Felhívás!

Ozsdola vs. román állam

Tegnap a kézdivásárhelyi bíróságon megtartották az ozsdolai közbirtokosság és a román állam között zajló per újabb tárgyalását. A bíró újabb al- és felperesek belépését hagyta jóvá. Mint ismeretes, a pénzügyminisztérium közel 3000 hektár erdőt akar elvenni az ozsdolaiaktól egy burkolt visszaállamosítási folyamat részeként.

A tárgyaláson a tucatnyi ozsdolai közbirtokossági tagon kívül jelen volt a Láros Erdő- és Legelőtulajdonosok Egyesülete elnöke, Páll István, és alelnöke, Lukács Attila, az ozsdolai önkormányzatot Páll Dénes alpolgármester képviselte, míg Magyarország csíkszeredai főkonzulátusáról erkölcsi támogatóként Fodor Tamás konzul is megjelent.

A tárgyaláson elnöklő Vasile Liviu-Daniel ítélőbírónak most arról kellett döntenie, hogy jóváhagyja-e az állami erdészetnek (Romsilva) felperesként való belépését az ügybe, ugyanakkor azt is láttamoznia kellett, hogy néhány ozsdolai közbirtokossági tag magánszemélyként képviseltethesse magát alperesként. Miután a bíró meghallgatta a román pénzügyminisztérium képviselőjének az érvelését, Laczkó-Dávid Géza védőügyvédnek is átadta a szót, aki felsőbb jogi fórumok precedensteremtő döntésére hivatkozva kérelmezte, hogy mindkét fél belépését hagyják jóvá.

A bíró ezt elfogadta, így a hat, nagyobb területtel rendelkező közbirtokossági tag és a római katolikus egyház érdekeit ezentúl Székely János ügyvéd képviseli, míg a társulás jogaiért továbbra is Laczkó ügyvéd száll harcba. A két védőügyvéd azt is kérelmezte, hogy a bíró hagyja jóvá további alperesek belépését is, így a következő tárgyaláson – amire 2020. február 11-én kerül sor – eldől, hogy az ozsdolai iskola és a helyi ortodox egyház külön szerepelhet-e majd a perben.

A bíró zárszóként elmondta: a következő tárgyaláson a bizonyítékok meghallgatása is megtörténhet.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.