Felhívás!

Potápi Sepsiszentgyörgyön: a cselekvő nemzethez hozzátartozik a választáson való részvétel

Potápi Sepsiszentgyörgyön: a cselekvő nemzethez hozzátartozik a választáson való részvétel Kovászna megye

Potápi Árpád János szerint a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által hirdetett cselekvő nemzet évéhez hozzátartozik az április 3-i parlamenti választásokon és a népszavazáson való részvétel.

A nemzetpolitikai államtitkár Sepsiszentgyörgyön beszélt erről a szombat délután tartott sajtótájékoztatóján. A fideszes politikus arra kérte az erdélyi magyarokat, hogy adják le a levélszavazatukat, és gondosan töltsék ki az azonosító lapot, hogy a szavazat érvényes legyen.

“Olyan rettenetes nagy nehézség nincsen abban, hogy kire szavazzanak, hiszen a jelenlegi baloldal egyértelműen megtagadta a nemzetnek azt a részét, amelyik nem a mai országhatárokon belül lakik. Ráadásul cinikusan tette, mert Székelyudvarhelyen gyártatta le a szóróanyagokat, a plakátokat. Retorikájában a 2004. december 5-i állapotban van” – jelentette ki a politikus utalván a magyar állampolgárság határon túli kiterjesztéséről tartott egykori népszavazásra.

Újságírói kérdésre Potápi Árpád János elmondta: a négy évvel ezelőtti választáson a határon túliak levélszavazatai a 199 képviselői mandátumból egyet eredményeztek, és a levélszavazatok fele érkezett Erdélyből. Úgy vélte, hogy még ha nem is döntő ez a szám, akkor is szimbolikus jelentősége van annak, hogy az erdélyi magyarok szavazataival alakul ki az Országgyűlés összetétele.

A politikus úgy vélte: ha az elmúlt 12 év nemzetpolitikája csak abból állna, hogy kedvezményes honosítással magyar állampolgárságot adtak a határon túli magyaroknak, az is történelmi eredmény lenne. Ezzel azonban csak lehetőséget teremtettek. Magyarország gazdasági, morális, mentalitásbeli megújulása, megerősödése kellett ahhoz, hogy “a nemzetpolitikát alulról támasztani tudja”. Úgy vélte: annak is kisugárzása van, az is “húzza a nemzetrészeket”, hogy Magyarország fejlődik és szépül. Azt is hozzátette: Magyarország abban érdekelt, hogy a szomszédjai is fejlődjenek, és egész Közép-Európa jelentősége megnőjön az Európai Unióban.

Potápi Árpád János szerint az elmúlt években már nem jelentett hátrányt határon túli magyarnak lenni. A magyar közösségek ugyanis a saját országaik és az EU pénzforrásai mellett a magyarországi forrásokra is pályázhattak. Így sikerült elindítani a gazdaságfejlesztési programot, így tudtak egyházi támogatásokat adni, és így válhatott a nemzetpolitika részévé a sport is.

“Beszélhetünk mi bármiről, építhetünk bármit, ha a magyar válogatott egy EB-n jól szerepel, az legalább akkora töltetet ad az embereknek, mint más lépések” – fogalmazott.

Az ukrajnai háborúról szólva kijelentette: a magyar kormány elítéli az orosz agressziót, és eleget tesz a szövetségesi kötelezettségének, de fegyvereket nem enged át az ország területén, és mindent megtesz azért, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból. Fontosnak tartotta, hogy a határon túli magyar közösségek is a Híd Kárpátaljáért segélyprogramon keresztül juttatják el támogatásaikat a háború sújtotta rászorulóknak.

Potápi Árpád János szombat délután erdélyi lovas fórumon vett részt, és megkoszorúzta Gábor Áron ágyúöntő mester eresztevényi síremlékét.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások