Hirdetés
Hirdetés

Örökbe, a család biztonságába

Örökbe, a család biztonságába Kovászna megye

Június 2-a, az örökbefogadás napja alkalmat jelent felhívni a figyelmet ennek az aktusnak a jelentőségére, népszerűsíteni az adopciót. „Mert a gyermekeknek mindegy, ki a vér szerinti szülőjük és testvérük, számukra az az igazi család, ahol örülnek a létezésüknek, elfogadásban, szeretetben nevelik őket és biztonságban érzik magukat”, mondta Vass Mária igazgatónő, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság vezetője az örökbefogadó családok számára szervezett rendezvényen, Benedekmezőn.

Hirdetés
Hirdetés

A gyermekjogvédelmi igazgatóság munkatársai évről évre megszervezik az Örökbefogadók napját, alkalmat teremtve a gyerekeknek és szülőknek sorstársakkal ismerkedni, problémákat kibeszélni vagy éppenséggel örömöt megosztani. A gyermekeknek mindenféle foglalkozást, kézműves tevékenységet szerveznek ilyenkor, a szülőknek csoportbeszélgetéseket. Egyre többen vannak, a statisztikákban nőnek a „jó” számok, azaz egyre több gyermek kerül ki próbaidőre, összeszoktatási szakaszba a jövendő családokhoz, és több a véglegesített, azaz sikeresen végigvitt örökbefogadás is. Jelenleg Kovászna megyében 90 gyermek nyilvánítható örökbe fogadhatónak.

2021-ben 8 alkalmassági tanúsítványt adtak ki szülőknek, 21 gyermeket helyeztek ki családba, 20 esetében befejeződött a procedúra. Idén a leendő szülőknek 3 bizonylatot adtak ki, 7 örökbefogadást véglegesítettek. Igaz, ezek mintegy fele más megyébe került, ugyanis a román vidékekről nyitottabban viszonyulnak a szülők, nemcsak kicsi, szőke gyermeket fogadnak el, hanem nagyobbakat is, hallottuk.

Vass Mária elmondta, az örökbefogadási kedv növeléséért tett az állam is, úgy tűnik hatékonyan: kiiktatott bizonyos adminisztratív folyamatokat, örökbe adhatónak nyilvánít egy gyermeket akkor is, ha a szülő formálisan nem mond le róla, de nem is érdeklődik iránta, nem látogatja, egy évről öt évre növelték az örökbefogadó család alkalmasságát bizonyító okirat érvényességét, illetve az országos adatbázisban újraszerkesztették az ún. „nehezen örökbe adható” gyermekek (már nagyobbacska, beteg vagy fogyatékkal élő) profilját, pozitív tulajdonságaikat kiemelve (de a rosszakat se elhallgatva). Így sokan kerültek szerető családba. Esetükben elhelyezési pénzt fizetnek a szülőknek, egészen a gyermek nagykorúságáig.

Az örökbefogadó gyermeket három hónapig próbaidőre kihelyezik a családhoz, aztán ha nincsenek problémák, véglegesítik az örökbefogadást. Gyakori eset, hogy a nevelőszülők fogadják örökbe a már több éve náluk levő gyermeket, a sajátjuk mellé. Ha fogyatékkal élő gyerme­ket fogad örökbe egy család, még hangsúlyozottabb, 50%-kal nagyobb támogatást kap a család a gyermek nagykorúságáig. Ez ritkább eset, de sikertörténetet is hallhatunk: egy súlyos fogyatékos gyermek került a baróti elhelyező központba, akit Bukarestbe vittek, ott pedig egy asszisztensnő nagyon megkedvelte, és örökbe fogadta. Sok más biztató, lélekemelő történetnek a birtokosai az ott levő családok, egyet mi is megosztunk: B. Szilárd és felesége egy éve egy fiú ikerpárt fogadott örökbe három és fél éves korában. Az apa elmondása szerint az összeszokás első perctől zavartalan volt. Mivel eleve több gyereket terveztek a családba fogadni, nagy áldásnak tartják, hogy történetük így alakult. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük