – tudtuk meg. A rendőrség szerint a tanulási folyamatot nem veszélyezteti az iskolai kihágás, illetve bűnözés.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. március 28., 8:36
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Bezzeg anno amikor minket vártak iskola után hogy elagyabugyáljanak kicsit barna honfitársaink akkor nem volt ilyen zaklatás probléma. Most hogy a mimóza lelkű gyerekeknek valamelyik beszól akkor már rögtön rendőrségi ügy lesz belőle. Nagyot változott a világ és nem jó irányba.

 • User
  Dátum: 2024. március 31., 12:46
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Az agresszor diákok azok jellemzően akik gazdag szülők csemetéi. Ezeknek otthon minden meg van engedve és jódolgukban füvezni is elkezdenek. Csak merje levonni a magaviseletét bármilyen tanár az ilyen porontyoknak. 🤨