Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Outsidereket díjaztak

Outsidereket díjaztak Kovászna megye

Pénteken 12. alkalommal került sor a szellemi fogyatékkal élő, művészi tehetséggel megáldott személyeknek meghirdetett Outsider Art verseny díjazására és a műveikből összeállított tárlat megnyitójára. A kiállítást az Árkosi Kulturális Központ egy új termében rendezték be.

Hirdetés
Hirdetés

Nem államtitkárként, hanem ötletgazdaként, a fogyatékkal élőknek szóló alkotói pályázat kezdeményezőjeként és az Írisz Ház megalapítójaként szólt az Árkosi Kulturális Központban egybegyűltekhez Makkai Péter református lelkész, aki felelevenítette a kezdeteket: – Az volt az álmom, hogy egy olyan kis szigetet hozzunk létre, ahol a fogyatékkal élők a saját tehetségeiket meg tudják mutatni, és a bennük levő szeretetből, kedvességből meg tudnak osztani valamit velünk – mondta.

Kopacz Attila, az Árkosi Kulturális Központ igazgatója is felidézte azokat az első alkalmakat, amikor a fogyatékkal élőknek rendeztek kiállítást, amelyet ők pont annyira kiérdemelnek, mint bármelyik más képzőművész, mert minden alkotónak van egyénisége, amelyik megnyilvánul a művészetben.

Az idei verseny a csodaszarvas motívumára épült, amely egy tejjel-mézzel folyó, békés, testvéri világ felé vezet, és amely több nép kultúrájában is felellhető. A versenyt megelőzően egy kőröspataki alkotótáborban több képzőművész is segített az ifjak tehetségének kibontakoztatásában: Barabás Dénes és Burka István szobrász, Makkai András és Eszter üvegmozaik-művészek, Bajusz Katinka festő, utóbbi az Outsider Art pályázatra beérkezett alkotásokat elbíráló zsűrinek is tagja volt, Makkai Réka művészettörténész és Olcsvári Tünde pszichológus, az Írisz Ház igazgatója mellett.

A 2000, 1000 és 5000 lej értékű díjakat, okleveleket Olcsvári Tünde adta át az első helyezett Ungureanu Alinának és a második díj birtokosának, Veress Ernának. A megosztott harmadik díjat Gallov Katalin és Viola Mária kapta.

Idén először egy különdíjat is kiosztottak az outsider művészeknek: Makkai Péter édesapja, az éppen egy éve elhunyt Makkai János több alkotótáborban kísérte, osztotta meg tapasztalatát a tehetséges fogyatékkal élő foglalkoztatottakkal. Mint a díjátadón özvegye, Makkai Ildikó elmondta, férje különös tehetséggel bánt a fénnyel és az árnyékkal, ezért az ő emlékére alapított 500 eurós különdíjat is annak ítélték, aki a fénnyel és a színekkel a legbravúrosabban bánt, ez pedig a marosvécsi Rad Gabriel, aki kísérőjével Lugosról, a Gyermekjogvédelmi igazgatóság rehabilitációs intézetéből érkezett a díj­átadóra. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük