Hirdetés
Hirdetés

„Pánikra még nincs ok!”

„Pánikra még nincs ok!” Kovászna megye

Számtalan rendellenesség miatt 6,4 ezer lejes bírsággal, elpusztult, leölt 45 darab jószággal, és kártérítés nélkül is maradt az a Nagyajta környékén lévő gazdaság tulajdonosa, akinél hétvégén igazolódott a sertéspestis-fertőzés. Az eset kapcsán dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos lapunknak kifejtette, hogy pánikhangulat uralkodott el egyes sertéstartó gazdáknál, ami rosszul is végződhet.

Dr. Sikó tegnapi beszélgetésünk során a háromszéki sertéstartó gazdáknak üzente, ne vágják le fölöslegesen sertéseiket, és főképpen ne próbálják meg eltitkolni, ha a jószágokat levágják, netán elpusztulnak.

– Arról értesültünk, hogy az újabb fertőzés miatt megijedtek a gazdák, de pánikra nincs ok. Addig, amíg a térségben, a közeli helységekben nincsen fertőzés, addig nyugodtan halaszthatják a vágást. Nagyon fontos a higgadtság, hiszen, ha megijednek, levágják a sertéseket a gazdák, nem szólnak senkinek, és elfogyasztják bevizsgáltatás nélkül a húst, akkor komoly veszélyeknek teszik ki a maguk, a családjuk egészségét: trichinella-vizsgálat nélkül könnyen megbetegedhetnek – kongatta meg a vészharangot dr. Sikó.

Hirdetés
Hirdetés

A szakember hangsúlyozta, abban az esetben, ha a jószág fülszámozott, és nincsenek kirívó rendellenességek a gazdaságban, akkor a fertőzés miatt elhullt, vagy leölt állatok árát piaci áron térítik meg.

Tegnap délben a vadásztársaságok vezetőivel vadászokkal is találkoztak a szakemberek, és arra kérték a zöldruhásokat, hogy fokozottabban figyeljenek a vaddisznóállományra, az itteni elhullásokra, hiszen a Nagyajta környékén, az erdő mellett lévő gazdaság nem volt szakszerűen elkerítve, így a fertőzött mangalicák könnyen érintkezhettek vaddisznókkal. Az elhullt vaddisznókat értelemszerűen azonnal kell jelezni, de a kilőtt állatokat is bevizsgálásra kell vigyék a vadászok.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. október 17., 9:18
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Persze, hogy nincs most igy karacsony elott, elviszik a szekely szajabol a disznot es majd hoznak nemet disznot amelyiket 3 honap alatt neveltek fel 100 kg.Egye a paraszt nagy dragan a tapos disznot.
  Miert kellett buntetni a gazdat, tan o keverte ki a virust a konyhaban. Van igy is elege neki csak hat ebben az orszagban a hulye komunista felfogas, megbuntetni mindenkit.

 • User
  Dátum: 2019. október 17., 19:36
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Erről szól az egész, tönkretenni a hazai gazdaságokat és behozni a felpumpált utánzatokat.Ez is csak nálunk fordulhat elé,hogy még meg is büntetik a nyomorultat,nem elég a nagy kár amit elszenvedett.De furcsa hogy csak úgy felüti magát a pestis.