Felhívás!

Pálfordulás a helyi tanácsban

Pálfordulás a helyi tanácsban Kovászna megye

Mint azt tegnap megírtuk, a városi tanács csütörtöki napirendjén szerepelt az idei Pro Urbe díjra jelöltek megszavazása. A kulturális autonómia jegyében az idén, az előző román személyiség díjazása után három évvel, ismét helyt adtak a román közösség igényének, kérésének, hogy ők is jelölhessenek valakit a díjra. Első körben el is fogadták a jelölést, azonban a tanácsosok a tegnapi ülésen nem szavazták meg.

Mivel az önkormányzat vezetősége annak a híve volt, hogy a román közösség maga döntsön a maga jelöltjeiről, a helyi tanács szakbizottsága elfogadta az Astra Egyesület által nevesített Maria Peligrad jelölését a Pro Urbe díjra – annak ellenére, hogy közösségünk szempontjából vitatható személyiség az illető, és ezt jelzi az is, hogy tagja a Maros, Hargita és Kovászna Megyei Románok Civil Fórumának, amely magyarellenes megnyilvánulásaival sokszor szította az indulatokat. Miután azonban ez a szervezet támadta meg a bíróságon a kormányhatározattal elfogadott sepsiszentgyörgyi városzászlót, ez már átlépte az önkormányzati képviselők tűréshatárát.

A tanácsülés a következőképpen zajlott le: a tanácsosok először jóváhagyták az arról szóló határozattervezetet, hogy kivételesen idén két jelölt kapja a díjat. Aztán titkos szavazással a magyar jelölt, dr. Sándor József 18 igent, a román jelölt pedig 17 nemet szerzett. Ezután a kulturális bizottság visszavonult, hogy a továbbiakról döntsön. Mariana Drăgan tanárnő – ő is a hét jelölt között volt – kapott a szakbizottsági tagoktól 5 voksot, vagyis ő lett az új, Pro Urbe díjra jelölt román személyiség. Őt a magyarság is messzemenően támogatja, a Székely Mikó Kollégium munkaközösségének megbecsült és elismert tagja volt, amíg románt tanított a középiskolában. Titkos szavazással Mariana Drăgan mellett szavazott 18 tanácstag, tehát ő kapja az idei Pro Urbe díjat dr. Sándor József mellett.

– Nem minden nap történik meg, hogy a kulturális bizottság javaslatát megváltoztassa a tanács. Fontos, hogy őszintén és egyenesen beszéljünk – fogalmazott Antal Árpád polgármester, miután megtörtént a szavazás. – Bár azt hittük, hogy ez már a múlt, még mindig vannak, akik folyamatosan támadják a zászlónkat és a címerünket. Aki a szimbólumainkat támadja, az minket támad. Aki a szimbólumainkat akarja megsemmisíteni, az minket akar megsemmisíteni… és az nem lehet a partnerünk. A román közösséget azok vezetik, akiket megválasztottak, és nem az önjelölt képviselők, megélhetési provokátorok, akik abban érdekeltek, hogy ne legyen békesség a két közösség között. Mariana Drăgan tanárnő nevesítése egy fontos üzenet: a tanárnő híd volt a román és a magyar közösség között, több ezer diákot tanított meg románul – indokolta a történteket a polgármester.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.