Hirdetés
Hirdetés

Papíron maradt a tusnádi medvék ritkítása

Papíron maradt a tusnádi medvék ritkítása Kovászna megye

A vasárnapi válságülést követően hétfőn ismét összeült a Sürgősségi Esetek Hargita Megyei Bizottsága a csíki megyeházán. Borboly Csaba megyei önkormányzati elnök és Jean-Adrian Andrei prefektus által vezetett kupaktanácson minden a medvekérdésben érintett területi intézmény képviseltette magát. Igaz, a környezetvédelmi miniszter nem jelent meg, helyette azonban jelen volt államtitkára, Szép Róbert.

 

A prefektus is tarthatatlannak nevezte a tusnádfürdői helyzetet, emlékeztetve, az elmúlt három évben összesen 33 medvetámadás történt. Jobb híján a támadások megelőzésére, a lakosság tájékoztatására fektetné a hangsúlyt, valamint a csendőrök és rendőrség fokozottabb jelenlétét javasolja. Hozzátette, a medvék valóban túlszaporodtak, és sajnálatosnak tartja, hogy a civil szervezetek rossz helyzetfelismerésből, a trófeavadászattól való félelmükben óvták meg a környezetvédelmi minisztérium korábbi akciótervét.

 

Borboly Csaba újra elpanaszolta, a minisztérium lépéseit várva, a helyi hatóságok továbbra is tehetetlenül állnak a medvehelyzet előtt. És nem tartja jó ötletnek a fokozottabb rendőri jelenlétet sem, hiszen fegyverhasználati jog nélkül azok legfeljebb csak síppal-nádi hegedűvel szállhatnak szembe a vadállatokkal. Mint mondotta, inkább arra számítanak, hogy a minisztérium a hét folyamán végre rábólint a megyei környezetvédelmi ügynökség által is jóváhagyott kilövési-költöztetési javaslatra. Ez az akcióterv 12 medvét érintene.

 

Szép Róbert államtitkár a Cioloș-kormány intézkedését, a kilövési tilalmat okolta a helyzet elfajulásáért, majd megcsillantva a remény sugarát megerősítette: a környezetvédelmi tárca tervbe vette a 2016-os állapotok visszaállítását, így a kilövési kvóta mielőbbi revízióját is.

 

Tusnádfürdő környékén amúgy 40 medvét azonosítottak.

 

(maszol, főtér)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások